Hlavní obsah

10 nenáročných triků, které vám zajistí pleť bez vrásek. Znáte je?

Foto: Profimedia

Pleť bez vrásek není zadarmo. Poradíme vám, jak jí dosáhnoutFoto: Profimedia

Reklama

Ať se vám to líbí nebo ne, pokud objevíte na své pleti první vrásky, mazat se krémem prostě nestačí. Známe dalších deset triků, které zastaví zub času ve vaší tváři.

Článek

Máte pocit, že rady, jak bojovat s vráskami, máte už v malíčku? Máme několik dalších, které jste dosud možná neznaly.

1. Okysličte se

Na stavu pokožky se podepisuje i cvičení. „Pohyb podporuje cirkulaci krve, z těla se vyplavují toxiny, do kůže se dostává více okysličené krve a zvyšuje se produkce kolagenu,“ vysvětluje Denisa Jasinská z kosmetické společnosti Essenté. Dokonce i pocení kůži prospívá, protože se při něm uvolňují póry.

2. Odkyselte se

Překyselení organismu má za následek řadu zdravotních komplikací, ale rovněž stárnutí pleti. Je třeba pH svého těla neutralizovat. Ranní šálek teplé vody se šťávou z půlky citronu nastartuje metabolismus. Zkuste i vlažnou vodu se lžičkou kvalitního jablečného octa, detoxikuje a omlazuje.

Foto: Profimedia

Voda s citronem odkyseluje organismus zevnitř, což svědčí i pokožceFoto: Profimedia

3. Hlídejte si střeva

Stav pokožky souvisí se stavem tlustého střeva. Pokud je zaneseno toxiny, není divu, že máte obličej plný vrásek a vyrážek. Dbejte na dostatek vlákniny a pitný režim, který zajistí zdravé vyměšování.

4. Hlavu zpříma

Jemná kůže na krku je k vráskám velmi náchylná. Trávíte hodiny skloněné nad mobilem, nebo si rády čtete v posteli, hlavu podloženou nastlanými polštáři? Sklopená hlava a pokrčený krk vám přinese nejen vrásky v dekolktu, ale i povolený podbradek a bolesti krční páteře. Snažte se držet hlavu zpříma, tyto činnosti navíc prokládejte pomalým rotačním cvičením hlavy.

5. Nešklebte se

Přehnaná mimika, mračení, krabacení čela, ale třeba i pití brčkem či pískání stojí za vznikem vrásek kolem úst. Jemnější pleť zde nezapomeňte obdařovat kvalitním hydratačním krémem.

Foto: Ollyy, shutterstock.com

Mimika s vaší tváří udělá hodně, pozor na časté krčení čelaFoto: Ollyy, shutterstock.com

6. Zaměřeno na oči

O oční okolí dbejte speciálními přípravky a jemným zacházením, ať už při vklepávání krému nebo odličování. Ale myslete i na svůj zrak. Mhouření při slábnoucím zraku nebo v hezkém počasí bez slunečních brýlí vám přidělá nejednu vrásku.

7. Spěte

Při spánku se uvolňuje hormon melatonin, který ovlivňuje vlastní regenerační procesy pleti. MUDr. Yvonne Bergerová, dermatoložka z BcD Clinic v Praze, vysvětluje: „Pokud spánek omezíte, bude vaše pleť vypadat hůř a ztratí mladistvý vzhled. Nedostatek spánku také negativně ovlivňuje kvalitu kolagenu a zvýrazňuje tmavé kruhy pod očima.“

Foto: profimedia

Pro vyhlazenou pleť je klíčovou podmínkou i dostatečný spánekFoto: profimedia

8. Omezte mlsání

Sladkosti ve velkém nesvědčí nejen váze, ale i pleti. „Velké množství jednoduchých cukrů negativně ovlivňuje kvalitu pleti, působí na metabolismus mazových žláz, takže se pleť může více zaněcovat,“ říká Yvonne Bergerová a dodává: „Cukr navíc vyvolává změny ve složení ochranného pláště na povrchu pokožky, což snižuje aktivitu přirozených kožních antioxidantů.“

9. Dopřejte si ovoce

Vitaminový dopink si nežádá jen imunita, ale i pokožka. Řada potravin umí pleť úžasně revitalizovat. „Patří mezi ně papája obsahující vysoké množství vitaminu C, který zvyšuje tvorbu kolagenu a zpevňuje pokožku. Pokud neholdujete papáje, zařaďte do jídelníčku jahody, kiwi, šípek, rakytník, papriku či kapustu,“ doporučuje Denisa Jasinská. Pevnost pokožky zajistí chlorella a vodní řasy.

10. Nestresujte se

Snadno se to řekne, těžko plní, ale stojí za to, naučit se odpočívat. Yvonne Bergerová vysvětluje: „Stresové hormony oslabují ochrannou bariéru pleti a zhoršují její kvalitu, navíc zvyšují aktivitu mazových žláz. Neustálé napětí navíc snižuje proudění krve a pleť získá bledý nezdravý vzhled. Také živiny z kosmetiky pronikají při stresu do hlubších vrstev pokožky hůř, takže ani sebelepší kosmetika v náročném období krásu pleti nezachrání.“

Jak bojujete proti vráskám vy?

Reklama

Načítám