Hlavní obsah

5 důvodů, proč se nemůžete zbavit chutí na sladké

Foto: Profimedia

Taky tak těžko odoláváte sladkostem?Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chvilku se to snažíte vydržet. Třeba to tentokrát překonáte. Ale ne. Už zase saháte po kousku čokolády, sušence či jiné cukrovince. Co za vaší nezměrnou chutí na sladké stojí? A dá se s tím něco dělat?

Článek

Dopřát si občas nějakou tu sladkost, na tom není nic špatného. Jakmile si však uvědomujete, že vás nutkavé chutě na sladké provázejí neustále a jen horko těžko s nimi bojujete, nejspíš bude něco v nepořádku.

Jaké jsou typické příčiny těchto neovladatelných chutí?

1. Jíte příliš hladových potravin

K tomu, abyste se cítili dobře, tělo potřebuje vyvážený příjem živin. „Měli byste se vyvarovat zejména potravin s vysokým glykemickým indexem, které vám rozhoupou hladinu cukru v krvi a brzy po jejich konzumaci bude následovat opět hlad a nejčastěji sáhnete právě po sladkém,“ uvádí Hana Málková, odbornice na výživu ze společnosti STOB.

Jak se vyhnout takzvaným hladovým potravinám? Mezi typické patří například pečivo a obiloviny z bílé mouky, dětské cereálie, cukrovinky či pokrmy z fast food restaurací. Další najdete zde.

Foto: Profimedia

Stravování v rychlém občerstvení podporuje chuť na sladkéFoto: Profimedia

2. Chybí vám energie

„Chutě na sladké se objevují často ve chvíli, kdy není zachována rovnováha v energetickém příjmu a výdeji a prostě vám chybí energie. Ať již z důvodu nedostatečného příjmu potravy či nedostatku spánku. Energii však vydáváte i při psychickém vypětí a stresu,“ říká nutriční poradkyně Zuzana Douchová z Vím, co jím.

Hlídejte si svůj denní příjem, který by – pokud zrovna nehubnete – měl být shodný s výdejem. Jezte proto vyváženě, hlídejte si dostatečný příjem bílkovin (30 %), sacharidů (40 %) i zdravých tuků (30 %). Pokud redukujete váhu a cítíte známky únavy a vyčerpání, je jasné, že byste měli trochu zmírnit a začít jíst o něco více. Půjde to možná pomaleji, ale zato o mnoho zdravěji.

3. Stravujete se nepravidelně

Přes den nestíháte jíst? Špatně!. „Pokud celý den téměř nejíte, organismus je vyhladovělý a večer vám to dá řádně najevo. Určitě to znáte, přijdete domů po celém dni, kdy jste se nestíhali pořádně najíst, a sníte vše, co vám přijde pod ruku,“ popisuje Hana Málková. „Když budete jíst pravidelně a nebudete žádné jídlo vynechávat, měla by vám stačit běžná večeře, po které už žádné mlsání nebudete potřebovat,“ uvádí odbornice.

Foto: Profimedia

Není nic špatného na tom občas si zamlsat, ale jen do té doby, než se na denních megadávkách cukru stanete závislíFoto: Profimedia

4. Máte nedostatek sacharidů

O sacharidech kolují kvanta mýtů, kvůli kterým si stále spousta lidí myslí, že je v zájmu svého vlastního těla lepší nejíst pečivo ani přílohy. „Po vydařeném dietním obědě typu salát s masem vás proto zákonitě odpoledne začnou honit chutě na sladké. Nedostatek sacharidů se projevuje poklesem cukru v krvi a chuť na sladké je jedním z hlavních signálů,“ upozorňuje Zuzana Douchová.

Je proto důležité zařadit do jídelníčku správné komplexní sacharidy jako třeba luštěniny nebo celozrnné výrobky. A jaké jsou další zdroje?

5. Sladkým řešíte svá trápení

Ze všech výše zmíněných příčin jsou nejčastější příčiny psychologické. „Klasicky se jedná o stresové situace. Může to být důležitá pracovní schůzka, pracovní pohovor, zkouška nebo i naprosto banální záležitost, která je vám z nějakého důvodu nepříjemná,“ popisuje Hana Málková. Ale časté je i takto sytit nespokojenost či frustraci z nefunkčního vztahu.

Sladkosti jsou pak nejjednodušším prostředkem, jak trápení rychle přebít pocitem slasti.

„Bohužel jak je tato cesta rychlá a jednoduchá, tak je i dost krátkozraká. Stresová situace nastane znovu a znovu a jediným únikem, který umíte, je sáhnout po sladkém. V první řadě se naučte tyto situace řešit jinak než jídlem, ale především se snažte celkově zvládat situace lépe a nepodléhat jim,“ radí Hana Málková.

Jaké sladkosti nedokážete odolat?

Reklama

Načítám