Hlavní obsah

Kysané zelí: Recepty, které ještě neznáte

Foto: Petr Makovička

Česká kuchyně bez kysaného zelí nemůže existovatFoto: Petr Makovička

Reklama

Kysané zelí je klasika české kuchyně a mnoho jídel se bez něj prostě neobejde. A kde je zelí, tam musí být také slanina nebo klobása a kmín. Právě díky této kombinaci má řada jídel svoji nezaměnitelnou, dokonalou chuť. Milovníci kysaného zelí, třeste se! Dnes si totiž rozhodně vyberete!

Článek

Pokud jste dosud kysané zelí jedli jen syrové, pak jste dělali zásadní chybu. Potenciál této tradiční české pochutiny je totiž v podstatě nevyčerpatelný – o tom už jste se mohli přesvědčit v článcích Recepty od čtenářů: Kotlety pečené na kysaném zelí nebo Babiččiny recepty: Vdolky plněné kysaným zelím a slaninou. Dnes s námi můžete ochutnat celé „kysané“ menu!

Zelňačka se švestkami a rozinkami

Na 4 porce potřebujete: 500 g kysaného zelí, hrst sušených švestek, hrst rozinek, kmín, mini klobásky nebo tenké klobásy (nejlépe nepaprikové!) a sůl.

Foto: Petr Makovička

I zelňačku lze ochutit netradičněFoto: Petr Makovička

Postup: Pokud rádi zkoušíte nové a netradiční chutě, pak je tahle polévka pro vás jako stvořená, a navíc jednoduchá na přípravu! Zelí slijte od přebytečné vody (část si jí schovejte na případné dochucení) a vložte asi do 1,5 l vody. Přidejte kmín a asi 10 minut zelí povařte. Pak přidejte pokrájené sušené švestky a rozinky – stačí i jen jedno z toho – a vařte ještě asi 20 minut, až bude zelí úplně měkké. Nakonec polévku dochuťte trochou soli a šťávou ze zelí.

Jestli patříte mezi zastánce klasičtějších receptů, vyzkoušet můžete bílou zelňačku z článku Čtyři jídla do 100 korun nebo Michalovu kyselicu z článku 3 jídla z jednoho hrnce. Dáte si?.

Záhorácké závitky

Na 4 porce potřebujete: 1 kg libovějšího bůčku bez kosti, 200 g kysaného zelí, 150 g anglické slaniny, 4–6 stroužků česneku, drcený kmín a sůl.

Foto: Petr Makovička

Bůček se zelím je česká lahůdka z kategorie „nedietní, ale dobré"Foto: Petr Makovička

Postup:Bůček nakrájejte na plátky, důkladně je rozklepejte (maso by nemělo být silnější než 1 cm, jinak se bude špatně balit), osolte a důkladně okmínujte. Slaninu nakrájejte na kostičky a smíchejte s prolisovaným česnekem.

Plátky masa poklaďte touto směsí a vymačkaným kysaným zelím a jednotlivé kousky zabalte jako roládky. Ty pak skládejte do pekáčku, posypte zbylým zelím, zlehka podlijte vodou, zakryjte alobalem a při 200 stupních Celsia pečte asi 60 minut, až bude maso měkké. Nakonec alobal odkryjte, teplotu zvyšte na 220 stupňů Celsia a pečte ještě asi 10 minut, aby se udělala kůrčička a horní zelí se trochu připeklo. Jako příloha se nejlépe hodí brambory.

Podobně neodolatelnou chutí se chlubí také recept na Bůček zapečený s jogurtem a křenem ze seriálu Recepty od čtenářů.

Jitrnice s bramborami zapečenými se zelím a slaninou

Na 4 porce potřebujete: 4 jitrnice, 800 g brambor, 1 dl mléka, 200 g slaniny, 1 velkou cibuli, 300 g kysaného zelí, kmín, sůl a 2 lžíce oleje.

Foto: Petr Makovička

Zapečené brambory se zelím a slaninou jsou k jitrnici jako dělanéFoto: Petr Makovička

Postup: Brambory uvařte doměkka, vařečkou je rozšťouchejte, přidejte trochu mléka a zamíchejte, aby vznikla hustá kaše. Než se ale brambory uvaří, osmahněte slaninu s cibulí dozlatova. Přebytečným tukem ze slaniny vymažte zapékací misku a na dno dejte polovinu brambor. Pak přijde vrstva slaniny s cibulí, pak vrstva kysaného zelí a nakonec druhá polovina brambor. Misku vložte do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia a pečte asi 20 minut. Mezitím podle potřeby k přebytečnému tuku ze slaniny přidejte trochu oleje a pozvolna na mírném plamenu osmažte jitrnice. Jedině tak se důkladně prohřejí, a eliminujete tak riziko jejich prasknutí. Připravit je lze samozřejmě i na grilu potřeném tukem!

Pomazánka z kysaného zelí

Na 4 porce potřebujete: 300 g kysaného zelí, 100 ml majolky, 1 lžíci strouhaného křenu nebo lžičku křeníku, 3 stroužky česneku, sůl a pepř.

Foto: Petr Makovička

Pokud máte zelí nazbyt, udělejte skvělou pomazánkuFoto: Petr Makovička

Postup: Za tenhle tip předem moc díky svojí kamarádce Janě, která takhle zpracovává kysané zelí, které nespotřebovala při vaření. Zelí pokrájejte na menší kousky, přidejte podle chuti majolku, křen a česnek a vše promíchejte. Nakonec dochuťte špetkou soli (opravdu jí není moc potřeba, můžete ji s klidným svědomím i vynechat) a pepřem. Skvělá je na jakékoli pečivo :-).

Jaké dobroty doma z kysaného zelí vaříte vy? Podělte se o svoje tipy v diskusi pod článkem. Své recepty také můžete posílat na e-mail jana.ch@prozeny.cz!

Reklama

Související témata:

Načítám