Hlavní obsah

Škrábete si kůži až do krve? Nemusí to být jen zlozvyk, ale nemoc!

Foto: Agnieszka Marcinska, Shutterstock.com

Foto: Agnieszka Marcinska, Shutterstock.com

Reklama

Nutkání rozškrábat si až do krve každý pupínek či nerovnost na kůži. Následné výčitky a pocity viny, že to zase udělali, že teď vypadají hrozně. A pak už jen další škrábání... Co prožívají dermatilomaniaci?

Článek

Často jim říkají, že je to jen zlozvyk. Věty typu „Tak s tím prostě přestaň, neškrábej se“ slyší každou chvíli. Nijak jim ale nepomáhají. Dermatilomaniaci na svou kůži útočí automatizovaně – obvykle si to, co udělali, uvědomí až tehdy, kdy už z ran teče krev.

Čtenářka: Mohlo za to nešťastné dětství

„Do vínku jsem dostala nepříliš ideální rodinu,“ začíná svůj příběh Lucka Šťastná (27), vyléčená dermatilomaniačka a bojovnice za osvětu nemoci dermatilománie. Lucčino dětství bylo naplněné ponižováním, chudobou i fyzickými tresty. „V sedmnácti letech jsem utekla z domu. Neutekla jsem však od pocitu viny za svůj nedokonalý život z období dětství a dospívání,“ říká Lucka, která začala trpět nutkáními škrábat si, mačkat a strhávat kůži.

„Sekundy extáze a hlubokého relaxu během sebeútoku byly vykoupené hodinami úzkosti a depresí. Pamatuji si hluboké zklamání ze sebe samotné, že jsem to zase nezvládla, že se zase škrábu. Už potřetí v ten samý den,“ popisuje dávné, avšak dlouhé a krušné období svého života Lucka. Vyléčila se díky vlastní vůli i podpoře druhých, ale jak sama říká, byl to běh na dlouhou trať, léčba je otázkou let.

Seznamte se, tohle je dermatilománie

Dermatilománie je nemoc, která se projevuje škrábáním, dloubáním, strháváním až závažným poškozováním kůže, a to především na obličeji, dekoltu a zádech, někdy i na končetinách. Obvykle je navázaná na stres, úzkosti a podobné psychické problémy.

Podle psychoterapeutky MUDr. Andrey Platznerové jde o neurotické chování a útoky na vlastní kůži představují jakýsi ventil vnitřního napětí, úzkosti a stresu. „V psychiatrii se dermatilománií rozumí nutkavé poškozování kůže. Anglosaská medicína má pro tuto poruchu zkratku SPD čili skin picking disorder a spolu s podobnými poruchami ji řadí mezi repetitivní aktivity vedoucí k tělesným následkům,“ popisuje psychoterapeutka.

Nemocný samozřejmě vidí jizvy a boláky, které si sám způsobil. Nechce to dělat, ale nemůže se ovládnout. Často si totiž ani neuvědomuje, že se zase drasticky škrábe – během aktivity se dostává takřka do transu, který mu přináší hluboké uvolnění ze stresu a úzkostí. „Z transu jste schopni se dostat často až po desítkách minut. Až po této době si uvědomíte, co děláte, a máte volbu se svým jednáním přestat. To už je ale pozdě. Rány jsou znovu rozškrábané, z boláků teče krev a pokožka je plná červených fleků,“ popisuje z vlastní zkušenosti Lucka Štastná.

Foto: Agnieszka Marcinska, Shutterstock.com

Při škrábání se nemocní dostávají takřka do transu. Co si způsobili, si často uvědomí až po dlouhých minutáchFoto: Agnieszka Marcinska, Shutterstock.com

Výčitky a nepochopení

Pro dermatilomaniaky jsou nejhorší dvě věci: jak zlost na sebe sama za to, co si způsobili, tak absolutní nepochopení od blízkých a bohužel často i od odborníků. „Nejde jenom o viditelné jizvy a boláky, které se na těle vytvoří. Mnohem horší je následný pocit studu, viny a zoufalství, že jste si svá zranění vlastně vytvořili sami,“ vysvětluje Lucka Šťastná.

„I odborníky je dermatilománie často podceňovaná. Je proto v mnoha případech špatně snášená, jednak pro bezmoc, s jakou se jí dotyční nemohou často léta zbavit, a jednak pro hyzdící důsledky a omezení života,“ dodává Andrea Platznerová.

Možnosti léčby

„I terapeuticky je dermatilománie svízelný problém. Z antidepresiv se používají ta, která mají účinnost u obsedantního spektra poruch. Častěji se ale dermatilománie léčí psychoterapií, konkrétně kognitivně-behaviorálními postupy,“ uvádí psychoterapeutka a pokračuje: „Podobně pomáhá také obyčejné vytrvalé zaměstnávání rukou jakoukoli jinou činností.“ Třeba dnes tak oblíbená hračka spinner údajně ventiluje vnitřní napětí a předchází nutkáním, ovšem často za cenu závislosti.

Podle Lucky Šťastné je pro nemocného kromě klidu na léčbu důležitá i podpora okolí a dostatek relevantních informací o jejich nemoci.

Setkali jste se již s dermatilománií?

Reklama

Související témata:

Načítám