Hlavní obsah

Chystáte se na topinky? Zkuste je s řepou, pikantní směsí nebo pomazánkou

Foto: Jan Přibylský

Topinky? Základní výbava každého dobrého večírkuFoto: Jan Přibylský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dokřupava opečené chlebíky s pořádnou dávkou dobrot navrch? Topinky s červenou řepou a sýrem feta, masovou pikantní směsí nebo jemnou pomazánkou s ricotty budou hvězdami všech večírků!

Článek

Na dobré topinky vám stačí obyčejný chléb. Můžete použít čerstvý, ale ideální je zpracovat starší, ten totiž při smažení nasákne o něco méně tuku. Klasická varianta je upéct topinky dozlatova na oleji, ale většina z vás volí spíš pro tělo lehčí variantu. Chleby stačí potřít olejem nebo jiným tukem a opéct na suché pánvi, v toastovači nebo v troubě.

S červenou řepou a sýrem

Na 4 porce potřebujete: 3 červené řepy, 200 g fety, hrst mandlových lupínků, sůl, pepř, 2 lžíce olivového oleje, 1 stroužek česneku, 1 lžičku citronové šťávy, 1 lžičku třtinového cukru, pečivo, olej na potření pečiva, trochu rukoly na ozdobu

Foto: Jan Přibylský

Červená řepa chutná výborně s různými druhy sýrů i ořechůFoto: Jan Přibylský

Postup: Plátky pečiva potřete česnekem, pokapejte olejem a opečte dokřupava na suché pánvi. Řepu dejte do trouby na plech a pečte ji asi hodinku. Pak ji oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Na recept můžete použít i vakuovanou předvařenou řepu.

Nastrouhanou řepu dejte do mísy, zakapejte olejem, citronovou šťávou, osolte, opepřete, přidejte cukr a dobře promíchejte. Na každou topinku pak dejte vrstvu řepy, navrch dejte na kostičky nakrájený sýr, mandlové lupínky a ozdobte rukolou.

Tip: Topinky budou chutnat skvěle se sýry s bílou plísní.

S ricottou a šunkou

Na 4 porce potřebujete: 200 g šunky nebo měkkého salámu junior, 300 g ricotty, 1 stroužek česneku, 2 lžíce zakysané smetany, 4 jarní cibulky, pečivo, 1 lžíci másla, sůl, pepř, nať z jarních cibulek na zdobení

Foto: Jan Přibylský

Kombinace křupavého pečiva a ricotty je vynikajícíFoto: Jan Přibylský

Postup: Šunku nebo měkký salám nastrouhejte na hrubém struhadle nebo nakrájejte na jemné nudličky. Dejte do mísy, přidejte ricottu, prolisovaný stroužek česneku, zakysanou smetanu, nakrájené jarní cibulky včetně zelené natě a nakonec vše osolte a opepřete podle chuti. Plátky pečiva potřete z jedné strany máslem a opečte je dokřupava na rozpálené suché pánvi. Na každý

plátek navrstvěte pomazánku a dozdobte natí z jarních cibulek.

Tip: Do pomazánky můžete přidat špetku nastrouhané citronové kůry a lžíci nadrobno nasekaného koriandru.

S pikantní masovou směsí

Na 4 porce potřebujete: 300 g hovězího mletého masa, 1 lžičku nasekaného tymiánu, 100 g mixu barevných pálivých papriček, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 1 lžíci rajčatového protlaku, 2 lžíce kvalitního kečupu, sůl, pepř, plátky pečiva, olej na smažení

Foto: Jan Přibylský

Máte rádi pikantní směsi a křupavé pečivo? Pak jsou tyto topinky přesně pro vásFoto: Jan Přibylský

Postup: Plátky pečiva opečte na oleji a nechte je okapat na papírovém ubrousku. Na oleji pak orestujte cibuli a přidejte maso. Opečte ho dohněda, pak přidejte rajčatový protlak, kečup, nakrájené papričky, tymián, sůl, pepř a prolisované stroužky česneku. Směs ještě chvíli opékejte, nakonec podle potřeby ještě osolte a opepřete. Masovou směs navrstvěte na hotové topinky a ozdobte bylinkami.

Tip: Masová směs chutná skvěle i z mletého krůtího masa.

Jak připravujete topinky u vás doma? Milujte obyčejnou klasiku s česnekem, nebo máte v záloze něco rafinovanějšího?

Související témata:

Načítám