Hlavní obsah

Rychlá večeře? Salát Panzanella s křupavými topinkami ještě stihnete!

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Salát Panzanella pochází z hlavního města Toskánska, krásné Florencie. Dávno ale zdomácněl snad po celém světě. Na kostky nakrájený opečený chléb totiž perfektně nasákne všechny chutě a výsledek vás jednoduše omámí.

Článek

Ze starého chleba se v našich končinách odjakživa dělají topinky. Zrovna se vám do nich nechce? Zkuste starý chléb povznést do gurmánských výšin a využijte ho jako praví Italové – do salátu. Panzanella se totiž bez krutonů z tmavého chleba neobejde. Množství oleje, vinného octa a zeleniny už si ale můžete nakombinovat podle svého.

Panzanella s rajčaty a plody kapary

Na 4 porce potřebujete: 4 plátky staršího chleba, olivový olej, 700 g drobných zralých rajčat, 2 šalotky nebo 1 menší červenou cibuli, 1 skleničku plodů kapary, červený vinný ocet, zelenou a fialovou bazalku, mořskou sůl, hrubě mletý barevný pepř, 50 g parmezánu nastrouhaného na hoblinky

Postup: Troubu zapněte na 200 °C. Chleba nakrájejte na kostky a promíchejte s olivovým olejem, stačí ho pár lžic. Rozprostřete je na plech vyložený pečicím papírem a 10 až 15 minut zapečte dokřupava. Během pečení krutony párkrát promíchejte, aby se nespálily.

Rajčata rozpulte, vyřízněte dřevnatou část kolem stopek a překrojte na čtvrtiny. Šalotku, případně červenou cibuli, nakrájejte na jemné proužky. Plody kapary (plody velikostí i tvarem připomínají malé fíky a mají dlouhé stopky, nepleťte si je s naloženými poupaty ve velikosti hrášku) sceďte. Asi 50 ml oleje smíchejte se zhruba 35 ml červeného vinného octa, poměr můžete upravit podle svých preferencí. Zeleninu a kapary smíchejte s oběma druhy bazalky, upečenými krutony a olejovo-octovou směsí. Dochuťte solí a pepřem a podávejte ozdobené hoblinami parmezánu.

Kromě rajčat můžete přidat i sladké papriky, artyčoky nebo černé olivy.

Reklama

Načítám