Článek
Bílkoviny neboli proteiny by měly být nedílnou součástí každého jídelníčku. Jen tak tělo může fungovat tak, jak má. I když se nejčastěji spojují s nabíráním svalové hmoty a potlačením hladu, má jejich dostatek významný vliv i na zdraví pokožky, nehtů a vlasů. Ovlivňují dokonce i to, jak rychle se vám tvoří vrásky!
Kolagen, elastin a keratin
Když se podíváte na složení kosmetiky, určitě narazíte na pojmy jako kolagen, elastin nebo keratin. Nejde o žádná marketingová kouzla – všechno jsou to proteiny, které hrají konkrétní roli v tom, jak vaše pleť, vlasy a nehty vypadají. Kolagen zajišťuje pevnost pokožky, elastin jí dodává pružnost, takže se může natahovat a vracet do původního stavu, a keratin se stará o kvalitu a lesk vlasů i nehtů.
Vliv nedostatku bílkovin na krásu
Nedostatek bílkovin se může projevit i navenek. Nehty mohou být slabé a křehké, častěji se třepí nebo lámou. Vlasy ztrácejí svůj lesk, řídnou, více vypadávají a obecně působí unaveně. V extrémních případech se jejich růst může úplně zastavit. Kůže zase může být suchá, podrážděná, někdy se na ní mohou tvořit šupinky nebo modřiny bez jasné příčiny. Pokud na sobě některé z těchto příznaků pozorujete a nepomůže úprava jídelníčku, je na místě poradit se s lékařem. Může jít i o známku vážnějšího zdravotního problému.

Nadměrné vypadávání vlasů? I to může způsobit nedostatek bílkovin!Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com
Optimální denní příjem bílkovin
O tom, kolik by měl dospělý člověk denně přijmout bílkovin, se vedou dlouhé diskuze a ovlivňuje to řada faktorů – sportovní zátěž, věk nebo i tělesná konstituce. „Minimální denní potřeba bílkovin u zdravého dospělého člověka činí 0,6 g plnohodnotných bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti, pokud je hodnota nižší, můžou již nastat vážné zdravotní problémy,“ radí Hana Málková ze společnosti STOB (Stop obezitě). Důležité je, že se tyto hodnoty vztahují na ideální tělesnou hmotnost, ne tu aktuální. Pokud tedy víte, že máte pár kilo navíc, neznamená to, že musíte jíst bílkovin víc.
Bílkoviny jako součást každého jídla
Důležitější než čísla je ale to, jak bílkoviny v jídelníčku rozložíte. Hana Málková doporučuje, aby bílkoviny byly součástí každého jídla – tedy nejen oběda a večeře, ale i snídaně a případně svačiny. Tělo si s nimi poradí lépe, když je přijímá postupně během celého dne. Není ale potřeba ihned sahat po proteinových prášcích. „Ač jsou v dnešní době populární různé proteinové doplňky, vězte, že pokud nejste vrcholový sportovec, tak se bez nich v běžném životě obejdete. Zařazujte do jídelníčku především přirozené zdroje bílkovin, kombinujte různé druhy (živočišné i rostlinné) a zbytečně to nepřehánějte,“ uzavírá odbornice.
Mezi vhodné přirozené zdroje bílkovin patří například vejce, tvaroh, cottage sýr, kuřecí nebo krůtí maso, ryby, luštěniny, tempeh, tofu, ořechy nebo semínka. Skvělou volbou jsou také zakysané mléčné výrobky jako kefír nebo skyr.