Hlavní obsah

Trápí vás kožní onemocnění a léčba nezabírá? Může za to psychika!

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

K problémům pleti přispívá mnoho faktorů. Některé jsou i psychického původuFoto: George Rudy, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trápí vás akné nebo jiné kožní nepříjemnosti, kterých se nemůžete dlouhodobě zbavit aneb Žádné krémy a masti vám nezabírají? Možná je problém skrytý a může ho odhalit obor zvaný psychodermatologie.

Článek

Lidská kůže je bariérou, která chrání tělo před okolními vlivy a zároveň odráží jeho zdravotní stav. Na jejím vzhledu se projevuje nejen onemocnění vnitřních orgánů, ale i duševní stav. „Kůže je zrcadlem vaší emoční pohody a emoce ovlivňují prokrvení pleti, tvorbu mazu i pocení,“ vysvětluje doc. MUDr. Růžena Pánková, CSc.

Pár pupínků před stresující událostí asi zažil každý, nicméně napětí dokáže způsobit i vážnější dermatologické onemocnění. Souvislostí tělesných (somatických) a psychických projevů se zabývá psychodermatologie, která k léčbě kožních nemocí využívá psychologické a psychiatrické metody.

Stres, kam se podíváš

Člověk je ve svém životě neustále vystaven mnoha stresorům, jejichž negativní vliv se může projevit například v podobě nežádoucích změn na pokožce.

Foto: Nikodash, Shutterstock.com

Pupínky mohou na pleti vyskakovat i ze stresu nebo pouhé samotyFoto: Nikodash, Shutterstock.com

„Ukázalo se, že samota, nedostatek zájmu ze strany blízkých osob a společnosti, pracovní neúspěchy a další životní stresující faktory, jakými jsou například zkouška ve škole či ztráta blízké osoby, mohou vyvolat změny v imunitním systému. Tyto psychosociální vlivy následně stojí za vznikem některých kožních chorob,“ vysvětluje primářka MUDr. Marie Selerová, Ph.D.

Souvislost duševního stavu s kožními problémy není nijak vzácnou záležitostí. Podle dermatoložky Růženy Pánkové se projevuje u 30 až 60 procent klientů kožních ordinací.

Začarovaný kruh?

Atopický ekzém, lupénku, vypadávání vlasů, chronickou kopřivku nebo akné často způsobuje psychická nepohoda, lidé, kteří jimi trpí, se za sebe stydí, což vede k dalšímu zhoršení jejich duševního zdraví. To se může jevit jako začarovaný kruh, který ale není neřešitelný.

„Chronické onemocnění kůže může přerušit osobní aktivity člověka, zasahuje do vykonávání práce a do vztahů s okolím. Stav pokožky vnímá jako obtíž, která zhoršuje image a způsobuje trápení. Proto je důležité, aby v takových případech byla vedle odborné péče dermatologa pacientovi poskytnuta i psychologická pomoc,“ uvádí primářka Marie Selerová.

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Někdy stačí pomoc kožního lékaře, jindy by měl nastoupit i psychologFoto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Vhodně zvolená terapie přináší pozitivní výsledky jak u dospělých, tak u dětských pacientů. „Studie prokázaly, že nácvik relaxace a dalších metod zvládání stresu vedly u dětí s atopickým ekzémem k výraznému zlepšení,“ popisuje Růžena Pánková. Lékařka dále dodává, že předpokladem úspěšné terapie je zapojení všech členů rodiny, protože atopický ekzém ve svých důsledcích nepostihuje jen nemocného.

Když mastičky ani léky nezabírají

Trápí-li vás dlouhodobě některá ze jmenovaných chorob a žádné mastičky nezabírají, je čas se zamyslet nad tím, jestli nezažíváte nadměrný stres, a zda není třeba vyhledat odbornou pomoc. Psycholog vám prostřednictvím vhodné terapie pomůže odhalit skryté příčiny a naučí vás techniky zvládání stresu. Je třeba si uvědomit, že pokud za kožními problémy skutečně stojí psychika, nevyléčíte se ze dne na den. Základem je pracovat na své duševní hygieně, což obvykle bývá běh na dlouhou trať.

Ke zklidnění pocuchaných nervů přispívají masáže, meditace, jóga, pohyb na čerstvém vzduchu, zdravá strava, pití meduňkového čaje i dostatek spánku. Važte si sami sebe a mějte se rádi takoví, jací jste, vaše tělo se vám za to odvděčí. Protože čistější mysl často znamená i čistější pleť.

Máte dlouhodobé problémy s pletí?

Reklama

Načítám