Hlavní obsah

10 věcí, které si matky uvědomí až u druhého dítěte

Foto: Profimedia

Jedno dítě, nebo dvě? Rozdíl v tom rozhodně jeFoto: Profimedia

Reklama

Měly jste doma jedno dítko a nyní k němu přibylo druhé. Říkaly jste si, že už jste zkušené matky, že tentokrát vás nic nezaskočí. Pravda, nejspíš jste klidnější, i tak vám ale řada věcí dochází až teď.

Článek

Dítě vám převrátí život naruby, obzvlášť to první. Ale i s druhým potomkem se učíte a získáváte řadu nových poznatků. Mnohé vám prostě dojde až s příchodem druhé ratolesti. Například těchto deset věcí.

1. Je to rozdíl

Říká se, že od třetího dítěte už na počtu ratolestí nezáleží, že se to v tom množství ztrácí. To lze těžko posoudit, v okolí možná nemáte takto odvážné matky. Jedno ale víte jistě. To, zda vám doma pobíhá jeden malý rošťák, nebo dva, rozdíl rozhodně je!

Pocítíte to fyzicky, psychicky i finančně. Jednoduše si vše znásobte dvěma – náklady, starosti, ale samozřejmě i radosti.

2. Máte skryté rezervy

Měly jste pocit, že méně už spát nemůžete? Že jedno jídlo v klidu denně je málo? Že více hluku a nepořádku už nesnesete? Omyl! Objevily jste své skryté rezervy a zjistily, že vydržíte nejspíš úplně všechno!

3. Čas je relativní

Skuhraly jste u prvního dítěte, že nemáte vůbec čas na sebe, že jednu knížku čtete měsíce a film bez přerušování jste neviděly léta? No, tak teď, když máte ratolesti dvě, se steskem vzpomínáte na ty doby, kdy jste měly času hromadu.

Foto: Profimedia

Jsou chvíle, kdy jste přešťastní, ale jindy je to pořádný mazecFoto: Profimedia

4. Každé dítě je jiné

Říká se, že každé dítě je osobnost, individualita. A vy to teď můžete jedině potvrdit. Vaše děti mají stejnou matku, stejného otce, shodný přístup k výchově, stejné množství lásky i stejné rodinné zázemí. Přesto každé z nich vyžaduje něco jiného, reaguje na jiné výchovné postupy, chutnají jim jiná jídla, jinak spí, jinak si hrají, jinak brnkají na vaše nervy.

5. Bez diáře ani ránu

Možná jste se donedávna pyšnily tím, že máte super hlavu a veškeré povinnosti a akce týkající se vaší ratolesti v ní bez problému udržíte. Přesně víte, kdy jsou třídní schůzky, kdy vaše dítě jede na školku v přírodě, kdy má přinést masku na maškarní, kdy má kroužek keramiky a kdy zápas ve fotbale.

S druhým dítětem už svou paměť netrapte, nejde jen o to si aktivity svých dětí zapamatovat, ale také je skloubit!

6. Ach to hlídání

Nebývalo to tak složité. Vašeho usměvavého andílka většinou vždycky někdo rád alespoň na chvíli pohlídal. Jenže hlídání dvou andílků už si většina lidí dost rozmyslí. Máte jedinou šanci – buď máte hodně hlídacích tetiček a strýčků, takže děti můžete rozdělit, nebo máte hodně odvážnou a nebojácnou babičku, která si troufne na obě vaše ratolesti.

Foto: Profimedia

Dětské šarvátky jsou s dvěma ratolestmi na denním pořádkuFoto: Profimedia

7. (Ne)milují se!

Těšily jste se na to, jak se budou vaše dvě děti milovat, jak je budete fotit v láskyplném sourozeneckém objetí, jak si budou krásně hrát. Někdy se opravdu zadaří a vaše děti nějakou pěknou společnou hru vymyslí (třeba společně počmárají zeď), ale jinak se dost často perou, hádají, ječí na sebe a rozbíjejí si kostičkami hlavičky.

8. Chvilka o samotě? Hahaha

Minimálně, než vaše děti poněkud odrostou, zapomeňte, že byste byly chvilku v klidu a o samotě. Kam se hnete, alespoň jedno z vašich dětí vás bude následovat. Jednomu se občas schovat dá, dvěma ne!

9. Malé spiknutí

Ačkoli se dle bodu 7 vaše ratolesti dost často hašteří, jsou chvíle, kdy skutečně táhnou za jeden provaz. A to když mají společného nepřítele – vás! Společně vám budou slibovat, že už nikdy nebudou čmárat po zdech, jen jim nezakazujte tu televizi. A když nepovolíte, společně se budou vztekat, urážet a následně vymýšlet, jak váš zákaz obejít.

10. Mateřská láska nemá hranice

Každé je jiné, jinak zlobí, jinak drásá vaše nervy a vysává z vás energii, ale vy je milujete oba stejně. Stejně silně, bezmezně a bezpodmínečně. A moc dobře víte, že i kdybyste měly dalších pět dětí, budete mít pro všechny lásky dost. Ale nejste blázen a teď už moc dobře víte, že dvě děti bohatě stačí!

A co došlo s druhým potomkem vám?

Reklama

Načítám