Hlavní obsah

Rýžový nákyp s broskvemi

Hodnocení:
(97)
Foto: Autorka
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Rýžový nákyp díky vzpomínkám na školní jídelny buď milujete, nebo nenávidíte. Vylepšete si dojem na tuhle sladkou dobrotu. Se skořicí, vanilkou a broskvemi chutná fantasticky!

Ingredience pro:
4 porce
  • 300 g rýže
  • 100 g másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 4 vejce
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 500 g broskví
  • 1 lžička mleté skořice
  • 300 ml mléka
  • máslo na vymazání
  • 1 lžíce strouhanky
Článek

Postup

Krok 1: Rýži propláchněte, zalijte studenou vodou a přiveďte k varu. Když je téměř měkká, přilijte mléko, přidejte vyškrábnutá semínka z vanilkového lusku a rýži uvařte doměkka. Pak ji nechte vychladnout. 

Krok 2: Oddělte žloutky od bílků. Jeden bílek dejte stranou. Změklé máslo, cukr a žloutky utřete do světlé nadýchané pěny. Ke konci šlehání přidejte citronovou šťávu a směs zašlehejte do vychladlé rýže. Ze tří bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho také zpracujte do rýže. 

Krok 3: Kulatou dortovou formu vymažte máslem a vysypte strouhankou. Na dno dejte polovinu rýže a rovnoměrně rozetřete. 

Krok 4: Přidejte vypeckované a pokrájené broskve. Pak naneste druhou vrstvu rýže a uhlaďte. Posypte mletou skořicí a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Nákyp pečte asi 20 minut.

Krok 5: Mezitím ušlehejte poslední bílek s moučkovým cukrem. Po 20 minutách pečení ho rozetřete na nákyp a dopečte dorůžova. Můžete podávat dozdobené mátou.

ynezorPumanzeSaNyknalC
12. 8. 2020

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.