Hlavní obsah

Nevidomí, kteří dobyli svět hudby: Jak přišli o zrak Stevie Wonder, Ray Charles nebo Andrea Bocelli

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Nikdy nespatří blankytné nebe či tváře svých milovaných. Jsou nevidomí, ale také neuvěřitelně talentovaní. Dobyli svět hudby a jsou jen dalším důkazem toho, že máte-li nadání, píli a osobní sílu, není handicap, s nímž by nešlo dokázat velké věci.

Článek

Na dnešek připadá Mezinárodní den nevidomých. Je to den narození Valentina Haüye (1745), zakladatele prvního pařížského vzdělávacího institutu pro nevidomé děti a mládež. V devatenáctém století ho navštěvoval i Louis Braille, autor Braillova písma pro nevidomé.

I tihle slavní muži a ženy jsou nevidomí, ale rozhodně ne neúspěšní. Naopak, v oblasti hudby udělali doslova díru do světa!

Stevie Wonder

Foto: Profimedia.cz

Minimálně jeden song Stevie Wondera nejspíš zabroukat umíteFoto: Profimedia.cz

Jako slepý se už narodil, ale příroda mu tento handicap bohatě vynahradila. Jeho hudební talent je bezbřehý – skládá, nádherně zpívá, hraje na piano a umí to i s foukací harmonikou. Získal 25 cen Grammy!

V mládí byl asi trochu divočejší, koneckonců s pěti ženami má celkem devět dětí. To ale nic nemění na tom, že je to jedna z nejvýraznějších osobností světa hudby. Kdybychom měli zmínit jen jeden jeho song, bude to I Just Called to Say I Love You. Je to úvodní píseň k filmu Žena v červeném a Wonder za ni v roce 1985 získal Oscara.

Ray Charles

Foto: Profimedia.cz

Život neměl lehký, přesto ho proslavila nejen skvělá muzika, ale i jeho typický široký úsměv a pozitivní energieFoto: Profimedia.cz

Pocházel z velmi chudé rodiny a dětství neměl vůbec lehké. Zhruba v pěti letech přišla první velká životní tragédie - jeho o rok mladší bratr se utopil. O rok později malý Ray oslepl, příčinou byl nejspíš špatně léčený zelený zákal. A v patnácti přišel o oba rodiče.

Jediné, co vždy zůstávalo, byla hudba. Hrál na klavír a dokonale zpíval, a i když měl trápení, vždy z něj vycházela neuvěřitelně pozitivní energie. A i když jeho život nebyl lehký - prošel si například závislostí na heroinu a marihuaně, ale podrobil se léčbě – zplodil 12 dětí s deseti ženami a ve světě hudby je legenda. Získal 12 cen Grammy, natočil desítky alb a i jeho hity zní dodnes – třeba nejslavnější Hit The Road Jack! Zemřel v roce 2004.

Diane Schuur

Foto: Profimedia.cz

Ve světě jazzu je Diane Schuur pojemFoto: Profimedia.cz

Narodila se předčasně a kvůli komplikacím spojenými s jejím brzkým příchodem na svět ztratila zrak už jako miminko. I u téhle americké zpěvačky a dvojnásobné vítězky Grammy se ale velmi brzy projevil hudební talent. Už ve čtyřech letech, když se poprvé posadila za piano, bylo jasné, že tohle bude její svět. Našla se hlavně v jazzu, kde má její jméno velkou váhu.

Andrea Bocelli

Foto: Profimedia.cz

Jeden z nejslavnějších tenorů světa začínal jako barový zpěvákFoto: Profimedia.cz

Jakmile zazní první tón, máte po těle husí kůži. Tenor Andrea Bocelliho je prostě dokonalý. Od dětství špatně viděl, ale slepý nebyl. Ve dvanácti letech se ale zranil při fotbale, došlo ke krvácení do mozku a on oslepl. Vystudoval práva, ale hudba ho lákala mnohem víc, a tak místo v soudní síni skončil jako barový zpěvák a klavírista, ovšem vydavatelství ho odmítala. Až v roce 1992 nazpíval druhý hlas v písni, která se dostala k Lucianu Pavarottimu, a ten nevěřil, že to není hlas žádné slavné hvězdy. A to byl počátek zrodu star jménem Andrea Bocelli.

Casey Harris

Foto: Profimedia.cz

Úspěšné hudební trio X Ambassadors, zleva Adam Levin, Casey Harris a Sam HarrisFoto: Profimedia.cz

Casey Harris je od narození slepý, může za to vzácné dědičné onemocnění. Ale s bratrem Samem měli odmalička velmi blízký vztah k hudbě, koneckonců jejich maminka byla jazzová zpěvačka. V roce 2006 založili kapelu X Ambassadors, kterou tvoří oni dva a Adam Levin. Casey hraje na klávesy, Adam na bubny a Sam zpívá. A i když začátky nebyly lehké, v roce 2015 se vše díky singlům Renegades a Unsteady změnilo a oni se probojovali do hudebních hitparád.

Terri Gibbs

Foto: Profimedia.cz

Nevidomá zpěvačka dobyla svět countryFoto: Profimedia.cz

Pokud jste milovníci country, nejspíš budete znát minimálně její slavné songy Somebody´s Knockin či Ashes to Ashes. Terri Gibbs se také narodila předčasně, ale zrak měla v pořádku. Přišla o něj až v inkubátoru poté, co jí nezakryli oči, a byla tak poškozena sítnice. Od tří let hrála na piano, později zpívala v kostelním sboru a nakonec se vrhla na country. Vyhrála několik hudebních cen a byla nominovaná i na Grammy.

Reklama

Načítám