Hlavní obsah

Univerzální kus nábytku? Máme ho!

Foto: Thinkstock

Komoda najde své místo v obýváku i předsíniFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velká vestavná skříň, šatna nebo třeba drátěný systém? Hledáte opravdu užitečný nábytek, od kterého budete moct uklidit všechno? Našli jsme ho. Pořiďte si domů komody!

Článek

Komoda je univerzální kus zařízení, který najde uplatnění v každé místnosti – v ložnici slouží jako prádelník, v kuchyni sem uložíte potraviny a v dětském pokoji nabídne spoustu místa na hračky. Použití samozřejmě rozhoduje o tom, jaký typ vyberete. Jednotlivé výrobky se od sebe liší nejen vzhledem, ale i rozměry a právě způsobem použití.

Prádelník, nebo příborník: kdo pozná rozdíl?

Řekne-li se komoda, člověk si většinou představí kus nábytku, který je spíš funkční než hezký. Opak ale může být pravdou! Tedy pokud správně vyberete. Klasické komody zpravidla měly pět či šest zásuvek, byly širší a stály na nohách. Dneska už to neplatí. Šuplíků může být více, běžně koupíte úzké a vysoké typy a beznožičkové provedení se soklem je velmi praktické a oblíbené, protože se vám pod nábytkem neusazuje prach, který byste museli zametat a vytírat. A používají se nejen k ukládání prádla, zařídit jimi můžete celý byt!

Foto: Sconto

Příborník nemusí stát jen kuchyniFoto: Sconto

„Komodám používaným v obýváku se říká příborníky a platí pro ně, že jsou většinou nižší a širší, aby netrčely příliš do výšky a zároveň mohly sloužit jako odkládací plocha, kde budete mít vše při ruce,“ popisuje Martin Šťastný z prodejny nábytku a doplňků dánské značky BoConcept. Jejich výška bývá kolem sedmdesáti a hloubku mají asi čtyřicet centimetrů. Na délku mohou mít i metr a půl. Stávají se tak vhodným doplňkem klasických konferenčních stolků.

Foto: BoConcept

Do obýváku se hodí širší a nižší komoda, která nahradí odkládací stolekFoto: BoConcept

Vešel by se i milenec?

Komody do ložnic, tedy prádelníky, bývají vyšší a poznáte je i podle hlubších zásuvek, které mají kolem půl metru. Přizpůsobují se tak složenému prádlu. Dovnitř tak bez problému uložíte složené ložní prádlo, vejdou se tam pánské košile, triko i svetr. Součástí bývají zpravidla i menší zásuvky na drobné prádlo. Od příborníků se liší svou výškou, mívají i více než metr a půl. Výjimkou jsou pak ty, kteří používáte do dětských pokojů. Zde je třeba výšku přizpůsobit postavě dětí. Uklizeno uvnitř budou mít pouze tehdy, když i do nejvyššího šuplíku pohodlně uvidí a dosáhnou.

Foto: IKEA

Klasické komody jsou na nožičkách, zvolíte-li se soklem, nemusíte pod nimi uklízetFoto: IKEA

Foto: Nábytek Říha

Stejně jako nábytku, i komodám vládne bílý leskFoto: Nábytek Říha

Trendem je lesklý univerzál

Že je těch informací na vás nějak moc? Současné trendy a firmy vám to ulehčí. Stále více totiž preferují multifunkční komody, které poslouží jak příborník, tak nabídnou prostor na dokumenty nebo knihy. Jejich výška činí 75 centimetrů, což je stejně jako pracovní stůl. Tyto komody ho totiž také nahradí, stačí si k nim přisunout židli nebo stoličku. Velmi oblíbené jsou i komody doplněné kolečky, které snadno přesunete po bytě podle toho, kam a jak potřebujete.

Foto: Nábytek Říha

Podle použití vyberte u komod tu správnou hloubku i výškuFoto: Nábytek Říha

Svým vzhledem, barvou a použitým materiálem by měly komody odpovídat ostatnímu nábytku v místnosti. K nejprodávanějším tak patří, což platí pro nábytek celkově, ty z bílého, šedého a dubového lamina. K dostání jsou samozřejmě i lakované v provedení vysoký lesk, v této kategorii lidé volí hlavně bílou, šedou a černou barvu.

Foto: IKEA

V jedné designové sérii máte zpravidla na výběr několik typů komodFoto: IKEA

„Současné komody však nejsou jen něčím, co zařizuje byt. A kde upřednostňujeme volnost, jednoduchost a minimální úsilí na úklid. Komody mohou být i jakýmsi bonbónkem interiéru," popisuje Miloslav Říha z firmy Nábytek Říha.

Protože komody patří k velmi starému nábytku, který se dědí z generace na generaci, mnohé rodiny vlastní i krásné starožitné kousky. Pokud do této skupiny patříte i vy, pozor, ať neuděláte při zařizování místnosti obvyklou chybu, které se mnozí při použití starožitností dopouštějí. Tedy že kupují podobně vypadající „historický“ nábytek a ve stejném stylu zařídí celý prostor. Správně je to naopak. Takový kousek nejlépe vynikne vedle jednoduchého a hladkého současného nábytku, který na první pohled nebude ničím vynikat. Každý si tak hned všimne starožitné krásky. A to je záměr!

Pokud řešíte doma problém, kam se spoustou věcí, zkuste komodu. Určitě vám pomůže!

Reklama

Načítám