Hlavní obsah

Krásná pleť během chvilky? Dopřejte jí peeling!

Foto: Thinkstock

Peeling je nesmírně důležitý při péči o krásnou pleťFoto: Thinkstock

Reklama

Pleť může být vaším trumfem i prokletím – je to něco, co vás reprezentuje v každém okamžiku vašeho života a také o vás mnohé vypovídá. S jednou pokožkou jste se narodily, a je jen a jen na vás, jak s ní naložíte. Chcete-li, aby byla krásná a svěží, začněte s důkladným peelingem!

Článek

Pleť je část těla, která je vidět hned na první pohled, a i přes veškeré krycí make-upy a korektory ji nelze úplně zakrýt či radikálním způsobem změnit. V péči o ni může být právě peeling skvělým pomocníkem – má úžasnou schopnost odstranit drobné odumřelé částečky kůže, které se z vaší pokožky pomalu samovolně odlupují. Bez trošky pomoci by ale na vaší pleti zůstaly mnohem déle a způsobovaly jí nezdravou až našedlou barvu.

Peeling pro každou pleť!

Peelingový krém či gel obsahuje mikročástečky a v kombinaci s jemným masírováním tváře si s vaší odumřelou kůží perfektně poradí. Obecně bývá doporučováno používat peelingové přípravky jednou týdně – především proto, aby bylo vůbec co obrušovat, ale i zde záleží na individuálních potřebách. (Jak se o svou pleť starat v zimě? Tipy najdete v článku Už máte svoji kosmetickou výbavu na zimu?.)

Důležitý je i způsob, jakým tvář masírujete: pohyby by měly být krouživé, neměly by být moc rychlé, a hlavně byste neměly moc tlačit, v opačném případě budete mít kůži podrážděnou a poškrábanou místo hladké a zářivé. Zároveň se vyhýbejte oblasti okolo očí – kůže je zde mnohem citlivější a snadno by mohlo dojít k jejímu podráždění. Většina přípravků se nanáší na očištěný vlhký obličej a po několikaminutovém masírování se oplachuje vlažnou vodou. Mějte na paměti, že po peelingu je pokožka přece jen trochu citlivá, a tak ji nechte chvilku odpočinout. Doporučujeme provádět peeling v době, kdy jste doma a nikam se nechystáte, pokožka může být trošku začervenalá a nanášet na ni hned make-up není úplně dobrý nápad.

Domácí výroba? Zkuste to!

Nechcete-li před Vánoci zbytečně utrácet, můžete si peeling na tvář i na tělo jednoduše vyrobit doma – vezměte krém a smíchejte jej s jemným cukrem, mořskou solí nebo mletou kávou, můžete přidat i kapku olivového oleje. Peelingové účinky má i mírně zcukernatělý med – na další tipy na domácí kosmetiku mrkněte do článku Vyrobte si účinnou domácí kosmetiku!.

Peeling sám o sobě je výborným prostředkem k péči o pleť, po něm je však navíc vaše pokožka perfektně připravena na hydratační masku či krém. Pokud budete dodržovat těchto několik pravidel zdravého „peelingování", vaše tvář bude hedvábně hladká a zdravě rozzářená. Několik pleťových peelingů si zde představíme!

Klasický peeling pro nejrůznější typy pleti

Máte suchou pokožku a bojíte se, že by jí pořádné obroušení způsobilo ještě větší pnutí a pálení? Značka Body Farm vytvořila přírodní peeling na suchou pleť s revitalizujícími antioxidačními přísadami. Na jedné straně důkladně čistí díky rozdrceným olivovým peckám, na druhé hydratuje a zvláčňuje díky olivovému oleji, extraktu z měsíčku lékařského, jojobě a aloe vera. S klidným svědomím ji tak můžete použít i vy!

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Body Farm Olive Oil Face Scrub 412 Kč, Juvena Refining Peeling 540 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Vichy Detoxikační pleťový peeling Purete Thermale 339 Kč, Yves Rocher Gommage Gourmand 179 KčFoto: archiv firem

Trápí vás mastná pleť a zanesené póry, jejichž důsledkem jsou nevzhledné černé tečky? Čisticí peeling Perfect-Clear Pure Zone značky L'Oréal Paris okamžitě zmatňuje pleť a působí proti jejím nedokonalostem. Kyselina salicylová bojuje proti pupínkům a snaží se jim předcházet, mikročástečky mají hned tři různé velikosti, a tak čistí pleť skutečně do hloubky, mentolová složka pokožku osvěžuje a má chladivý účinek.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): L'Oréal Paris Perfect-Clear Pure Zone 149 Kč, Alverde Peeling Aprikose Calendula 99 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Givenchy Pleťový peeling s trojím účinkem Peel Me Perfectly 899 Kč, Benefit Ranní pleťový peeling pro všechny typy pleti Honey Snap out Of It Scrub 430 KčFoto: archiv firem

Velmi oblíbeným přípravkem je Freeman Krémový peeling s meruňkou. Za cenu asi 160 Kč můžete mít pleť hloubkově vyčištěnou a zároveň zjemněnou, dokonce se staženými póry. Díky extraktu z meruňky obsahuje krém vitaminy C a E, které jí dodávají zdraví a jas, „brusnou" práci obstarají drobné částečky skořápek vlašských ořechů. Tvář budete mít krásně jemnou, prozářenou a provoněnou příjemnou meruňkovou vůní.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Freeman Creamy Scrub Apricot 169 Kč, LAVERA Čisticí pleťový peeling s divokou růží pro suchou a zralou pleť 217 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Avon Pleťový peeling s granátovým jablkem Naturals 86 Kč, Ahava Minerální bahenní peeling na obličej 390 KčFoto: archiv firem

Enzymatický peeling pro citlivou pleť

Máte velmi citlivou pleť, která opravdu nesnese jakékoli mechanické obrušování? Řešením šitým přesně na míru je enzymatický peeling: pouze přírodní silou enzymů dochází k vyčištění, vyhlazení pleti a k jejímu rozjasnění a hydrataci. Používá se jednoduše nanesením na obličej a po 10 minutách se krouživými pohyby smyje vodou. Fascinující výsledky mají i tak zvané AHA kyseliny – dokážou odstranit odumřelé buňky a poradí si s vráskami a dalšími nerovnostmi pleti. Ve vysoké koncentraci se používají při chemickém peelingu, pro domácí použití jsou vhodné krémy s asi 10% koncentrací. (Zaujaly vás tyto zázračné kyseliny? Více se dozvíte v článku Zázrak pro vaši pleť? AHA kyseliny!.)

Zajímavým přípravkem je Enzymatický obličejový peeling ananas – papája od značky Atok, který obsahuje aktivní složky ananasu, papáji, acai, aloe vera, červeného vína a brusinky, pečující oleje (mandlový, kokosový, amarantový a makadamiový), kakaové máslo a vitamin E. Po ošetření takto výjimečnou směsí se bude vaše pleť cítit jako v bavlnce.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Atok Enzymatický obličejový peeling 249 Kč, Matis Paris Peeling pro jemnou a citlivou pleť 639 KčFoto: archiv firem

Peeling od profesionálů

Pokud máte větší problémy s pletí a běžné peelingy na vás nezabírají, můžete se svěřit do rukou dermatologů a zajít na chemický peeling v silnějších koncentracích od 15 až do 70 procent. Po tomto peelingu budete mít pleť omlazenou a projasněnou, dokáže zjemnit vrásky i jizvičky po akné, rozšířené póry i pigmentové skvrny. Na pleť vám lékař nanese směs hydroxy-kyselin podle potřeb vaší pleti a nechá je působit. Pleť se po zákroku bude několik dní jemně olupovat, ale výsledek bude pozorovatelný okamžitě. Cena se nejčastěji pohybuje okolo 1000 korun, ale počítejte s tím, že je většinou zapotřebí 3 až 5 návštěv. Účinek je dlouhodobý, další péči byste měly potřebovat nejdříve za rok.

A co vy, jak se věnujete péči o svou pleť? Máte nějaké dobré tipy? Podělte se tu o ně s dalšími čtenářkami!

Reklama

Načítám