Hlavní obsah
3,3
(85)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Jahelník patří mezi klasické české moučníky a sladká jídla, na které se ale bohužel často zapomíná. Jeho příprava je přitom velmi jednoduchá a jako bonus je vhodný i pro celiaky a malé děti: jáhly jsou přirozeně bezlepkové. Přidejte sušené ovoce a zdravý moučník je na světě.

10 min.
Příprava
1 hod., 20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 100 g jáhel
  • 370 ml vody
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 ks vejce
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 lžička skořice
  • 1 hrst ořechů
  • 1 hrst slunečnicových semínek
  • 1 hrst sušených brusinek
  • 100 g sušených švestek
  • 1 lžíce másla
Článek

Postup

01.

Řada lidí se jáhel bojí, že budou hořké, ale není k tomu důvod. Jáhly (100 g odpovídá asi polovině 200ml hrnku) nasypejte do cedníku a pořádně je propláchněte vroucí vodou – tak se zbavíte obávané hořkosti.

02.

Spařené jáhly nasypejte do rendlíku, zalijte vodou, osolte a přiveďte k varu. Počítejte s tím, že během vaření dost nabydou a je potřeba je míchat, takže rendlík zvolte o něco větší. Vařte je asi 20 minut doměkka, až vznikne hustá kaše a všechna voda se vstřebá. Nechte vychladnout.

03.

Troubu zapněte na 160 °C. Vejce rozdělte na bílky a žloutky. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, lépe to jde se špetkou soli. Jáhly dejte do mísy, přidejte žloutky, cukr, skořici, ořechy, semínka a brusinky a pořádně promíchejte. Nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků.

04.

Zapékací misku nebo pekáček vymažte máslem a těsto do něj přendejte. Navrch zamáčkněte pokrájené sušené švestky – a rozhodně jimi nešetřete. Vložte do trouby a pečte asi 50 až 60 minut. Hotový jahelník je hezky pevný a na povrchu zlatavý.

Jáhly jsou úžasná obilovina. Vyzkoušejte třeba bezlepkový jáhlový knedlík. K omáčkám je dokonalý! Máte rádi podobná bezlepková jídla, jako je jahelník? Pak jistě uvítáte recept na jednoduchý rýžový nákyp s ovocem.

Načítám