Hlavní obsah

Nové 3D luxfery vám vyrazí dech!

Foto: conceptdesigninc.com

Můžete změnit barvu i intenzitu světlaFoto: conceptdesigninc.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skleněné tvárnice už nějakou dobu zdobí řadu moderních interiérů. Poté, co dostaly do vínku ještě trojrozměrný vzhled, staly se v loňském roce doslova hitem. Je libo bílé, modré nebo třeba červené?

Článek

Kde se vzal třetí rozměr

Jedná se o svítící skleněné tvárnice vyrobené na bázi vysoce svítivých RGB LED diod. Už dnes se mohou pyšnit několika oceněními, např. prestižní cenou red dot Design Award, což je cena za nejlepší interiérový design. Získaly ji v roce 2008. 3D tvárnice si zachovaly svou velikost 19x19x8 centimetrů. Jsou ovšem matné a jejich vnitřek je nasvícený třiceti RGB LED diodami. Zvláštního a velmi originálního efektu dosáhne tvárnice až při jejím rozsvícení, a to díky své speciální konstrukci.

Zpátky do minulosti

Naši rodiče si jistě zavzpomínají na dobu socialistickou, kdy u nás luxfery byly často používány, ovšem nikdo z nich nebyl nijak nadšený. Ne všichni se ovšem nechali odradit, a tak dosahovaly dalších a dalších inovací. I barevná škála se značně rozrostla. Zatímco dříve se dala sehnat stěží průsvitná bílá, dnes už si standardně můžete vybrat modrou, červenou, žlutou, zelenou a dva odstíny bílé barvy, a to vše v matném nebo čirém provedení. (To se týká i klasických luxfer.) Díky ojedinělé technologii si však u 3D luxfer můžete s barvami dále hrát. Jak? Jednoduše můžete pomocí dálkového ovládání měnit nejen intenzitu, ale i způsob změny barev.

Foto: raumlabor.net

Světelný bar návštěvníky přitáhneFoto: raumlabor.net

Kam se hodí

Už dávno není pravdou, že se hodí nejlépe do komerčních prostor. S novým designem jim směle můžete otevřít dveře do obývacího pokoje, do koupelny nebo třeba do zádveří. Hosty zaručeně okouzlí originální světelný bar. Světelná stěna může prakticky rozdělit jednu místnost na dvě. Neprůsvitné luxfery jsou nádherné i jako předěl mezi koupelnou a obývacím pokojem.

Foto: archiexpo.com

Údržba i sestavení luxfer je jednoduchéFoto: archiexpo.com

Co byste ještě měla vědět

Konstrukci ze skleněných tvárnic zvládnete sestavit sama podle návodu a nemusíte se bát ani elektřiny a kabelů. Sestavují se pomocí speciálního systému Ezylay silikon. Balení obsahuje nejen rám, do kterého se následně tvárnice vkládají, ale i silikon, kterým se připevňují.

Pozor! Nikdy však nezaměňujte luxfery za nosné příčky! To platí pro všechny typy. Stejně tak není vhodné je dávat na podlahu, kde máte podlahové topení nebo jiné rozvody, nestaví se ani na plovoucí podlahu nebo jinou hotovou podlahovou krytinu. Se stavbou zdi je třeba počítat už ve fázi hrubé stavby budovy a nesestavuje se při teplotách nižších než 10 stupňů Celsia. Stěna z luxfer je velmi těžká, s čímž musíte počítat dopředu, a chcete-li ji umístit do vyšších pater, raději se poraďte s odborníkem.

Foto: fiberopticproductscom

Svítící luxfery ozvláštní každý prostorFoto: fiberopticproductscom

Toužíte-li po změně nebo oživení, jsou luxfery jednou z variant. Cena se ovšem nedá jednoznačně stanovit. Záleží na tom, kolik tvárnic potřebujete (jedna stojí od 70 korun, ale může se vyšplhat i ke stovkám), jakou barvu si zvolíte a také jakému rozměru dáte přednost. Na trhu jsou k dostání i luxfery zasazené přímo do panelu. Panely se pohybují okolo 400 korun za jeden v závislosti na typu tvárnic.

Tak ať vám to doma pěkně svítí!

Reklama

Související témata:

Načítám