Hlavní obsah

Nevíte, co s bílky? Zkuste tyhle moučníky

Foto: Petr Makovička

Moučníky z bílků potěší nejen šetřivé hospodyňkyFoto: Petr Makovička

Reklama

Při pečení cukroví zůstává spousta vaječných bílků, které je ale leckteré hospodyňce líto vyhodit. Takže ať už je váš důvod k mlsání spořivý, nebo prostě jen chuť na sladké, vyzkoušejte dezerty z vaječných bílků a cukru nebo třeba zapečenou zmrzlinu!

Článek

„Těstu“, které vznikne vyšleháním vaječných bílků s cukrem, se říká bezé, a kdo stále neví, o co jde, ať si vzpomene na ty úžasně křehké pusinky, co mu určitě dělávala jeho máma! Z bezé jde připravit spousta dobrých věcí, a navíc ho zvládne udělat každý začátečník. Obzvlášť, pokud už vyzkoušel Tři snadné moučníky, které nikdy nezkazíte.

Jak správně na bezé?

Jedinými dvěma ingrediencemi tohoto těsta jsou vaječné bílky a pískový cukr, přičemž na jedno vajíčko je třeba počítat minimálně s 45 g cukru, ideálně se používá kolem 60 g. Někdy se přidává ještě vanilková příchuť.

Abyste vyšlehali opravdu tuhý sníh, nechte bílky nejdřív pár minut ohřát na pokojovou teplotu. Metly i mísa nesmí být v žádném případě mastné a v bílcích nesmí být stopa žloutků! Pokud si s rozklepáváním vajec nejste jisti v kramflecích, neoddělujte žloutky od bílků přímo nad mísou, ale jen nad hrníčkem, a čistý bílek teprve slijte do mísy. Jeden špinavý hrnek za zničených třeba 6 bílků jedním roztrženým žloutkem opravdu stojí.

Aby vám sníh dobře ztuhl, můžete do bílků přidat špetku soli. Sníh nejdřív šlehejte pomalejší rychlostí, a když je z bílků pěna (stále ještě dost tekutá, ale pěna), můžete rychlost zvýšit. Když už sníh drží pohromadě (při vyndání metel dělá kopečky), začněte postupně zašlehávat cukr. Nakonec vznikne hladká lesklá a zářivě bílá hmota, která nevypadne, ani když mísu obrátíte vzhůru nohama. Zároveň sníh ale nesmíte přešlehat, jakmile začne sníh hrudkovatět, vypněte šlehač! A pokud možno i o fous dřív.

Bezé se v troubě nepeče, ale spíš suší. Při teplotě 150 stupňů Celsia to podle velikosti trvá 30–40 minut. Následně troubu vypněte, pootevřete dvířka a základ nechte vychladnout v troubě. Povrch bude krásně křupavý a křehký, takže buďte opatrní při manipulaci (nejspíš vám rozpraská ještě v troubě), vnitřek ale bude lepivý, měkký a sladký! Pamatujte ale, že byste vše měli sníst zhruba do hodiny od naplnění, než se sníh rozmočí!

A co vy? Také jste dostali chuť na něco neodolatelně sladkého, jako je právě bezé? Nekroťte své touhy a pusťte se do toho!

Reklama

Související témata:

Načítám