Hlavní obsah

10 kroků k dokonale čisté toaletě

Foto: Thinkstock

Důkladný úklid toalety byste měli provádět jednou týdněFoto: Thinkstock

Reklama

Čistota půl zdraví? Jsou případy, kdy jde o zdraví celé. A mezi ně rozhodně patří toaleta, přesněji řečeno její úklid. Myslíte si, že když do záchodové mísy přes noc nalijete dezinfekční přípravek a ráno spláchnete, udělali jste pro zdraví své a rodiny maximum? Je to přesně naopak. Bakterií vám uvnitř přibude!

Článek

Umýt záchod sice není žádná věda, ale jen málokdo to dělá správně. Ověřte si, jak jste na tom vy. Dali jsme pro vás dohromady postup o deseti krocích, pokud ho zopakujete jednou až dvakrát týdně, záleží na počtu osob v domácnosti, stane se vaše toaleta čistým a bezpečným místem bez nepříjemného zápachu. A také se vyvarujete zbytečných chyb, které lze někdy jen těžko vrátit zpět.

Krok 1: Pozor dávejte už v obchodě!

Na začátku úklidu je do záchodové mísy třeba nalít čisticí a dezinfekční přípravek, aby mohly nějakou dobu působit. Ale pozor, jaký jste si koupili. Ideální jsou saponáty obsahující kyseliny, nejlépe mravenčí nebo octovou, tedy i obyčejný ocet. Naopak pozor na prostředky s chloranem sodným, což jsou právě speciální wc čističe, gely a „kachny", určené přímo na toaletu! Pokud je necháváte v toaletě přes noc, jak bylo popsáno v úvodu, můžete napáchat více škody než užitku.

„Chemické prostředky při dlouhodobém působení totiž mohou neznatelně, ale nevratně poškodit nejen povrch glazury, v níž se pak budou více usazovat nečistoty, ale navíc při přiklopení sedátka mohou agresivní výpary poškodit panty sedátka a i sedátko samotné,“ říká Alena Machátová ze společnosti Laufen CZ a nabízí návod pro ty, kdo mají pocit, že bez nich není toaleta čistá. „V případě použití agresivních prostředků je vhodnější přípravek jednou za čas nastříkat, očistit a hned opláchnout,“ dodává.

Stačí se jen podívat na návod k použití u těchto přípravků, v nichž sami výrobci uvádějí: nalijte do toalety a po několika minutách důkladně opláchněte!

Foto: Thinkstock

Pozor! Speciální wc přípravky nechte působit jen pár minut, nikoli celou nocFoto: Thinkstock

Krok 2: Dveře a dlaždičky

Začněte jako při každém úklidu odshora dolů – tedy umyjte rám dveří, dveře a okolní obklady. Mezitím poskytnete saponátu oněch několik minut, aby zničil škodlivé látky v toaletě. Zbytek už musíte zvládnout sami.

Krok 3: V hlavní roli štětka

Pouze saponát na úklid toaletní mísy nestačí, pomoct mu musíte i wc kartáčem. A to mnohem častěji než jen jednou týdně. „Štětka, jejíž povrch musí být dost velký na to, aby snadno odstranil nečistoty, má být správně tvořena kombinací dvou různých druhů štětin lišících se délkou i ohebností. Dlouhé a pružnější se ohýbají již při mírném tlaku, zatímco když přitlačíte, zapojí se také kratší a pevnější štětiny, které odstraní i hůře odstranitelné nečistoty a vodní kámen,“ radí Kristýna Lipková z firmy Vileda.

Krok 4: Nezapomeňte na límec

Velkou pozornost věnujte při mytí i takzvanému límci, tedy zakrytému hornímu okraji mísy. Je špatně přístupný, proto se zde usazuje nejvíce bakterií a nečistot, a odstranit je není zrovna jednoduché. Zjednodušit to mohou štětky se speciálním „trčícím kartáčkem“, kterým se pod okraj snadno dostanete.

Krok 5: Umyjte i štětku

Nezapomeňte v čistotě udržovat také záchodovou štětku. Zde firmy tak trochu myslí za vás a nabízejí výrobky, které mají ve štětinách včleněné stříbro bránící nárůstu bakterií, nebo máte v držáku štětky i speciální dezinfekční sprej. Ten po každém použití a vrácení kartáče do stojanuštětiny vydezinfikuje. Pokud podobný „vynález" nevlastníte, kartáč jednou týdně propláchněte v roztoku vody a dezinfekčního prostředku – klidně toho, který používáte k čistění toalety – a osprchujte horkou vodou.

Přesto byste měli čas od času koupit novou. Netušíte, kdy je ta správná doba? Inspirujte se u ostatních. „Podle našich průzkumů čtyřicet sedm procent lidí kupuje nový záchodový kartáč dvakrát ročně,“ podotýká Kristýna Lipková.

Chystáte se pro nový wc kartáč? Tak věřte, že i štětka může být krásná.

Foto: Thinkstock

Nezapomeňte umýt a také vydezinfikovat obklady a podlahuFoto: Thinkstock

Krok 6: Panty u prkénka mohou být oříškem

Pokud vlastníte novější typ toalety, zřejmě u něj budete mít odnímatelné prkénko. Sedátko vyndáte, opláchnete včetně pantů pod vodou, osušíte a vrátíte na své místo. U starších toalet vám bohužel nezbude nic jiného než vzít houbičku, drátěnku nebo starší kartáček na zuby a úchyty a všechny záhyby v nich důkladně vydrhnout.

Krok 7: Určeno pro majitele stojacích toalet

Pokud máte toaletu nikoli závěsnou, ale stojací, je třeba také vydrhnout šrouby, které mísu přichycují k podlaze, a přechod mezi ní a toaletou. Zde je dobré zvolit nejen dezinfekční, ale i protiplísňové přípravky, neboť ve spárách se plísně objevují zpravidla jako první! Nezapomeňte důkladně omýt toaletní mísu také zvenku.

Krok 8: Dezinfikujte

Nejen otřít, ale i vydezinfikovat byste měli vše, na co se mezi použitím toalety a umytím rukou sahá – prkénko, víko, splachovadlo a umyvadlo a baterii. Jestliže si chodíte mýt ruce do koupelny, pak i kliky obou dveří a vypínače.

Krok 9: U podlahy to končí

U stropu jste začali, na podlaze končíte. Na závěr úklidu vydezinfikujte a mopem setřete podlahu. Máte-li zde dlažbu, nezapomeňte věnovat tu správnou péči spárám. Poradí vám článek Čistíme spáry v koupelně.

Krok 10: Hadry ukliďte zvlášť

K úklidu toalety mnozí rádi využívají jednorázové čisticí a dezinfekční ubrousky, které pak vyhodí, mnohým se to zdá neekologické a také drahé, a stále rádi používají utěrky z mikrovlákna. Pro všechny pomůcky, které na čistění toalety používáte, pak platí, že byste je měli skladovat oddělené a rozhodně nepoužívat při úklidu jiných místností!

A jaký postup máte na mytí toalety vy? Shoduje se s tímto, nebo děláte něco jinak?

Reklama

Načítám