Hlavní obsah

Ztvrdnul vám chleba? Nevadí! Takhle s ním můžete čarovat v kuchyni

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Je léto a ve vedru stačí nechat krajíček chleba přes dopoledne na stole a je skoro nepoživatelný. Je vám ho líto vyhodit? Kromě obligátních topinek existuje nespočet možností, jak ho recyklovat. Inspirujte se!

Článek

Pšeničný, žitný, tousťák, semínkový, s ořechy… prostě chléb náš vezdejší. Taky si bez něj život představíte jen stěží? Pak se vám určitě občas stane, že nějaký zbude. Zapomenete pár plátků v ošatce, připečený skrojek nikdo nechce nebo jste ho prostě jen koupili příliš moc a ztvrdnul.

Jestli jste ho udržovali v chlebovce v plátěné utěrce a byl postaru upečený z tradičního kvasu, máte velkou šanci, že ho zachráníte. Pokud jste však koupili rozmrazený polotovar nebo tu nejlevnější „Šumavu“ a nechali ji dva tři dny v igeliťáku, pak ji s klidem vyhoďte. I přes sáček na vás budou mrkat zelené skvrny plísně, což je neklamné znamení bochníkova konce. Ostatně – jaký chleba koupit a jak se o něj starat, to už asi víte.

Strouhanka a co s ní

Na řízky se tradičně používá strouhanka z bílého pečiva. Tu z chleba (připravíte ji ve strojku, struhadlem to jde těžko) využijete k zahuštění guláše či jiné tmavé omáčky a hlubší chuť dodá třeba i kulajdě. Když umletý chleba smícháte s vajíčkem a přidáte sušenou majoránku a česnek, vznikne vegetariánská verze játrových knedlíčků.

Z podobného ranku je kdysi zatracovaná polévka chudých, dnes vzatá na milost: kmínovka. Nejprve nasucho opražte (římský) kmín, aby se rozvoněl a získal víc chuti, pak přidejte tuk a nakrájenou cibulku, zalijte vodou či vývarem a vložte na kousky nakrájený či nalámaný starý chleba. Povařte, rozmixujte, dochuťte a nakonec do polévky rozklepněte vejce nebo přidejte to takzvané ztracené. Čerstvé bylinky výsledek jen podtrhnou.

Foto: Peredniankina, Shutterstock.com

Křupavé krutony si můžete připravit i do zásoby. Až budete dělat krémovou polévku či letní salát, jako když je najdete

Na pánvičku nebo do trouby

Jasně, topinky nejsou žádný objev, ale co když plátky chleba obalíte ve vajíčku? Už to není ubohost před výplatou, ale french toast – francouzský toust. Nezní to lépe? Sladkou verzi pozdvihne oříšková pomazánka a banány, pikantnější zase salámovo-zeleninová obloha.

Karbanátky je sice dost nadnesené označení, ale když místo mletého masa použijete do klasického receptu namočenou chlebovou strouhanku, dílo vylepšíte škvarky nebo vypečeným chorizem, můžete z trouby vytáhnout hezky vonící kousky jako dělané k namáčení do různých dipů. K večernímu fotbalu ucházející, ne?

A ještě jednou topinky, tentokrát v miniverzi a s jistým nádechem zdravé kuchyně – vyrobte si krutony do zásoby. Na máslo (nejlépe přepuštěné ghí) vhoďte na malé kousky nakrájené dva plátky chleba, vzápětí přidejte po hrsti dýňových a slunečnicových semínek. Opékejte dozlatova, nakonec hojně posolte. Po vychladnutí sesypte směs do sáčku a dejte do mrazáku. Až budete dělat jako rychlou večeři smetanovou dýňovou nebo květákovou polévku, oceníte úsporu času.

Italská kouzla

Přímo virtuózně umějí starý chleba využívat Italové z chudého jihu. „Parmezán chudých“ je vlastně taková nastavovaná strouhanka. Nasucho opečené drobky světlého chleba, doplněné bylinkami, pokapané olivovým olejem a smíchané s nepatrným množstvím parmezánu jsou skvělou a hlavně levnou směsí na posypání těstovin nebo ryb.

Bruschetta je toskánská specialita, ale vlastně jde taky o (ne)obyčejnou topinku z nesoleného chleba pokapanou olivovým olejem a vylepšenou rajčaty a česnekem. Oblíbenou pochoutkou nejen Italů je salát panzanella. Nakrájená rajčata doplňte tenkými plátky červené cibule a něčím zeleným pro zpestření (bazalkou, rukolou, polníčkem...). Zakápněte olivovým olejem, octem, osolte a opepřete. Než rajčata pustí šťávu, ogrilujte nebo jen tak v troubě opečte kostičky chleba, opět pokapané olivovým olejem. Vše smíchejte a hned jezte. První sousta jsou křupavá, další pak méně… Dobrou chuť!

K dalším darům Toskánska patří klasická chlebová polévka ribollita, plná zeleniny a sypaná parmezánem.

Jen tak na okraj…

Jestli si doma pečete vlastní chleba (třeba podle našeho receptu na cibulovou verzi), pak zkuste suché plátky použít k rozkvašení nového těsta. Je to prastará technika, dnes znovu objevená. Experimentátoři zkoušeli vyrobit i chlebovou zmrzlinu, ale jde o tak výjimečnou „divnost“, že snad ani není třeba pídit se po receptu. A kdybyste už opravdu nevěděli, co se starým chlebem, pak je vždycky možnost zanést jej sousedům, kteří mají koně, slepice nebo králíky, či ho nabídnout kačenám v rybníce nebo zvířatům v lese.

Vyzkoušíte některý z našich tipů? Nebo nám doporučíte další?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama