Hlavní obsah

Oslaďte si život. Domácími moučníky z bílé čokolády!

Foto: Greta Blumajerová

Bílá čokoláda dodá šmrnc vláčným blondies, kořeněným sušenkám i nepečenému cheesecakuFoto: Greta Blumajerová

Reklama

Názory čokoholiků se v případě bílé čokolády často rozcházejí – někdo na tuto světlou dobrůtku nedá dopustit, pro jiného ani není opravdovou čokoládou. Ať je to tak či tak, dezerty s ní jsou neodolatelné!

Článek

Bílou čokoládu milují hlavně děti (a muži :-)), ale když s ní připravíte naše snadné dezerty, jistě jí dáte šanci i vy. Při pečení krásně zkaramelizuje a moučníky také osladí, takže už není třeba přidávat moc cukru. Zkuste blonďatou sestru čokoládových brownies, kořeněné zázvorové sušenky a lahodné nepečené řezy!

Nepečený cheesecake s bílou čokoládou

Na formu 22x22 cm potřebujete: 25 g mandlí (mletých nebo vcelku), 200 g oblíbených sušenek, 75 g másla

Na krém: 300 g bílé čokolády, 500 g krémového sýra (Přírodní sýr termizovaný, Buko, Cream Cheese), 200 g mrazeného lesního ovoce nebo malin, 50 g cukru krupice

Foto: Greta Blumajerová

Tyhle lahodné řezy zvládne i kuchař začátečníkFoto: Greta Blumajerová

Postup: Mandle rozmixujte, přidejte sušenky a mixujte dál, až vznikne jemná sypká směs. Přimíchejte rozpuštěné máslo a směs co nejpevněji natlačte (korpus se vám pak nebude drolit) do formy vyložené pečicím papírem nebo potravinářskou folií. Dejte vychladit.

Ovoce nechte na mírném ohni s cukrem a dvěma lžícemi vody změknout, tyčovým mixérem ho rozmixujte a asi 5 minut povařte do zhoustnutí. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo mikrovlnce (každých 30 vteřin zamíchejte), přimíchejte krémový sýr a rozetřete na připravený korpus. Pokapejte ovocným sirupem a pomocí špejle vytvořte mramorování. Nechte alespoň 3 hodiny zatuhnout v lednici a poté krájejte nožem namočeným v horké vodě.

Tip: Řízněte do toho s dalšími pečenými i nepečenými řezy!

Blondies aneb brownies z bílé čokolády

Na pekáč 20x30 cm potřebujete: 100 g másla, 50 g cukru krupice, 3 vejce, ½ lžičky vanilkového extraktu, 400 g bílé čokolády, 150 g hladké mouky, ½ lžičky prášku do pečiva, 80 g mandlí, sůl

Foto: Greta Blumajerová

Jemné řezy s křupavými kousky mandlí a bílé čokolády jsou krásně vláčnéFoto: Greta Blumajerová

Postup: Troubu rozehřejte na 170 °C. Máslo rozpusťte s polovinou čokolády, prošlehejte s cukrem, vejci a vanilkou a přidejte mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Na závěr vmíchejte nasekanou zbylou čokoládu a mandle. Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem asi 20 minut, aby povrch zezlátl, ale vnitřek zůstal stále vláčný.

Zázvorové sušenky s bílou čokoládou

Na 30 sušenek potřebujete:170 g másla, 120 přírodního cukru, lžičku skořice, 1 a ½ lžičky mletého zázvoru, ¼ lžičky soli, ½ lžičky vanilkového extraktu, 1 vejce, 375 g hladké mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, 150 g bílé čokolády

Foto: Greta Blumajerová

Zázvor a skořice sušenky krásně ovoníFoto: Greta Blumajerová

Postup: Změklé máslo utřete s cukrem, skořicí, zázvorem, solí a vanilkou. Vmíchejte vejce, mouku a prášek do pečiva a na závěr do těsta zapracujte nasekanou čokoládu. Zabalte do folie a nechte těsto alespoň půl hodiny v chladu odležet. Tvarujte kuličky velikosti vlašského ořechu, které na plechu vyloženém pečicím papírem hřbetem ruky zploštěte na placičky. Pečte 15 až 20 minut při 180 °C dozlatova.

Připravujete nějaký moučník s bílou čokoládou, nebo ji raději mlsáte samotnou?

Reklama

Načítám