Článek
Vyřadit nebo značně omezit cukr v každodenním jídelníčku přináší poměrně rychlé a viditelné výsledky. Již po několika dnech si můžete všimnout, že máte lepší náladu a cítíte se ve větší psychické pohodě, nepronásledují vás nezvladatelné chutě a máte víc elánu a energie. A to není všechno.
Jednoduché cukry versus složené sacharidy
Je důležité rozlišovat mezi jednoduchými cukry a složenými sacharidy. Jednoduché cukry, obsažené ve sladkostech, dezertech nebo slazených nápojích, jsou okamžitými zdroji energie, tělo je rychle vstřebává, což způsobuje prudké výkyvy glykémie a jde o zbytečné kalorie navíc.
Naopak složené sacharidy (celozrnné obiloviny, brambory, hnědá rýže, luštěniny) tráví organismus pomaleji, zasytí na delší dobu a nedochází k výraznému kolísání hladiny glukózy v krvi.
Jednoduché cukry je tedy vhodné v jídelníčku co nejvíc omezit, zatímco kvalitní složené sacharidy jsou důležité, fungují jako palivo pro mozek i svaly. Nadbytek jednoduchých cukrů (zejména fruktózy) narušuje citlivost na leptin, hormon sytosti, a současně dochází ke zvýšené produkci ghrelinu, hormonu hladu.
„Výsledkem je větší chuť k jídlu a neschopnost poznat pocit nasycení. Přílišná konzumace cukru také zvyšuje produkci kortizolu, stresového hormonu, produkovaného nadledvinkami. Dochází pak k tomu, že kortizol podporuje ukládání tuku, a to zejména v oblasti břicha,“ upozorňuje Irena Hončlová, odbornice na celostní medicínu a spoluautorka podcastu Hackni život.

Nadměrná konzumace jednoduchých cukrů zvyšuje riziko vzniku zánětu v těleFoto: Irina Shatilova, Shutterstock.com
Co dělá nadbytek cukru v těle
Tím, že se cukr rychle vstřebává, musí slinivka břišní vyplavit větší množství inzulinu. Opakované vyšší hladiny následně snižují citlivost buněk na inzulin, což vede k inzulinové rezistenci, prediabetu a diabetu 2. typu a dále k poškození jater (steatóza, později zánět až fibróza).
Časté výkyvy hladiny cukru přispívají k únavě a vlčímu hladu. „Nadbytečná energie z cukrů se ukládá jako tuk a přispívá ke vzniku obezity, zhoršuje se lipidový profil a zvyšuje se riziko aterosklerózy. Nadměrný příjem cukru mění hladiny hormonů hladu a chuti, takže mohou být tendence k přejídání, a podporuje produkci prozánětlivých cytokinů. V organismu pak může vznikat chronický subklinický zánět, který je spojován s řadou závažných nemocí,“ vysvětluje Dita Pichlerová, vedoucí lékařka Centra léčby obezity při Interní klinice FN Motol, spolupracující s projektem Netloustneme.
Co se stane, když skoncujete s cukrem
Během prvních desítek hodin po vysazení cukru se snižuje hladina inzulinu a dopaminu, což se může projevit jako neklid a podrážděnost. „Pokud cukr vyloučíte z jídelníčku ze dne na den, můžete pociťovat slabost, nevolnost, malátnost, třes rukou a bolesti hlavy, které jsou spojeny s nestabilní hladinou glykemie. Je tedy důležité přidat do jídelníčku vlákninu a bílkoviny, které pomohou hladinu glukózy v krvi stabilizovat,“ doporučuje Irena Hončlová.
„Když příjem cukru klesne pod 20 až 50 gramů za den, tělo začne spalovat svalový a jaterní glykogen a tím dochází i k rychlému úbytku vody v těle. Tělo začne spalovat tuky, které přeměňuje v játrech na ketolátky, a ty se využijí jako náhradní palivo pro mozek. Postupně se hladina inzulinu a hormonů hladu stabilizuje a snižuje se riziko inzulinové rezistence,“ uvádí Dita Pichlerová.
Během jednoho až tří týdnů po vysazení cukru se zlepšuje lipidový profil, začíná se snižovat množství viscerálního tuku a zároveň se zlepšuje složení střevního mikrobiomu. Stabilizuje se nálada, zlepšuje se spánek, nálada a koncentrace, klesají chutě, máte dostatek energie. Omezení cukrů prospívá i pokožce a vede ke snížení zánětlivých procesů, zmírnění akné, podráždění či otoků.









