Hlavní obsah

Máte málo úložných prostor? Omyl!

Foto: IKEA

Samostatná šatna či komora pojmou více věcí než skříněFoto: IKEA

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to skoro začarované slovo, které člověka provází jeho bydlením – úložné prostory. Skříně, komory, police… máte je všude kolem sebe, a přesto si stěžujete, že se vám věci domů nevejdou? Tak si je v bytě či domě lépe naplánujte. S naším návodem to zvládnete!

Článek

Minimalistický interiér, kde z nábytku najdete jen to nejnutnější – tak vypadá ideální bydlení současnosti podle architektů a designérů. Že se vám ale do dvou skříní a na několik polic nevejde všechno oblečení, knihy, dárky a další věci, které dělají radost? Zpravidla je doporučí vyhodit! My však známe lepší řešení – naplánujte si úložné prostory sami. Jak potřebujete a jak vám vyhovují!

1. Ideální plánování je na papíře!

Nejlépe se plánují úložné prostory ve chvíli, kdy si své bydlení teprve zařizujete a uvažujete, kam co přijde. „Vezměte si tužku a v půdorysu bytu si zakreslete, kde by mohly stát skříně, kam se vejde komoda a kde to bude slušet policím.

Nezapomínejte, že pokud někde úložný prostor uberete, například pokud odmítáte mít úložné prostory v obývacím pokoji, tak je musíte jinde přidat,“ vysvětluje designérka Věra Tomíčková z Totostudia a zároveň přidává radu, kterou mohou využít i ti, kdo už bydlí: „Ideálním místem na velké úložné prostory jsou pak chodby, případně ložnice.“

Foto: Indeco

Na vestavné skříně jsou ideální chodby nebo ložniceFoto: Indeco

Ale pozor, pro ně platí, že byste je neměli příliš zahlcovat nábytkem, na kterém se usazuje prach, a zhoršuje tak prostředí pro spánek. U vestavných skříní to nehrozí.

2. Zavřete za věcmi dveře!

Pokud to dispozice aspoň trochu dovolují, je ideální v bytě vytvořit aspoň jednu samostatnou komoru či šatnu. Sádrokartonovou příčkou oddělte konec chodby či část ložnice. Že tam není okno a denní světlo, vůbec nevadí, naopak takové řešení vás může vyjít levněji, než pokud byste si pořizovali stejně objemné vestavné skříně.

3. Jak plánovat v malém bytě?

Jsou vám rady z bodu jedna či dvě k ničemu, protože jste zařizovali bydlení už před lety, a navíc je vaše garsonka tak malá, že se do ní samostatná komora nevejde? Pak se rozhlédněte, pokud zde nezbyly nějaké výklenky, které by šlo využít. Pokud ne, určitě zbývá místo pod stropem nebo pod postelí.

Foto: Indeco

Dejte přednost variabilním systémům, které lze změnit podle toho, co právě potřebujete uložitFoto: Indeco

V chodbě nebo koupelně si můžete pomocí sníženého sádrokartonového podhledu vytvořit malou „půdičku“, kam se vejdou sezonní věci, nářadí, sportovní potřeby a mnohé další. Stále to nestačí? Zaměřte se na místo pod postelí, to navíc bývá i lépe přístupné. Pokud máte postele s úložným prostorem, vyndejte z nich peřiny, stejně jejich stlaní škodí zdraví – jak se o ně správně starat, se dozvíte v článku Větráte peřiny na sluníčku? Chyba!, a vnitřní prostor můžete opět využít jako úložný prostor.

4. Pohodlí, nebo skladnost?

Máte nový dům a klidně by se vám do něj vešlo i pět velkých skříní a dvě šatny, ale vy už tušíte, že je nesmysl si tohle všechno pořizovat a platit. Jak tedy poznáte, kolik úložných prostor potřebujete? Vezměte do ruky metr a tužku a začněte sčítat.

Ideální je, pokud do studia přijdete se seznamem, kolik metrů polic, šatních tyčí zásuvek nyní máte. „Pak lze efektivně naplánovat, jak velkou skříň a jaké vybavení do ní potřebujete. Někdy lze dokonce místo získat tím, že se změní vnitřní uspořádání skříně,“ říká Marcela Marešová ze společnosti Indeco a přidává několik příkladů: „Například když košile či svetry začnete skládat, vejde se jich dovnitř mnohem více. Tento způsob skladování je totiž na místo úspornější, věšení zase jednodušší. Proto mu mnozí dávají přednost.

Foto: IKEA

Chcete mít lepší přehled o uložených věcech? Pomohou vám krabice a různé boxyFoto: IKEA

Druhou často chybou, které se dopouštějí hlavně mladí lidé, je to, že nechtějí tyč na dlouhé věci. Odůvodňují to tím, že nic takového nenosí. Ale pak přijde první společenská akce a koupí si dlouhé šaty, postavení partnera v práci začne vyžadovat nošení dlouhého kabátu. A oni je nemají kam dát. Proto jim doporučujeme do začátku dvě tyče nad sebou. Přičemž tu spodní pak mohou zrušit a věci z ní začít skládat.“ Důležité je také pamatovat na to, že vám věcí bude přibývat, a tak je třeba plánovat úložné prostory s rezervou!

5. Správná velikost vašim věcem padne

Máte dostatek skříní a věci se vám do nich nevejdou? Může to být tím, že nejde dokonale využít jejich vnitřní prostor. „Je zbytečné dělat všechny skříně hluboké šedesát centimetrů, protože tolik místa potřebujete prakticky jen na věci zavěšené na ramínku. Vše ostatní zabere méně místa, a vám pak zbývá na policích volných dvacet centimetrů,“ konstatuje Marcela Marešová. I do mělkých výklenků pak můžete dát užší nábytek.

Foto: IKEA

Nemáte místo na skříně? Kolem postele a nad ní se úložné protory vejdou skoro vždy. A mohou vypadat krásněFoto: IKEA

Do skříní s hloubkou méně než třicet centimetrů totiž umístíte spodní prádlo, ponožky a punčocháče, rukavice, čepice, šály, kabelky a tašky. Hloubka čtyřicet až padesát centimetrů je vhodná k ukládání triček, halenek, košil a mikin. Klasický rozměr, tedy šedesát centimetrů, potřebujete jen na kalhoty, bundy či kabáty. A podobné rozdělení existuje i u bot, s výjimkou lyžáků a bruslí opravdu tolik místa nepotřebují, domácích potřeb, mycích prostředků a podobně.

6. Kombinujte!

I když jsou šatny či velké vestavné skříně velmi oblíbené, pouze s nimi si doma nevystačíte. Přece jen některé věci potřebujete mít více při ruce či na očích. „Kromě skříní by tak k základnímu vybavení měly patřit i komody, které se hodí na drobnější prádlo, nebo potřeby, jejich šuplíkové uspořádání je totiž velmi přehledné. Pokud si pořídíte ty na kolečkách, které jsou šikovné, protože je přesunete z místa na místo a snadněji pod nimi uklidíte,“ říká Věra Tomíčková. Další výhody komod objevíte v článku: Univerzální kus nábytku? Máme ho!.

Foto: Woddface

Při zemí oceníte zásuvky, které věci vyvezou ven a vy se k nim nemusíte tolik shýbatFoto: Woddface

Širokou škálu věcí pak dáte na police a regálových systémů Nedílnou součástí interiérů i úložných prostorů jsou také věšáky, botníky, koše, držáky na deštníky a samozřejmě krabice a úložné boxy na deštníky.

7. Skládejte!

Věci, které potřebujete denně, dejte ve skříních tak, abyste je mělisnadno přístupné. To znamená od výšky vašeho pasu až tam, kam dosáhnete bez stoupání na špičky. Sem patří veškeré prádlo, oblečení, povlečení, ručníky.

Boty, kabely, tašky, a další méně používané předměty patří do spodní části skříně. Vyplatí se vám ukládat je do krabic či zásuvek, které lze zcela vytáhnout a přenášet. Budete-li hledat nějakou věc delší dobu, je pohodlné si krabici či zásuvku zcela vytáhnout a donést si ji ke stolku nebo položit na postel, než být celou dobu sehnutý.

Foto: Woodface

Věšení je jednodušší, ale takto uklizené věci zabírají více místaFoto: Woodface

Do nejvyšší části skříně ukládejte sezonní a sportovní vybavení, které nepotřebujete každý den, ale ani každý týden. Lézt pro ně po schůdcích není praktické a často ani bezpečné. U těchto vyšších částí se pak vyplatí mít výškově nastavitelné police, abyste si mohli uspořádání prostoru měnit tak, jak se mění vaše věci.

I když se říká, že inteligent zvládne i chaos, mít pořádek ve skříních je přece jen praktické. Jak jste na tom s úložnými prostory vy?

Reklama

Související témata:

Načítám