Hlavní obsah

10 vychytávek, které vám doma ušetří čas, nervy i peníze. Vyzkoušíte je?

Foto: Minerva-Studio, Shutterstock.com

Potřebujete si rychle něco poznamenat, a tužka nepíše? Máme vychytávky, které si s podobnými situacemi poradíFoto: Minerva-Studio, Shutterstock.com

Reklama

Uvolněná nožička brýlí, propiska, které se nechce psát, nebo otlačené malíčky z nových bot? To nepotěší. Ale poradíme vám pár fíglů, díky kterým vše hravě napravíte. Tady jsou!

Článek

Jsou chvíle, kdy se nedaří, a když sáhnete doma na cokoli, tak to nefunguje, vypadá omšele a nejde vyčistit nebo se zamotá. Tak právě to jsou chvíle, kdy si jistě rádi vzpomenete na tyto vychytávky, které jsme samozřejmě i tentokrát vyzkoušeli!

Šroubovák jedním bouchnutím

Štve vás uvolněný šroubek v nožce brýlí, kvůli kterému vám pořádně nesedí na nose? Nezoufejte, pokud nemáte po ruce tak malé nářadí. Stačí narovnat obyčejnou kancelářskou svorku do její první zatáčky a konec rozklepnout kladívkem – stačí k tomu jedna dobře mířená rána.

Domluvte propisce

Zaschlá náplň v hrotu propisovací tužky způsobí, že ji musíte dlouze rozepisovat a mnohdy vás u toho chytí takové nervy, že nakonec letí do koše. Přitom stačí málo – zahřát hrot například nad svíčkou nebo zapalovačem. V mžiku je po problému a propiska zase píše jako nová.

Už žádné otlaky

Jste psychicky nachystaní na to, že chůzi ve zcela nových botách prostě zaplatíte otlaky na malíčku, protože jsou vám většinou těsné? Nemusí to tak být, když je dáte na chvíli k ledu. Tedy přesně řečeno naplňte dva igelitové sáčky asi z poloviny vodou – ideálně použijte ty se zipovým uzávěrem, ale pokud nemáte, pak je uzavřete tak, aby z nich voda nemohla vytéct.

Vytlačte přebytečný vzduch, aby sáček šel přehnout a stočit do takového tvaru a objemu, aby se vešel boty a vyplnil ji. Celé dejte na noc zmrznout do mrazáku. Voda zvětší svůj objem a botu vytáhne.

Foto: Maridav, Shutterstock.com

Před vložením do mrazáku dejte i nové boty celé ještě do velkého sáčku nebo taškyFoto: Maridav, Shutterstock.com

Orchideje k ledu

Až budete vyndávat botky z mrazáku, vezměte tam hned pár kostek ledu a dejte ho ke svým orchidejím, které potřebujete „popohnat“, aby rychleji rozkvetly.

Dokonale čistá vana

Máte pocit, že k bělostné a zářivé vaně už nepomůže ani to, že v ní skoro „necháte ruce“ a odrovnáte si záda? Vyzkoušejte tentokrát něco jiného – napusťte do ní teplou vodu a dejte stejnou dávku bělidla, jako kdybyste se chystali prát zažloutlé záclony. Nechejte působit přes noc a pak vodu vypusťte. Její dokonale bílá barva vás jistě smíří i s pocitem, že jste vyplýtvali tolik vody.

Vanu horké vody můžete využít ještě k tomu, že díky vzniklé páře a následnému orosení dlaždiček kolem vany půjdou krásně umýt a vyleštit – nejlepší je k tomu použít suchý a čistý mop na podlahu, kterým je dokonale setřete.

Zaseknutý zip

Svlékali jste si bundu a zip začal stávkovat, zasekávat se? Klasická rada zní: pomažte ho mýdlem, tedy tuhým mýdlem. Kde ale vzít, pokud se vám to stane v práci, v kině nebo tam, kde dávají přednost tomu tekutému? Pomůže vám obyčejná tyčinka na rty, kterou s sebou po kapsách nebo v tašce nosí jistě dost lidí. Stačí jí přejet zip a je po problému.

Čistý telefon

Potřebujete rychle vyčistit displej telefonu, ale nemáte po ruce speciální vlhčené kapesníčky nebo přípravek? Na papírovou utěrku, která nepouští „chloupky“ nakapejte trošku ústní vody, a mastné otisky prstů, make-up i jiné nečistoty budou hned pryč.

Foto: Ponsulak, Shutterstock.com

Bonusem této metody je to, že se ústní voda postará i o zničení bakterií, kterým se na mobilu velmi daříFoto: Ponsulak, Shutterstock.com

Dejte do auta ponožky!

V mrazivém počasí bývá auto jako sněhová a ledová koule. Jestli si chcete ušetřit práci s odstraňováním velmi nepříjemné a špatně dostupné námrazy zevnitř na čelním skle, dejte si na palubku ponožku naplněnou ideálně silikonovým stelivem pro kočky – jednu ponožku jím naplňte a druhou tu naplněnou přetáhněte, aby obsah nevypadával.

Stelivo pojme všechnu vlhkost a okna zevnitř se nebudou tolik zamlžovat a ani zamrzat. Jediný problém je, že stelivo nefunguje okamžitě, ale efekt je viditelný za den až dva.

Provoňte byt rýží

Uklidili jste byt a chtělo by to ještě „třešničku na dort“ v podobě vůně, která by se bytem linula? Jestli máte po ruce trochu esenciálního olejíčku, můžete ho nakapat na topení, na růžek utěrky na nádobí pověšené v kuchyni, ale můžete si udělat i praktický osvěžovač vzduchu z libovolné nádoby, do které nasypete obyčejnou rýži. Do ní pak nakapejte pár kapek olejíčku a máte hotovo.

Šlehačka bleskem

Přesně v momentě, kdy začnete šlehat šlehačku návštěvě do kávy nebo na koláč, přestane jít šlehač? Nevadí, nalijte ji do zavařovací sklenice, přidejte lžičku cukru a třepejte sklenicí pár minut. Možná budete překvapeni, jak skvěle to jde a jak dokonalou konzistenci bude mít.

Znáte další praktické vychytávky, které hasí podobné situace? Rozhodně nám je napište!

Reklama

Související témata:

Načítám