Hlavní obsah

Rekonstrukce koupelny 3x jinak: Tipy pro panelák i podkroví

Foto: isifa

Vana se vejde i do malé koupelny. Pojďte se s námi podívatFoto: isifa

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čím menší prostor, tím těžší zařizování koupelny je. Na pár metrů musíte vtěsnat umyvadlo, vanu či sprchu a zpravidla i toaletu a pračku. Přesvědčíme vás, že to jde.

Článek

Má-li koupelna pět a více metrů čtverečních, dokáže ji zařídit snad každý. Ale co dělat, když musíte počítat každý centimetr anebo když vám prostor ubírají zkosené stěny v podkroví? Inspirujte se našimi třemi návštěvami.

Varianta 1: Paneláková koupelna propojená s toaletou

Je to „typická“ koupelna, která patřila ke standardnímu vybavení nejen panelákových bytů. Do prostoru o velikosti 2,4 x 1,65 metru se vešla jen vana a umyvadlo. Samostatná toaleta byla umístěná hned vedle. To přímo láká obě části propojit a získat zde více místa. Příkladem je první rekonstrukce.

Foto: sapho

Při rekonstrukci této koupelny došlo k jejímu propojení s toaletouFoto: sapho

Došlo při ní nejen k propojení obou částí, ale měnilo se i umístění jednotlivých zařizovacích předmětů. Na místo toalety přišla vana. „Ta má sice délku jen sto dvacet centimetrů a rozhodně není určená ke každodenní relaxaci. Ale doplňuje ji skleněná zástěna, která majitelům zaručuje velmi komfortní sprchování. A vana samotná pak občasnou koupel,“ popisuje Pavlína Dittrichová zastupující společnost Sapho koupelny, která rekonstrukci navrhovala a realizovala.

Foto: sapho

Na malý prostor se podařilo umístit vše potřebné včetně pračkyFoto: sapho

Původní koupelna tak poskytla dostatek prostoru na toaletu a umyvadlo, které doplňuje spodní skříňka. Další uzavřené poličky nabízí zrcadlová skříňka nad umyvadlem. V rohu pak zbylo místo na předem plněnou pračku s hloubkou 45 centimetrů.

Foto: sapho

Původní stav zná leckdo z vlastní zkušenostiFoto: sapho

Koupelna vypadá větší i díky zvoleným obkladům, kdy základní dlaždice ve světle krémové barvě doplňují hnědé a oranžové. Majitele přišla rekonstrukce na 61 864 korun.

Varianta 2: Malá koupelna bez toalety

Druhá koupelna se svou velikostí od té panelákové příliš neliší: majitelům slouží už více než padesát let, čemuž odpovídá i zařízení a její vzhled. Rozhodně byli proti propojování s toaletou. „Dispozičně zde skutečně nebylo příliš co řešit, nejvíce mi tam vadil radiátor, proto jsem navrhl schovat topení do podlahy,“ vysvětluje architekt Michal Janků pracující pro značky Laufen a Jika, který je autorem renovace. Naopak pračka v koupelně zůstala.

Foto: jika

V druhém případě se měnilo hlavně zařízení, ani zde nechybí vana se zastěnouFoto: jika

Základním zařizovacím předmětem je zde opět vana, doplněná skleněnou zástěnou. Můžete se v ní denně pohodlně jak koupat, tak sprchovat. Umyvadlo doplnila nábytková sestava Cubito, která se skládá ze závěsné spodní skříňky a desky pod umyvadlo, čímž se zvětšuje jeho odkládací plocha. Prostor nahoře vyplnilo zrcadlo a skříňka s dvířky z dekorovaného skla. Na dokonalosti dodává koupelně volba materiálů. Korpusy dvířek imitují dřevo wenge a stejný vzor zdobí i keramické obklady, které architekt použil na obložení prostoru kolem vany.

Foto: jika

Umyvadlo je umístěné na dřevěné desce, čímž se zvětšila odkládací plochaFoto: jika

Cena zařízení přišla majitele na 15 tisíc korun. Když se k tomu připočte částka za obklady, bourání a stavbu, dostanete se na podobnou hodnotu jako v předchozím případě.

Foto: jika

Tak vypadala padesát let stará koupelna před zásahem architektaFoto: jika

Varianta 3: Luxusní koupelna pod střechou

Zcela opačným příkladem je poslední koupelna, kde majitelé nebojovali ani s místem, ani s penězi. Problém zde činila především rozdílná výška podlah a zkosené stěny. Zcela nevyhovující byl i sprchový kout bez dvířek a závěsu, voda se tak při sprchování rozstříkala po celé koupelně.

Foto: siko koupelny

Třetí příklad je zcela opačný, tady se s místem ani financemi nebojovaloFoto: siko koupelny

Důležitá při této rekonstrukci tak byla úprava podlah, kdy se odstraňoval schůdek a nyní mají po celém prostoru stejnou výšku. Vanu, jde o luxusní vířivku značky Laufen, která samotná stála 187 tisíc korun, a sprchu majitelé nechali dát na stejné místo. Zkosené stěny v místě nad vanou, kde člověk sedí, vadí nejméně. Renovací prošla i samostatná toaleta, k níž majitelé nechali instalovat umývátko.

Foto: siko koupelny

Majitelé si dopřáli luxusní vířivou vanuFoto: siko koupelny

Zajímavě působí čelní stěna s umyvadlem vystupující do prostoru. „Bylo to přání majitelky, která přesně věděla, co od koupelny očekává a jak by měla vypadat. Umyvadlová stěna vystupuje do prostoru o deset centimetrů a spolu s dlažbou, která tvoří v tomto místě jakýsi kobereček, příjemně rozčleňuje poměrně velký prostor," vysvětluje Jaroslav Vačkář z společnosti Siko Koupelny, která koupelnu navrhovala a realizovala. Mezi umyvadlem a oknem je šikovně „zastrčená“ vysoká skříňka, na ukládání je využitý i prostor pod umyvadlem. Za dveřmi se pak nacházejí věšáky na župany a osušky.

Foto: siko koupelny

Samostatnou toaletu doplnilo nezbytné a praktické umývátkoFoto: siko koupelny

Cena zařizovacích předmětů, včetně vany, činila 387 tisíc korun. Podobného pohodlí však můžete dosáhnout i s méně luxusním a mnohem levnějším zařízením. To platí i pro obklady a dlažbu, tyto stály sto tisíc. Za kompletní stavební práce rodina dala dvě stě tisíc korun.

Foto: siko koupelny

Původní koupelnu dělal poměrně nebezpečnou schůdek uprostředFoto: siko koupelny

Která z koupelen se vám líbí nejvíce? Napište to ostatním v diskusi pod článkem.

Reklama

Načítám