Hlavní obsah

Prohlédněte si byt, kterému roste na fasádě strom!

Foto: bytymalesice.cz

Hnědá a bílá - to je kombinace příjemná pro oči, ale i varianta ideální pro bydlení v přírodním styluFoto: bytymalesice.cz

Reklama

Bydlení v zeleni či v souladu s přírodou je velmi oblíbeným heslem, které se objevuje snad u každého nového bytového projektu. A je jedno, že se ve skutečnosti na celém sídlišti krčí jen dva stromy u parkoviště. Ale existují i opravdu „zelené“ domy, kde střechy zakrývají zahrady, na fasádách rostou stromy a skrz balkony se táhnou popínavé rostliny. Pojďte se podívat s námi!

Článek

I novostavby mohou vypadat jinak než všechny ostatní, stačí se inspirovat historií. „Takzvané vertikální zahrady, které jsou ve světě a snad i u nás budou stále oblíbenější, nejsou žádnou novinkou, začal je už ve třicátých letech minulého století realizovat slavný architekt Le Corbusier,“ říká Martin Louda ze společnosti Sidi Prague, která v Praze staví byty. Na krásný exteriér navazuje i zajímavý interiér. Vládnou mu – jak jinak, když jde o bydlení v zeleni – přírodní barvy, hlavně hnědá a zelená, doplněné červenou.

Foto: bytymalesice.cz

Stromy na střeše, popínavky na fasádách - tak vypadá opravdové zelené bydleníFoto: bytymalesice.cz

Velká okna nejsou jen výsadou rodinných domů

Dvě téměř celé prosklené stěny jsou ozdobou obývacího pokoje, která nadchne majitele a návštěvníky, ne tak architekty ze studia Hronek Design, kteří místnost zařizovali. K dispozici tak měli vlastně jen jednu volnou stěnu, tu druhou totiž „rozbíjejí“ dveře.

V propojeném obývacím pokoji s kuchyní jsou tak netradičně vedle sebe postavené kuchyňská linka a obýváková stěna. Díky současným trendům, kdy se vzhled nábytku v podstatě neliší a jedny skříňky lze použít prakticky kamkoli v bytě, to nevadí. Naopak. Interiér tak působí jednotným a sladěným dojmem.

Foto: bytymalesice.cz

Kuchyň od obývací stěny odděluje malý ostrůvek, který nabízí další pracovní plochuFoto: bytymalesice.cz

Kuchyň začíná hned vedle dveří a točí se do tvaru písmene U. Jedna z jejích kratších stran tak tvoří hranici s obývákem a zároveň může posloužit i jako domácí bar. Spodní dvířka jsou bílá a v provedení vysoký lesk. Stejná je i nízká skříňka v obývacím pokoji. Pracovní deska a horní část linky naopak dostaly dezén přírodního dřeva. Stěna mezi je zakrytá sklem, které však díky podmalbě také získalo „přírodní“ odstín. Zajímavý kontrast pak ke světlým odstínům tvoří tmavě hnědá výmalba.

„Prostor je záměrně zařízený v přírodních materiálech a v barvách hnědých odstínů s dekory dřeva a doplňky v zelené barvě, aby byl jen nepostřehnutelný rozdíl mezi ,uvnitř a venku'," říká Jiřina Pustějovská z Hronek Studia. Ve světlém dřevě proto vybrala i jídelní stůl a doplnila ho zelenými plastovými židlemi. Naproti stěně s televizí umístila pohodlnou bílou koženou pohovku v rohovém provedení a bílý konferenční stolek.

Foto: bytymalesice.cz

Dvě prosklené stěny ovlivnily dispozice místnosti, kuchyň s obývací stěnou jsou tak umístěny hned vedle sebeFoto: bytymalesice.cz

Přírodní odstíny jsou sice příjemné na pohled a patří do teplé barevné škály, ale někomu mohou připadat ponuré. Aby člověk neměl stejný pocit z tohoto interiéru, doplňuje obývací kout červený koberec.

Celý pokoj „obíhá“ skoro devatenáctimetrová terasa a balkon s truhlíky na kytky, o které se postará samozavlažovací systém.

Zelená se i dětský pokoj

Dezén dřeva a zelenou barvu, i když někde použitou jen skromně na doplňcích, najdete i v ostatních místnostech bytu. Nábytek v dětském pokoji je vyrobený z odolného lamina a střídá se zde imitace dřeva a bílá se zelenou. Nezbytné úložné prostory nabízí vestavná skříň, spousta pokladů se dá uložit o do zajímavě řešené „nohy“ od stolu. Dobrý nápad je i vypolstrovaná osvětlená nika ve skříni, kde se bude dobře číst nebo trucovat. A časem zde může vzniknout další úložný prostor. Mezi chytré nápady lze určitě označit i obklad stěny, nejenže vypadá zajímavě, a určitě ochrání stěnu před šmouhami od míče a čáranců tužkou, ale protože jde o magnetickou stěnu, dítě na ni snadno dá a také odejme plakáty nebo poznámky bez toho, aby po nich zůstaly díry a poničená omítka.

Foto: bytymalesice.cz

Magnetický obklad stěn v dětském pokoji dovoluje potomkům libovolně sem věšet obrázky, aniž by po nich zůstávaly díry v omítceFoto: bytymalesice.cz

Bílá s hnědou a několik zelených doplňků vládne i ložnici. Bílá je velká vestavná skříň, která nabízí spoustu úložného prostoru a zároveň vypadá nenápadně. Barevně s ní ladí i noční stolky na knížku nebo skleničku vína nebo komoda. A i zde najdete několik doplňků, které nejsou zcela standardní, ale dokážou zpříjemnit život. „Patří mezi ně třeba ovládání světel, které je jak u dveří, tak u postele. Nebo měkké předložky, které budou rozmazlovat jejich nohy při vstávání z postele,“ popisuje Martin Šandalla, který se na zařizování bytu také podílel.

Foto: bytymalesice.cz

Vypolstrovaný výklenek vedle vestavné skříně může sloužit na hraní i trucováníFoto: bytymalesice.cz

Jednoduchost a účelnost vládne i toaletě a koupelně, které jsou zde oddělené. Její zařízení je standardní – vešlo se sem umyvadlo a vana, k sušení ručníků a drobných věcí slouží otopný žebřík. Zbylo i dost místa na úložné prostory, a tak všechny nezbytnosti lze schovat do skříňky pod umyvadlem, další výklopné je vedle pračky. Praktické je odkládací a pracovní plocha, třeba na skládání prádla, ve výklenku nad pračkou.

Foto: bytymalesice.cz

Koupelna, stejně jako celý interiér, zachovává hnědobílou barevnou kombinaciFoto: bytymalesice.cz

Foto: bytymalesice.cz

Vestavěná skříň splývá s okolní zdí, naopak tmavá stěna v čele postele krásně vynikneFoto: bytymalesice.cz

Foto: bytymalesice.cz

Úložné prostory se našly i na chodbě bytuFoto: bytymalesice.cz

Který z prvků se vám líbí v tomto bytě nejvíce? Zelená fasáda, nebo útulné zařízení v příjemných barvách? Řekněte to ostatním v diskusi pod článkem.

Reklama

Načítám