Hlavní obsah

Test: Šampony na barvené vlasy jsou na nic!

Foto: Thinkstock

Šampon na barvené vlasy, nebo normální? Klidně si je myjte normálním, ten na barvené vlasy bohužel nefungujeFoto: Thinkstock

Reklama

Barvíte si vlasy a rádi byste si uchovali barevný efekt co nejdelší dobu? Pomohou vám v tom šampony pro barvené vlasy, nebo jde jen o plané sliby výrobců? Odpověď přináší nový test časopisu dTest! Známe konkrétní výsledky a věřte – nepotěší vás!

Článek

Časopis dTest

Šampony pro barvené vlasy nemusí být špatné na mytí hlavy. Jen se musíte smířit s tím, že barvu vlasů ochránit nepomohou. Ani jeden z testovaných výrobků nedokázal viditelně prodloužit účinek barvy nebo prodloužit její lesk. Barvené vlasy si proto klidně myjte šamponem běžným.

Barvené vlasy mají několik nepřátel. Jedním z největších je slunce, respektive ultrafialové záření. Proto šampony na barvené vlasy obsahují UV filtry. Dalším nepřítelem je samotné mytí. Barva se nejvíce vymývá při prvním mytí, ale i každé další se na jejím blednutí podepisuje. Proto šampony obsahují nejrůznější účinné látky, výtažky a tajemné receptury, jež mají prodloužit intenzitu a zářivost barvy a zajistit její ochranu před blednutím. Test jedenácti šamponů dopadl tristně. Všechny výrobky získaly známku nedostatečně, protože i přes všechny přísady a filtry barvu vlasů nepomáhaly udržet.

Šampony sice barvu nezachrání, jsou mezi nimi ale rozdíly co do kvality péče o vlasy. Ta je ovšem nezávislá na ceně. Drahý šampon nemusí pečovat o vlasy lépe než levný výrobek ze supermarketu. Ne každý z testovaných šamponů obstál. Známku dobře za péči o vlasy získalo pouze pět výrobků, tedy méně než polovina. Vzhledem k tomu, že ochránit barvu speciální šampony nedovedou, používejte alespoň ty, jež dovedou vlasům poskytnout kvalitní ošetření.

Podívejte se na výběr pěti výrobků z testu!

Dove color care šampon

Hodnocení kvality:nedostatečně (10 %)

Objem (ml):250

Průměrná cena (Kč): 56

Šampon sice neochrání barvu, ale celkově poskytuje dobrou péči o vlasy. Vlasy se po umytí dobře rozčesávají, jsou pevné a pružné a mají vysoký lesk.

Garnier Fructis pro odolnost barvy

Hodnocení kvality: nedostatečně (10 %)

Objem (ml): 400

Průměrná cena (Kč): 100

Aplikace tohoto šamponu barvu na vlasech nezachrání, ale přípravek se výborně aplikuje a poskytuje rovněž dobrou péči. Vlasy se po použití šamponu skvěle češou, jsou pružné a pevné.

Lidl Cien / Color & Shine šampon s provitaminem barva a lesk

Hodnocení kvality:nedostatečně (10 %)

Objem (ml):300

Průměrná cena (Kč): 30

Vlasy se po použití šamponu dobře rozčesávají a také pozdější česání nečiní potíže. Šampon poskytuje vlasům lesk, k ochraně barvy ovšem nepomůže.

Schwarzkopf Gliss Kur Color Protect šampon

Hodnocení kvality: nedostatečně (10 %)

Objem (ml):250

Průměrná cena (Kč):70

Šampon poskytuje v rámci testovaných výrobků nejlepší péči o vlasy. Dobře se aplikuje a vlasy se po jeho aplikaci výborně rozčesávají. S ochranou barvy to ovšem nesouvisí.

Nivea color protect šampon pro zářivou barvu

Hodnocení kvality:nedostatečně (10 %)

Objem (ml): 250

Průměrná cena (Kč): 50

Ani šampon Nivea, stejně jako ostatní výrobky vám zářivou barvu nezaručí. Poskytne ale průměrnou péči, vlasy se po umytí lesknou a velmi dobře se rozčesávají. Jsou ale málo poddajné a ztrácí objem.

Podrobné výsledky testu uvedených pěti výrobků jsou zdarma ke stažení na www.dtest.cz/sampon.

Reklama

Související témata:

Načítám