Hlavní obsah

Houbová sezona: Jáhlový nákyp s houbami

Hodnocení:
(8)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
55 minut
Náročnost
nízká

Tenhle sytý, zdravý, voňavý a bezmasý pokrm berte jako perfektní přípravu na zimu. Můžete ho udělat jak z čerstvých lesních úlovků, tak i hub sušených.

Ingredience pro:
4 porce
  • 150 g jáhel
  • 2.5 hrnku zeleninového vývaru
  • 1 hrst sušených hub
  • 2 šalotky
  • 1 lžíce másla
  • 2 housky
  • 1.5 dl mléka
  • 1 vejce
  • sůl
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička sušeného zázvoru
  • tuk na vymazání
  • strouhanka na vysypání
Článek

Postup

Krok 1: Houby namočte. Jáhly propláchněte a uvařte v zeleninovém vývaru nebo ve vodě. Doba vaření je 12 až 15 minut a poměr by měl být jeden díl jáhel na 2,5 dílu tekutiny. Jestli máte rádi výraznou houbovou chuť, můžete jáhly uvařit ve vodě, v níž jste namáčeli houby.

Krok 2: Šalotku nakrájejte na jemno a zpěňte ji na másle. Přidejte pokrájené namočené houby a smažte asi pět minut, dokud šalotka nezačne zlátnout.

Krok 3: Mezitím si nakrájejte housky na kostičky, dejte je do velké mísy a zalijte mlékem. Přidejte opečené houby, uvařené jáhly, 2 vejce a všechno koření.

Krok 4: Vše důkladně promíchejte, urovnejte do vymazané a vysypané zapékací misky a dejte péct do trouby na 30 minut při 200 stupních Celsia.

Máte rádi zajímavé variace na houbového kubu?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama