Hlavní obsah

Maxim (3) se narodil předčasně: Vážil jen 850 gramů!

Foto: Dobrý anděl

Foto: Dobrý anděl

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děti se rodí po devíti měsících. Ovšem občas se stane, že váš uzlíček musí ze zdravotních důvodů na svět dřív. To je i případ Maxima, který při porodu vážil pouhých 850 gramů.

Článek

Tereza Vašková z Příbrami byla ve 27. týdnu těhotenství, když začala mít najednou potíže s tlakem. Příčinou byla preeklampsie, což je onemocnění, které se objevuje ve třetím trimestru těhotenství a souvisí s vysokým tlakem. Bohužel v takových případech hrozí matce i dítěti smrt, a proto bývá vyvolán předčasný porod.

Nedonošené děti

Za předčasně narozené děti se považují miminka narozená před 37. týdnem. Maxim se narodil ve 29. týdnu. Vážil pouhých 850 gramů a měřil 32 centimetrů. Jeho tělíčko ještě nedokázalo fungovat zcela samostatně, a tak ho museli lékaři v prvních měsících života napojit na umělou plicní ventilaci. Domů se tedy poprvé podíval ve čtyřech měsících.

Bohužel zanedlouho vystřídaly radost rodičů opět obavy. Při vyšetření sluchu se přišlo na to, že Maxim neslyší. Přicházelo v úvahu jediné řešení. Voperování kochleárních implantátů do obou uší. Tím však jeho cesta za zdravím zdaleka neskončila.

Foto: Dobrý anděl

Maxim při rehabilitaci. Ve třech letech si ještě sám nestoupneFoto: Dobrý anděl

Osvědčila se Vojtova metoda?

Přestože paní Tereza, vystudovaná zdravotní sestra, cvičila s Maximem denně Vojtovu metodu a absolvovali několikrát měsíčně hipoterapii, tedy terapii s koňmi, jeho motorický vývoj se příliš neposouval. Maxim se ve dvou letech pouze plazil.

Rodiče absolvovali spoustu neurologických vyšetření, po kterých přišla další rána v podobě diagnózy – dětská mozková obrna. „Náš syn toho zažil už tolik jako málokdo. Ale od narození bojuje a nevzdává se. Je mu vidět na očích, že by už rád běhal na hřišti a hrál si s dětmi. Což zatím bohužel nejde, nožičky ho neudrží a nemá stabilitu. Věříme, že cvičením to zlomíme a všechno zlé bude za námi,“ vyjadřuje přání celé rodiny maminka Tereza.

Pomáhá hipoterapie i Dobrý anděl

Tereze a Jiřímu připravilo předčasné narození syna mnoho hořkých chvil. Přijali je jako výzvy, které společně s lékaři a fyzioterapeuty jednu po druhé zdolávají. Proto začali s intenzivnějšími rehabilitacemi i dalšími terapiemi, které si už ovšem museli hradit sami.

Manželé Vaškovi proto oslovili nadaci Dobrý anděl. Příspěvky dárců jim pomáhají s placením speciální rehabilitace TheraSuit, přezdívané cvičení v kosmickém oblečku, po níž dochází k výrazným pokrokům. Maxim však potřebuje tuto terapii absolvovat několikrát ročně. Dobří andělé také pomáhají rodině s placením hipoterapie i pohonných hmot na časté cesty za rehabilitací a lékaři.

Maximovi budou na podzim čtyři roky. Už zvládne lézt po čtyřech. Zatím nechodí ani nestojí, ale jak o něm říká maminka: „Maximek je krásný chytrý chlapeček, který bohužel neměl to štěstí, aby byl zdravý. Proto maká, aby se dokázal co nejrychleji rozběhnout spolu s ostatními dětmi.“

Foto: Dobrý anděl

Tereza Vašková věří, že její syn bude brzy běhat jako každé zdravé dítěFoto: Dobrý anděl

Staňte se dobrým andělem

Dárci prostřednictvím nadace zasílají pravidelné příspěvky rodinám s dětmi, které zasáhla vážná nemoc. Díky nim mohou dopřát svým blízkým lepší péči. Stát se dárcem, doslova dobrým andělem, je jednoduché. Stačí se zaregistrovat na www.dobryandel.cz a začít přispívat. I malý obnos pomůže.

Další příběh z nadace Dobrý anděl si přečtěte zde.

Reklama

Načítám