Hlavní obsah

Zdravý dezert: bezlepkový jahelník se švestkami a skořicí

Hodnocení:
(164)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
nízká

I v tradiční české kuchyni najdete skvělou inspiraci pro zdravé pečení. Třeba takové jáhly, jsou bezlepkové, stojí pár korun, a přitom mají tolik živin! Upečte z nich lahodný jahelník slazený jen agávovým sirupem a doplněný o pořádnou vrstvu šťavnatých švestek se skořicí.

Ingredience pro:
23 cm průměr formy
Na jáhly
  • 3/4 hrnku jáhel
  • 2.5 hrnku plnotučného mléka
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • 6 lžic agávového sirupu
  • 2 vejce
  • 3 lžíce másla
Na švestky
  • 25 švestek
  • 3 lžíce hnědého přírodního cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 3 lžíce rumu
Článek

Postup

Krok 1: Jáhly (mně se chuťově nejvíce osvědčily ty v bio kvalitě) propláchněte vroucí vodou, aby ztratily hořkost, zalijte mlékem, přidejte špetku soli a za občasného míchání povařte asi 20 minut doměkka.

Krok 2: Do horkých jáhel vmíchejte dvě lžíce másla, skořici a agávový sirup, med či jiné sladidlo a nechte chvíli vychladnout.

Krok 3: Mezitím si nadrobno pokrájejte vypeckované švestky, které smíchejte s cukrem, skořicí (nebo perníkovým kořením) a rumem.

Krok 4: Žloutky vmíchejte k jáhlům, z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně je do směsi zapracujte také.

Krok 5: Poslední lžící másla vymažte koláčovou formu, na dno rozetřete polovinu těsta, poté švestky a nakonec vše překryjte zbylým těstem. Pečte 40 až 50 minut při 160 °C. Podávejte teplé či studené jako zdravý dezert i lahodnou snídani.

Foto: Eva Malúšová

Bez jáhel se za dob našich prababiček neobešla žádná kuchyně

Tip: Do náplně může použít i kompot, nahrubo nastrouhaná jablka nebo ovoce doslazovat povidly.

Hledáte další inspiraci na zpracování švestek? Rozhodně zkuste i makový dort se švestkami, švestkový štrúdl z jogurtového těsta a samozřejmě povidla bez míchání a připalování!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek