Hlavní obsah

Stárnete správně? Víme, v kterém věku vás co čeká

Foto: Thinkstock

Bojíte se stárnutí?Foto: Thinkstock

Reklama

Představte si tělo jako naprogramovaný počítač, jehož funkce ovlivňují předem dané faktory, jako je genetická výbava nebo prostředí, ve kterém žijete. Co se s vaším tělem děje, když je vám 20, 40 nebo 70 let? Zeptali jsme se lékařů.

Článek

I když je někdy těžké si to připustit, všichni stárneme. Zvláště ženy pak tento nezvratný proces nesou velmi těžce. Objevují se vrásky, kůže ztrácí pružnost, v těle se ukládá tuk a vůbec, už nic není tak, jako dříve. Také si často kladete otázku, jestli jste ještě mladá, nebo už „za zenitem“ a co vlastně bude dál?

Od okamžiku narození do 20 let

Dá se říci, že se v tomto dlouhém a většinou šťastném období připravujete na budoucí hlavní roli – stát se plně tělesně i duševně dospělým člověkem, schopným založit vlastní rodinu. Pokud se těšíte plnému zdraví, vaše tělo se lehce a rychleji vypořádává s negativními vlivy (chřipka, zlomená noha, dlouhodobější stres…), které mohou mít třeba pro sedmdesátiletého člověka fatální následky. Tělesné funkce šlapou jako hodinky.

Foto: Thinkstock

Mezi 20. a 35. rokem postupuje stárnutí velmi pomaluFoto: Thinkstock

20–35 let

V tomto období života bývá žena nejkrásnější – mohou za to biologické hodiny spojené s touhou po dětech. Tělo se proto snaží „zařídit“, abyste byla co nejatraktivnější pro opačné pohlaví. Zjednodušeně řečeno, jste na vrcholu svých sil. Stárnutí se tedy projevuje, ale postupuje velmi pomalu:

„Přestává se tvořit kolagen v kůži, který je zodpovědný za její pevnost a elasticitu. Takže kůže pomalu povoluje a začínají se objevovat drobné mimické vrásky," vysvětluje MUDr. Iva Špaňárová. „Záleží na mnoha faktorech – typu kůže, genetice, slunění, životním stylu, stresu… Je proto dobré od mládí pěstovat návyky, abyste proces stárnutí zpomalili," dodává.

Po dvacátém roce se objevují první šediny, které však lehce překryjete přelivem nebo barvou na vlasy. Každá žena dostává do vínku „výbavu" vajíček, kterých je celkově asi 300 000. Ve třiceti letech věku jich zbývá asi jen deset procent! Některá se ztratí vlivem menstruace, mnoho z nich však „zestárne" a odumře. A propos, víte, co byste měla stihnout do třiceti?

35–45 let

„Podle poznatků amerických vědců končí období dokonalého obnovování většiny buněk v lidském těle kolem 35. roku věku, začíná tedy biologické stárnutí," říká MUDr. MVDr. Jan Šlesinger, který radí užívat potraviny obsahující dostatek vitaminů, minerálů, omega mastných kyselin (v rybách, mořských plodech) a vyvíjet harmonickou fyzickou zátěž. Dopřát si můžete také trochu kvalitního vína – denně jsou zdravé dvě až tři deci.

Zvýšená péče o tělo a psychiku je v tomto věku nezbytná, už jen z toho důvodu, že se metabolismus začíná zpomalovat, v těle se tak ukládá tuk, a to může vést k mnohým zdravotním potížím (obezita, cukrovka, artróza, vysoký krevní tlak, nemoci srdce, zvýšený cholesterol…).

Začínají se pomaličku projevovat i vnější změny, především kůže a svaly ochabují, a to, co bylo kdysi pevné, začíná podléhat zemské přitažlivosti. Ženy ve věku okolo čtyřicítky jsou nejčastějšími klientkami plastické chirurgie.

Tip redakce:Pozorujete na sobě první známky „druhé brady"? Pak je pro vás článek Omlazovací tipy pro svůdný krk! jako dělaný.

Ovšem nedávný americký výzkum ukázal, že ženy v tomto věku jsou mnohem vyrovnanější a klidnější než kdykoli dřív.

Foto: Thinkstock

Má červené víno vliv na zpomalení stárnutí?Foto: Thinkstock

Přechod – ach, ty hormony…

Přechod je v životě ženy velmi významným obdobím. K menopauze, tedy faktickému ukončení menstruačního cyklu, dochází u každé ženy individuálně, nejčastěji kolem 50. roku života.

„Produkce hormonů klesá, proto dochází ke stárnutí organismu. Moderní anti-aging medicína dnes používá k pozastavení procesů stárnutí hormonální substituční terapii," radí MUDr. Kateřina Fajkošová. V tomto věku se rapidně začíná zhoršovat kvalita kůže, nehtů, vlasů…, což ženy jistě neocení. Velkým viníkem jsou volné radikály. „Vytváří se zevními příčinami, jako je UV záření, kouření nebo vlivy vnějšího prostředí. Poškozují buněčné organely, které jsou centry zdrojů energie pro tělo. Buňky tak nejsou dostatečně zásobeny energií a tělo stárne," varuje dále Fajkošová.

Kromě toho nastává ztráta zájmu o sex, některé ženy toto potěšení dokonce úplně zavrhnou. Přitom je na vině zase jen nedostatek hormonů. Neváhejte se tedy včas obrátit na lékaře, který dokáže najít optimální řešení těchto vašich problémů.

Tip redakce:Nenechte se otrávit. Možnosti moderní medicíny jsou skoro nekonečné. Přečtěte si článek Přechod Strašák žen? Už nemusí!.A žijtespokojeně i v důchodu.

65 let a výše

Existují desítky teorií, které se nezřídka shodují, kdy nastává období skutečného stáří. Nejčastěji se v literatuře setkáváme s číslem 60 až 70. V raném stáří (60 a výš) dochází ke dvěma významným změnám. První postihuje pohybový aparát. „Kloubní chrupavka i meziobratlové ploténky postupně ztrácejí obsah vody, vzniká degenerace chrupavek – osteoartróza – a meziobratlových plotének – osteochondróza–,“ vysvětluje primář René Moster. K tomuto jevu dochází již kolem 30. roku věku, avšak po šedesátce se projeví i bolestmi a omezením pohybu.

Druhou výraznou změnou je vzhled. V těle ubývá látek pro regeneraci pokožky, která proto ztrácí pružnost, bledne, smršťuje se a objevují se pigmentové skvrny a hluboké vrásky. S obdobím stáří jsou spojeny také poruchy kardiovaskulárního systému, zraku, sluchu nebo paměti a učení. Zajímavost: Po šedesátce ztrácí většina lidí téměr polovinu chuťových pohárků. Avšak, neházejte flintu do žita!

Věnujte se pravidelnému cvičení, výborná je například jóga, hlavní je nepřetěžovat se. Vřele se doporučuje také plavání. Přínosné je užívat kloubní preparáty, které se dají sehnat v lékárně. Paměť se dá také procvičovat, zkuste například denně vyluštit sudoku, anebo se každý den naučit novou informaci z jakékoli oblasti – pomocníkem může být třeba encyklopedie. Anebo si zahrajte hry s vnoučaty – pexeso nebo člověče, nezlob se jsou dobrá volba!

Možná, že si po přečtení tohoto článku uvědomíte, jak je život krátký. Proto stále pamatujte na to, že i o něj se dá pečovat, stáří nejde zastavit, ale zpomalit rozhodně ano! Žijte zdravě, aktivně, s radostí, a potíže? Ty hoďte za hlavu!

Reklama

Související témata:

Načítám