Hlavní obsah

Vyrobte si účinnou domácí kosmetiku!

Foto: Thinkstock

Přírodní prostředky mohou doplnit drahé kosmetické přípravkyFoto: Thinkstock

Reklama

Kosmetickými přípravky trh skutečně nešetří. Problém je ale v tom, že už málokdo z nás pozná, co se za těmi chemickými názvy v jejich složení skrývá. Máte ale na výběr, protože je dostatek přírodních surovin, které dokážou nahradit kupované kosmetické přípravky. A právě o tom jsou obličejové recepty, kterými svou tvář můžete snadno zdokonalit.

Článek

Pochopitelně i pro přírodní recepty platí, že byste měly znát typ svojí pleti a vědět, zda nejste na některé z přírodních látek alergické. Rozhodnete-li se experimentovat, pak k tomu kosmetička Hana Krajíčková dodává: „Pokud máte citlivou pleť, je možné, že bude reagovat podrážděně. V případě, že vás přípravek bude na pleti svědit nebo pálit, okamžitě ho smyjte. Přírodní pečující směsi můžete pleti dopřávat zhruba 1x týdně.“ S léčivou silou bylinek, různé zeleniny a ovoce se dokážete zbavit černých teček, tmavých skvrn a kruhů pod očima v rámci domácí zkrášlovací péče. Takže vás to skoro nic nestojí, a ještě si na tvář dáte jen to, co samy uznáte za vhodné. Nestojí to za zkoušku?

Foto: Thinkstock

Ovoce je skvělým pomocníkem při ošetření pletiFoto: Thinkstock

Tohle jsou univerzální recepty, které se hodí k celoroční péči o pleť.

Kakao pro vyžehlený obličej

Pomocí tohoto jednoduchého receptu zbavíte pleť nečistot a komedonů (vznešenější název pro uher). Ve středně velké míse intenzivně promíchejte 4 polévkové lžíce mléka se stejným množstvím kakaového prášku. Vzniklou pastu pak aplikujte na pokožku, ale pozor, vyhněte se citlivé oblasti kolem očí a úst. Nechte působit 15–20 minut a pak umyjte vlažnou vodou. Při pohledu do zrcadla si pak vychutnejte jemné a hedvábné textury své pokožky.

Máta a heřmánek pro omlazení pleti

Kombinace obou těchto bylinných ingrediencí zajistí omlazení pokožky a ještě udrží pleť v bezpečné vzdálenosti od akné. Za pomoci mixéru rozmixujte 1 lžičku heřmánku se stejným množstvím lístků máty. Poté přidejte vaječný bílek, 1 polévkovou lžíci medu. Masku naneste na čistý obličej a nechte ji 20 minut působit, poté omyjte tvář teplou vodou.

Mléko a pomerančová kůra působí do hloubky pórů

Citrusové plody jsou ideální pro odstranění nečistot z pleti, protože působí až do hloubky pórů. Abyste mohly využít tento čisticí efekt, potřebujete usušenou kůru ze středně velkého pomeranče , kterou v mixéru rozdrtíte na jemný prášek.

Pro oživení pleti smíchejte v misce 1 lžičku pomerančového prášku s troškou mléka tak, abyste vytvořily krémovitou směs. Tu pak aplikujte nejen na obličej, ale i na krk a dekolt. Za 10 minut všechnu směs spláchněte vlažnou vodou. Vaše pleť bude, jako by právě vyšla z čistírny.

Pomerančový džus pro revitalizaci

Hýčkejte pokožku s magickým léčebným účinek citrusových plodů. Rozmíchejte půl čajového šálku medu se 3 čajovými lžičkami pomerančového džusu. Naneste na obličej a nechte působit po dobu 30 minut. Půlhodinka je právě ta ideální doba k tomu, aby se projevil revitalizační účinek této ovocné směsi. Pro dokončení rituálu opláchněte obličej studenou vodou.

Rýže a med pro dokonale čistou pleť

Proč nevyužít přírodní čisticí sílu rýžových zrnek, abyste se zbavily černých teček a odumřelých kožních buněk. Jeden den namočte přes noc několik zrnek rýže do studené vody a následující den je i s vodou rozmixujte na jemnou brusnou pastu.

Naneste na obličej, chvíli jí po pokožce masírujte a pak nechte působit, dokud se pasta nevysuší. Potom pleť opláchněte vlažnou vodou. Provádějte tento rituál maximálně 2x týdně a po měsíci uvidíte oslnivé výsledky.

Další varianta je medová: 1 čajovou lžičku medu smíchejte s 10 kapkami pomerančové šťávy a malé množství směsi naneste na navlhčený vatový tampon. Tímto si po dobu 3–4 minut masírujte pokožku a poté ji opláchněte vlažnou vodou. Med má přírodní antibakteriální účinky a dokáže póry  vyčistit do hloubky. V závislosti na stavu pleti opakujte rituál dvakrát týdně.

A ještě něco navíc, speciálně pro zimní období!

Během zimní sezony je pleť vystavena drsným podmínkám, a tak reaguje po svém. Kvůli větru a chladu se nadměrně vysušuje a znečišťuje a často se i na dokonalé pleti objeví akné. V chladném a sychravém počasí oceníte kouzelné účinky přírodních surovin bohatých na minerály a vitaminy. S následujícími recepty zvládnete udržet si pleť zdravou i v těch největších mrazech. 

Avokádo pro suchou pleť

Suchá, šupinatá pokožka je v zimním období častý problém. Využijte přírodní hydratační sílu avokáda a připravte si následující jednoduchý recept.

Dužinu ze středně velkého avokáda rozmačkejte v misce na kaši a naneste ji na očištěnou pleť. Dejte avokádu 10 minut času, aby na pleti vykonalo nutriční efekt a pak masku smyjte vlažnou vodou.

Dýně na pupínky

Akné je jedním z nejčastějších kožních onemocnění, které postihuje miliony lidí na celém světě. Pokud jste připravené zabránit tvorbě pupínků, použijte následující dýňový recept. Ve středně velké míse smíchejte 1 lžičku citronové šťávy, 2 polévkové lžíce strouhané syrové dýně, 1 lžičku rajčatové šťávy a 1 bílek. Poté, co jste získaly správnou konzistenci, aplikujte masku na obličej. Po 10–15 minutách blahodárného působení opláchněte obličej vlažnou vodou.

Mořské řasy pro rozjasnění pleti

Řasy jsou často používány v detoxikačních dietách k eliminaci volných radikálů. Nicméně se této jejich úžasné schopnosti využívá i v péči o pleť, především k vyhlazení vrásek, zesvětlení tmavých skvrn a vyčištění černých teček. Ve středně velké míse smíchejte 1 polévkovou lžíci řas v prášku (koupíte v bio prodejnách, 50g balení za 86 Kč) s 8 kapkami olejíčku Aloe vera a 1 polévkovou lžící medu.

Jemnou pastu použijte nejprve jako peeling pleti, pak ji nechte na obličeji 10–15 minut působit a nakonec ji opláchněte vlažnou vodou. Aby se dostavily oslnivé výsledky, je třeba celý proces provádět alespoň 2 krát týdně po dobu 1 měsíce.

Špenát pro oživení pleti

Špenát je bohatý na vitaminy a minerály, které jsou důležité pro zachování neposkvrněného stavu každé pleti. Připravte si následující recept a hýčkejte své póry revitalizační procedurou. Rozmixujte 4–5 listů špenátu (můžete použít i 1 polévkovou lžíci špenátového protlaku), 2 lžičky citronové šťávy a takové množství medu, aby vám vznikla jemná pasta. Tu naneste na obličej a 15–20 minut nechte působit. Na závěr umyjte tvář studenou vodou. Výsledkem bude jemná a hedvábná pleť.

Jedno důležité pravidlo na závěr, které platí bez ohledu na to, jaký typ pleti máte, připomíná Karolína Pánková, odborná poradkyně na zdravý životní styl z lázní Felicitas: „Pravidelné čištění, tonizace a hydratace patří ke každodenní péči o pleť. Je třeba ji občas ještě doplnit o obličejové cviky, masáže a zdravé stravování.“

Tip redakce: Jestli vás domácí obličejové recepty zaujaly, pak by se vám mohly hodit i zajímavosti z článků Domácí triky na opuchlé a zarudlé očinebo Levná kosmetika? Ta domácí!.

A co si myslíte vy? Zkoušíte domácí přírodní recepty proto, že jsou zdravější, nebo jen abyste ušetřily, a nebo jim vůbec nevěříte?

Reklama

Načítám