Hlavní obsah

3 spouštěče svědění, do kterých byste to neřekli

Foto: Anetlanda, Shutterstock.com

Foto: Anetlanda, Shutterstock.com

Reklama

Vyrazila vám nečekaně vyrážka. Je nepříjemná, nevzhledná a svědí. Chcete se otravného ekzému zbavit? Pak musíte odhalit příčinu.

Článek

Vyrazila vám zničehonic ošklivá svědivá vyrážka a vy nevíte, co se děje? Kdo se s kožními potížemi potýká od dětství, trpí zřejmě atopickou dermatitidou. Je to chronické onemocnění s genetickou dispozicí a postihuje typická místa na kůži. Může se objevit i v dospělosti, ale není to příliš časté.

Není-li to váš případ, pak se asi jedná o ekzém neatopický. Ten se obvykle projevuje lokalizovanou vyrážkou v místě dráždění či působení alergenu. „Nejčastěji se jedná o kontaktní ekzémy, které jsou vyvolány přímo alergenem, jako je například nikl na kůži,” vysvětluje docentka Monika Arenbergerová z Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a FNKV. Nikl je celosvětově nejčastějším původcem kontaktních alergií a najdete jej v mnoha předmětech běžného denního užívání, jako jsou dveřní kliky, nádobí, knoflíky, zipy, brýlové obruby, implantáty zubů a kostí, zubní náhrady a šperky, mince.

„Někdy dojde pouze k iritačnímu ekzému – z podráždění – třeba jako reakce na detergent či prací prášek,” dodává. Klíčem k vyléčení každého ekzému je tedy najít spouštěče a my víme o třech adeptech.

1. Alergie: Na bižuterii i oblíbenou potravinu

Máte čas od času ošklivou svědivou vyrážku a nevíte z čeho? Odolejte touze škrábat se a zauvažujte o návštěvě alergologie. „Jako první pomoc použijte zvláčňující krém, který obnoví ochranný tukový film na kůži, hydratuje, potlačí svědění a tím zabrání šíření ekzému,“ radí MUDr. Stanislava Hrňová, dermatoložka z Uherského Hradiště. Monika Arenbergerová radí vybírat krémy s obsahem urey a zároveň minimalizovat činnosti, které narušují bariérovou ochranu kůže: „Pozor si dejte zejména na mýdla ovlivňující pH kůže, dlouhé sprchování teplou vodou a koupání v chlorované vodě.“

Objevuje se vyrážka opakovaně? Zkuste sledovat postižené místo a vystopovat stabilní spouštěč, jako je třeba bižuterie, pásek... Cokoliv, čeho se dotýkáte holou kůží. Máte ho? Pak není nic jednoduššího než jej odstranit.

Foto: Mal2TH, Shutterstock.com

Trápí vás svědivá vyrážka? Použijte zvláčňující krém s obsahem ureyFoto: Mal2TH, Shutterstock.com

Alergickou reakci mohou spustit i některé potraviny (sója, ořechy, ovoce, mléčné výrobky...). Mezi její projevy patří právě i zarudnutí kůže a svědění. „Potravinovými alergiemi trpí nejčastěji malé děti, protože jejich střevní sliznice je více propustná pro velké molekuly, na které vzniká imunitní reakce,“ podotýká Monika Arenbergerová. Postihnout ale mohou i dospělé. Máte-li proto podezření na potravinu, která vám způsobuje vyrážku, je nutné navštívit alergologa, aby vaše obavy potvrdil či vyloučil.

Foto: kwanchai.c, Shutterstock.com

Potravinovými alergiemi trpí nejčastěji malé děti. Mohou se však objevit i u dospělých a projevit se vyrážkouFoto: kwanchai.c, Shutterstock.com

2. Stres: Spouští nesnesitelné svědění

Stres je jedním ze spouštěcích faktorů typický spíše pro atopickou dermatitidu. „Uvolňuje zánětlivé mediátory, zhoršující zánět v kůži a svědění,“ vysvětluje Monika Arenbergerová. Postihnout však může i neatopiky a projevuje se podobně. Lidé prožívající dlouhodobé napětí mohou trpět svěděním kůže, které je nutí k neustálému drbání. „Škrábou se a může se z toho vyvinout patologický návyk, který se velmi těžko odstraňuje,“ informuje Stanislava Hrňová. V tomto případě je nutné navštívit kožního lékaře a alergologa, případně psychologa či psychiatra.

3. Špatné podmínky: Naruší i zdravou kůži 

Suchý a chladný vzduch kůži vysušuje, přetopená místnost a teplá voda zase způsobují výraznější svědění. Obojí stav kůže zhoršuje – a rozhodně nemusí být atopická, aby na takové podmínky reagovala podrážděním: zarudnutím a svědivostí. Co s tím? „V zimě je nutné používat na nekrytá místa kůže ochranné zimní, spíše mastné krémy a oblékat se do bavlněného oblečení – chránit kůži před mrazem,“ doporučuje Stanislava Hrňová a dodává: „V místnosti je třeba často větrat a eventuálně používat zvlhčovače vzduchu.“

Foto: Emily frost, Shutterstock.com

Ekzém si rozhodně nedrbejte! To by jen zvýšilo podráždění kůžeFoto: Emily frost, Shutterstock.com

Atopie nebo alergie?

Jak rozeznat atopický ekzém od neatopického a přijít na to, co ho spouští? Někdy to může být obtížné a je to úkol pro kožního lékaře či alergologa. Pokud tedy sami neodhalíte, co stojí za vaší vyrážkou a nedokážete ji „zpacifikovat“, budete se muset spolehnout na odborníky.

Trápí ekzémy i vás?

Reklama

Načítám