Hlavní obsah

Šílené dotazy našich dětí

Foto: Thinkstock

Děti svými dotazy dospělé často zaskočíFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

A proč? A jak? Co to je? Kde se to vzalo? Tohle období nekončících dětských otázek začíná někdy kolem třetího roku. A když jsou rodiče dostatečně oslabeni, plynule přecházejí v dotazy mnohem záludnější. Ty se ve většině případů týkají sexu a bývají vzneseny v těch nejméně vhodných chvílích. Pár takových otázek jsme pro vás posbírali.

Článek

Dětskou zvídavost je třeba podporovat a radovat se z ní. Je to známka zdravého vývoje, bystrosti a zájmu o okolní svět. Jenže kde na to pořád brát sílu, a hlavně, jak uprostřed supermarketu dítěti vysvětlit „výrobu dětí“ nebo že ty „balonky“ nejsou balonky, ale něco úplně jiného?

Mami, co to je za divný balonek?

Děti a kondomy! Příběhů na tohle téma kolují snad tisíce. A mnohé maminky pak u pokladen obchodů prožijí podobně perné chvilky jako naše čtenářka Tonička. „Byli jsme nakupovat a můj tehdy pětiletý syn se najednou začal ptát: ,Maminko, co je to v tom barevném sáčku? To jsou žvýkačky?',“ vypráví Tonička. Ta se rozhodla pro sice ne zcela jasnou, ale také ne lživou odpověď. Synkovi řekla, že to nejsou žvýkačky, ale že si to lidé kupují, když se hodně milují. „Joooo, tak to mi taky kup, já totiž hrozně moc miluju Verunku,“ odpověděl ale pohotově klučina.

Malá Anička si zase kondomy spletla s balonky. „Byly to takové ty žertovné barevné kondomy ve tvaru pejsků a podobně. Andulka na ně koukala a pak mě prosila, abych jí jeden takhle hezký balonek koupila,“ vypráví Jana. Ta malé dcerce řekla, že to balonky nejsou a doufala, že tím bude vše uzavřeno. Omyl! „A co to teda je? Vždyť to vypadá jako balonek? Na co to teda je?“ sypala ze sebe jeden dotaz za druhým. A čím víc dotazů bylo, tím hlasitěji je vznášela a svým malým prstíčkem mířila na vystavené kondomy.

Foto: Isifa

Období dětských otázek nebývá pro rodiče lehkéFoto: Isifa

Sex, menses a podobně

Zhruba ve třech letech se děti začnou zajímat o rozdíly mezi ženou a mužem. A vrtá jim to v hlavičkách tolik, že se občas potřebují na něco zeptat. A samozřejmě v nevhodnou dobu a na nevhodném místě. „Byla jsem s tříapůlletým synem na úřadě a čekala, až na mě přijde řada. Samozřejmě tam byly spousty dalších lidí. A do toho můj syn najednou vyhrknul ,Mami, táta má mnohem většího pindíka než já. Doroste mi taky?'“ vzpomíná pětatřicetiletá Michala. Ta byla synkovým dotazem zaskočená, ale vedle sedící pán reagoval okamžitě. „Doroste, chlapče, neboj, doroste,“ kýval hlavou a poťouchle se usmíval na Michalu.

Podobně překvapil tříletý Vojtíšek i naši čtenářku Naďu. „Mami, a čím čuráš, když nemáš pinďoura?“ ptal se maminky.

Mami, co je to menses? Tak na to se zeptal naší čtenářky Lenky její čtyřletý synek. „Byla jsem těhotná, pak jsem kojila, takže jsem rok a půl menstruaci neměla a mohla jsem se tedy se synkem koupat. A najednou jsem nemohla, tak mu to vrtalo hlavou,“ vysvětluje Lenka. Ta to synovi vysvětlila tak, že je to „krvička“ pro miminko v bříšku, a když už tam to miminko není, tak ta „krvička“ jde pryč. „Vzal to a už se po tom dál nepídil. Dokonce řekl, že to bude mít i jeho sestřička, ale až bude velká,“ dodává Lenka.

Dětskou diskusi na téma menses si vyslechla i naše další čtenářka Táňa. Povídal si o tom její čtyřletý syn se svou o dva roky starší kamarádkou. „Syn kamarádce říkal, že také ví, co je menses. Když se mamince v bříšku neudělá miminko, musí se tam vygruntovat jako u nás v pokojíčku, když má přijet babička,“ popisuje Táňa.

Foto: Thinkstock

Mami, co je to menzes?Foto: Thinkstock

Technické dotazy – mor pro maminky

Maminky, které se zrovna nevyznají ve světě aut a motorů, pak dokážou vykolejit ryze technické dotazy jejich synků. A přesně takovými bombardoval své rodiče i pětiletý Ondra. Jak funguje vznětový motor, jak je to s emisemi a co je lepší, diesel, nebo benál? „Takhle se mě syn pořád vyptával a já byla bezradná. Mám podezření, že ho ani tak nezajímaly odpovědi, ale jen se bavil tím, jak neustále kroutím hlavou a přiznávám, že nevím,“ vypráví sedmatřicetiletá Irena.

Tu nakonec zachránil její bratr, tedy strýc malého Ondry. „Na rozdíl ode mě se brácha v těchto věcech vyzná. A tak když se ho jednou Ondra zeptal, co si myslí o dieselech, zahltil ho tunou opravdu hodně technických informací, vysvětlil mu všechny výhody i nevýhody, systém fungování a podobně. Ondra byl tak znaven odpovědí, že dal s touto tematikou na dlouhou dobu pokoj,“ směje se Irena.

Děti nás jednoduše umí zaskočit. Nechápou, proč se červenáme, proč je nám trapně a proč chceme „něco“ vysvětlovat až doma. Ale na druhé straně, jsou to situace, na které nikdy nezapomeneme a vždy nám vykouzlí na tváři úsměv.

A jakou otázkou dostaly děti vás? Zapojte se s vašimi příběhy do diskuse pod článkem.

Reklama

Související témata:

Načítám