Hlavní obsah

10 věcí, které byste měly vědět před svatbou

Foto: Thinkstock

Emoce dokážou v některých situacích zvítězit nad rozumemFoto: Thinkstock

Reklama

Požádal vás o ruku, a vy s nadšením souhlasíte. Ještě než ale odkráčíte k oltáři, zkuste se zamyslet, zda svého partnera skutečně dobře znáte. Tohle je totiž deset věcí, které byste o něm rozhodně měly vědět před svatbou!

Článek

Ať se vám to líbí, nebo ne, velká část manželství končí rozvodem. Hodně věcí se totiž projeví právě až poté, co vyřknete to osudové „ano“. Proto je více než správné poznat toho, s kým hodláte strávit zbytek života, skutečně důkladně. A tohle všechno by vás před svatbou mělo zajímat!

1. Jaké máš představy o budoucnosti, miláčku?

Rozhodně nepodceňujte to, co vám partner říká. Pokud tvrdí, že třeba nechce mít děti, berte to vážně. Nespoléhejte na to, že s věkem zmoudří, že změní názory a podobně. „Radím vzít taková slova vážně, a ne slepě věřit, že si to rozmyslí. Některé ženy jsou schopné v to doufat až k limitu své plodnosti, a to se většinou nevyplácí,“ varuje psycholožka Anita Michajluková.

Stejně tak si prověřte, jaké představy má váš nastávající manžel například o bydlení. I na tom může váš vztah jednou ztroskotat. „Páry, kde jeden neusne bez ruchu velkoměsta, a druhý doufá ve stádo koní pasoucím se za oknem, nemívají zrovna růžové vyhlídky na slibnou budoucnost,“ potvrzuje Anita Michajluková.

Tip redakce:Způsobů, jak zjistit, zda se k sobě hodíte, je hodně. Inspiraci najdete v článku Potkaly jste toho pravého? Víme, jak to poznáte!.

2. Poznejte jeho vztahovou minulost

Je vám trapné ptát se, s kým chodil před vámi? Zda měl nějaký vážný vztah a proč mu to nevyšlo? Chyba! Ne že byste musely znát detaily, ale jistou představu o jeho vztahové minulosti byste mít měly. „Lidé mají tendenci své způsoby chování opakovat. Pokud se vám ale podaří zjistit, na čem ztroskotaly jeho předešlé vztahy, je velká šance, že problém včas odhalíte a dokážete jej vyřešit,“ vysvětluje psycholožka Katarína Lomská Filasová z Centra zvyšování psychické odolnosti.

Foto: Thinkstock

Romantika je jedna věc, zpackaný život věc druháFoto: Thinkstock

3. Prověřte si jeho finance!

Vyvolává ve vás tahle věta negativní emoce? Láska přece není v penězích, o ty jde jen zlatokopkám! To samozřejmě ano, ale finance či hospodaření s nimi ke vztahu neodmyslitelně patří. Téma peněz je totiž také o důvěře, bez které láska nepřežije.

4. Ve zdraví i nemoci?

Když se vás oddávající ptá, zda si svého partnera berete ve zdraví i v nemoci, nejde jen o hloupou frázi. Oba byste totiž měli mít jasno v tom, jak na tom po zdravotní stránce jste. Je fér vědět, že se například ve vaší či partnerově rodině vyskytuje dědičná choroba nebo že jeden z vás prodělal tak závažnou nemoc, která by mohla mít vliv na plodnost a podobně. Pak už je jen na vás, jak s takovou informací naložíte. Ale nikdy už partnerovi nemůžete vyčíst, že vám něco v tomto směru tajil.

5. Nezapomeňte na jeho rodinu!

Je samozřejmě pravda, že si berete daného muže, nikoli jeho rodinu, ale to, z jakého prostředí váš přítel pochází, dost vypovídá i o něm. Pokud jeho rodina praktikuje vzorce chování, které se vám příčí, buďte ve střehu. Váš partner je totiž mohl buď okoukat a přijmout za své, nebo se mu také příčí a rodinu pokládá za odstrašující příklad. Tohle je ale rozhodně dobré vědět před svatbou!

6. I kamarádi jsou důležití

I jeho kamarády je dobré tak trochu prověřit. Zaměřte se nejen na to, jací jsou, ale i to, kolik času s nimi váš nastávající tráví. „Zvlášť u mužů je důležité, zda mají rodinu jako bokovku a kamarádi u nich budou vždy na prvním místě. S tím je třeba se buď smířit, nebo odejít, dokud je čas,“ tvrdí Anita Michajluková.

Foto: Thinkstock

Otázka víry se nedá brát na lehkou váhuFoto: Thinkstock

7. Alkohol, drogy a spol.

Dokud jste svobodní, bezdětní a máte spoustu času jen na sebe, nepřijdou vám bujaré večírky nijak závadné. Ale všímejte si toho, jak moc vřelý vztah má váš partner k alkoholu, nedej bože k drogám. „Jak jde o tyto látky, nevdáte se za daného člověka, ale za láhev whisky,“ varuje Katarína Lomská Filasová. Pokud doufáte, že ho svatba změní a přestane pít, jste blázen!

8. Sledujte, jak zvládá krizové situace

Když vám všechno vychází, jste zdraví, máte práci, hezký domov, je téměř nemožné, aby vám to neklapalo. Ale k životu patří i problémy a vy byste měly ještě před svatbou zjistit, jak k nim váš nastávající umí přistupovat. „Je to jedna z nejdůležitějších věcí. V životě může nastat cokoli, ale pokud se váš partner dokáže k problémům stavět čelem, nebojí se konflikty řešit, nemusíte se s ním žádné povodně bát. Pokud naopak dostane záchvat vzteku, když se vám nepovede omáčka, dobře se s ním nejspíš mít nebudete,“ říká Katarína Lomská Filasová.

9. Jaký má vztah k dětem?

Tohle samozřejmě nepatří k naprosto zásadním informacím, ale jistou představu je dobré mít. To, že teď si váš partner neví s dětmi rady, nutně neznamená, že nebude dobrý otec. Ale měli byste mít alespoň zhruba stejné představy o jejich výchově, o tom, jakým směrem byste je chtěli vést a podobně.

10. Není víra jako víra

Může se vám to zdát jako hloupost, ale mnohé ženy na tohle doplatily. Zajímat byste se určitě měly i o to, jak je na tom váš partner v oblasti víry a náboženství. Dost často se totiž stává, že právě až ve chvíli, kdy jste jeho zákonnou manželkou a třeba i matkou jeho dětí, začne svou víru nekompromisně praktikovat. „Tady opět platí pravidlo, že je třeba mít oči otevřené a opravdu chtít vědět, jak se věci mají. I když třeba příslušnost k sektě nebude chtít přiznat, že je něco špatně, poznáte z jeho názorů a postojů,“ dodává Katarína Lomská Filasová.

Tip redakce:Máte už dávno po svatbě, doma vám to klape a myslíte, že lépe vám být nemůže? Omyl! Zkuste Pět skvělých vychytávek pro váš vztah!.

Napadá vás ještě něco, co je dobré vědět před svatbou?

Reklama

Načítám