Hlavní obsah

Recepty od čtenářů: Oříškovo-čokoládová buchta

Foto: Petr Makovička

Suchary se dají využít i jinak než na dietuFoto: Petr Makovička

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Různých koláčů a buchet je nepřeberné množství a zkoušet se dá bez problémů každý týden jiná. Jeden originální recept pro vás máme i dnes, tentokrát na těsto ze sucharů, oříšků a čokolády. Poslala nám jej čtenářka Anna Hovorková.

Článek

Ptáte se, v čem je dnešní recept tak výjimečný? Místo mouky do něj patří namleté suchary. A nemusíte mít strach, že by byl suchý. Díky oříškům krásně voní a čokoláda mu dodává měkkost. Jak tedy na něj?

Na 1 biskupský chlebíček potřebujete: 200 g másla, 200 g moučkového cukru, 6 vajec, 100 g sucharů, 100 g ořechů (já jsem použila směs vlašských, lískových, kešu a para ořechů), 100 g hořké čokolády, 1 lžičku prášku do pečiva, 3 lžíce rumu a podle potřeby tuk a trochu nastrouhaných sucharů na vysypání.

Foto: Petr Makovička

Nezapomeňte na ořechy různých druhůFoto: Petr Makovička

Suchary, oříšky a čokoládu postupně namelte v mlýnku na strouhanku nebo v robotu. V případě nouze je stačí nastrouhat klasicky na struhadle, ale zabere to už poměrně dost času. Čokoládu je dobré před strouháním vložit na chvíli do mrazáku, aby tak rychle neměkla.

Foto: Petr Makovička

Ořechy semelte se suchary a čokoládouFoto: Petr Makovička

Vajíčka rozdělte na žloutky a bílky. Povolené máslo nejdřív utřete do pěny a postupně pak přidávejte žloutky a cukr, až vznikne hladká hmota.

Foto: Petr Makovička

Ze žloutků vyšlehejte hladkou hmotu, za asistence másla a cukruFoto: Petr Makovička

Když je ta hotová, vyšlehejte sníh z bílků. Aby vám lépe držel, můžete přidat špetku soli nebo lžíci studené vody. Tipy, jak dobře vyšlehat sníh, najdete v článku Nevíte, co s bílky? Zkuste tyhle moučníky!.

Foto: Petr Makovička

Z bílků si vyšlehejte tuhý sníhFoto: Petr Makovička

Do vyšlehaného másla postupně zamíchejte směs sucharů, oříšků a čokolády, prášek do pečiva a nakonec bílkový sníh. S tím už zacházejte opatrně. Těsto stěrkou nebo vařečkou jen „prohazujte“, aby nespadlo.

Foto: Petr Makovička

Nakonec přidejte ořechy a rumFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Volba formy a výsledného tvaru je na vásFoto: Petr Makovička

Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy – já jsem zvolila biskupský chlebíček, skvěle se hodí ale třeba i jako korpus na dort, v tom případě by tato dávka odpovídala formě o průměru 24 centimetrů. Formu pak vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a pečte asi 25–30 minut. Hotová skvěle chutná ještě horká!

Foto: Petr Makovička

Výsledkem vaší práce bude skvělá ořechová buchtaFoto: Petr Makovička

Máte i vy nějaký skvělý recept, o který byste se rádi podělili s ostatními? Pošlete mi jej na e-mail jana.ch@prozeny.cz. Ty nejlepší z nich zveřejníme a odměníme drobným dárkem.

Reklama

Načítám