Hlavní obsah

10 tipů, jak neplýtvat v kuchyni!

Foto: shutterstock.com

Při správném skladování nemusíte vyhodit nicFoto: shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také se vám stává, že tu ze spíže vyhodíte zcela ztvrdlý cukr nebo mouku plnou červů? Sice jde o ztráty za pár korun, ale přece jen – plýtvat s potravinami se nemá. Přitom podobných „nehod“ se snadno zbavíme, stačí vědět jak tyto suroviny správně skladovat!

Článek

První rada je sice každému známá, ale málokdo ji dodržuje. Sledování data spotřeby jsme schopni zkoumat například při nákupu jogurtů či sýrů, ale už méně při koupi trvanlivých potravin, jako je právě mouka, cukr, rýže a podobně. Přitom velmi často se může stát, že bereme celý karton, abychom doma měli zásoby třeba na rok. A nevšimneme si, že doporučená doba spotřeby končí za dva měsíce.

Mouku zachrání mraznička

Další tři rady se týkají jedné ze základních potravin – mouky. Ta je v kuchyni třeba vždycky, a tak se často kupuje opravdu ve velkém. Doporučení však říká, že bychom neměli kupovat zásoby na delší dobu, než je půl roku. To je totiž maximální doba, po kterou se má mouka doma skladovat. Po půl roce může dojít ke změně chuti mouky a zvyšuje se riziko napadení moučnými červy.

Pokud si často doneseme domů s moukou i moučné červy, je dobré ji po přinesení z obchodu na pár hodin nechat v mrazničce. Teploty pod nulou zlikvidují všechny případné zárodky a vajíčka.

Mouku bychom měli správně skladovat nikoli v sáčku, ve kterém se prodává, ale v nádobě s těsným uzávěrem. „Jako další ochranu proti červům je dobré přidat pár listů bobkového listu, který je zaručeně odpudí,“ radí Martin Noha ze společnosti Brabantai, která se zabývá skladováním potravin.

Foto: frugalvillage.com

Na skladování jsou nejlepší skleniceFoto: frugalvillage.com

Káva patří do lednice

Rada číslo pět a šest patří kávě. Pokud se podíváme na etiketu na kávě, objevíme tam sice obligátní: skladujete v suchu a temnu, ale znalci tvrdí něco jiného. Pokud máme velké zásoby kávy, skladujeme je raději v chladničce, jen tak zajistíme, aby neztrácela své aroma a chuť.

A jak vědí milovníci tohoto nápoje, když si děláme velké zásoby, kupujeme kávu zrnkovou, neboť ta mletá začíná být brzo mdlá. Starosti, kde a jak zrna nameleme, jsou zbytečné. Mechanický mlýnek na kávu stojí méně než dvě stovky.

Soli pomůže rýže

Sedmé doporučení patří soli, která – jak všichni víme – je nad zlato. Jenže zvýšená vlhkost vzduchu v kuchyni často způsobí, že je i stejně tvrdá jako vzácný kov. Proto ji uchováváme v uzavřených nádobách na suchém místě. A do slánky na stole či u sporáku přidáme několik zrnek rýže. Ta vlhkost pohltí a sůl zůstane stále sypká.

Moučkový cukr voní po vanilce

Moučkový cukr doma potřebujeme, ale pouze zpravidla jen malé množství,  třeba na pocukrování bábovky nebo koláčů. Rada osm říká, jak zajistit, aby neztvrdl a neztratil svou vůni. Doporučuje se skladovat ho v uzavřených nádobách a přidat do něj vanilkové lusky. Vydrží tak déle čerstvý a ještě získá zajímavé aroma.

Olej dejte do studena

Bod devět nám připomene, že načatý olej patří do chladničky. A to i přesto, že v obchodech bývá postavený v klasických regálech při pokojové teplotě.

Jak poznat čerstvá vajíčka?

Rada desátá: vajíčka skladujeme v lednici, a to maximálně osm týdnů. U těch kupovaných pomůže opět datum spotřeby, ale co když se nám v lednici smíchají z různých nákupů? Jejich čerstvost poznáme, když je ponoříme do studené vody! Pokud budou opravdu čerstvá, potopí se a nakloní na stranu. Méně čerstvá se také potopí, ale nebudou se naklánět. A pokud nám zůstanou plavat, je lepší se jim vyhnout. Budou stará a možná i zkažená.

Reklama

Související témata:

Načítám