Hlavní obsah

4 nebezpečné typy kamarádek: Vyhněte se jim, nebo vám pěkně zavaří!

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mít pár skvělých přátel, na které se vždycky můžete spolehnout, je lepší než výhra v loterii. Naopak přátelská zrada patří k těm nejošklivějším věcem, které vás v mezilidských vztazích mohou potkat. Víte, na koho si dávat pozor?

Článek

Kamarádka či kamarád je člověk, který s vámi sice není pokrevně příbuzný, přesto však vám je mimořádně blízký, má vás rád, zná vás a respektuje. Takových opravdových přátel má většina z nás jen hrstku a je třeba si jich vážit.

Existují totiž lidé, kteří se zprvu jako ti nejlepší přátelé zdají, ale nakonec je tomu přesně naopak. Dejte si pozor, ať si nehřejete hada na prsou! Tohle dobré kamarádky určitě nejsou...

Pochlebovačka

„Ty máš tak krásnou pevnou postavu, a hlavně ty tvoje hýždě, to je teď tak trendy! Jak to děláš?“ řekne pochlebovačka věčné dietářce s trochu větším pozadím. Ta je samozřejmě štěstím bez sebe.

Každý má v sobě malou ješitnou bytůstku, která prahne po chvále a uznání druhých. Je to naprosto přirozené a lidské. Pochlebovačky mají ten um, že dokážou přesně vycítit, co chcete slyšet a co vás nadmíru potěší.

Svými komplimenty si vás chtějí získat. Jejich cílem ale nebývá se s vámi jen čistě spřátelit. Z nějakého důvodu vás potřebují, hodí se jim vaše náklonnost. Jenže obvykle chtějí být kamarádkami jen s těmi, kteří pro ně „stojí za to“. Jakmile se dostanete do úzkých či spadnete do nějakého problému, pochlebovačka bude první, kdo se k vám otočí zády.

Herečka

Přítelkyně-herečky bývají často extrémně společenské a kamarádské. Působí na vás jako někdo, s kým si máte co říct, komu se můžete svěřit. Opak je ale pravdou!

„Iva byla první, se kterou jsem se v nové práci spřátelila. Začaly jsme spolu chodit na obědy, pak i večer na víno. Byla skvělá společnice,“ popisuje svou zkušenost čtenářka Adéla a pokračuje: „Postupem času se mi ale zdálo divné, že Iva nezřídka pomlouvá jiné kolegyně a kamarádky, se kterými se o pár dní později skvěle baví v baru. Samozřejmě to netrvalo dlouho a dozvěděla jsem se, jak ošklivě mluví před mnohými o mně.“

Herce a herečky nejlépe poznáte podle toho, že roznášejí pomluvy o někom, s kým mají na oko skvělé vztahy. A takto přistupují ke všem svým přátelům včetně vás! Je proto lepší se jim příliš neotvírat a nesvěřovat jim žádná tajemství.

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Poznat špatnou kamarádku někdy chvíli trvá a vždy je to trpké zklamáníFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Manipulátorka

Jedna z nejnebezpečnějších forem falešného přátelství se označuje jako manipulace. Velký problém představují manipulátoři už jenom proto, že se dají jen obtížně odhalit.

Často působí jako velmi přesvědčiví a charismatičtí přátelé. Ve skutečnosti se o vás ale vůbec nezajímají. Vaše názory, postoje a pocity jsou jim vyloženě ukradené. Jejich cílem je „vytvarovat“ vás tak, jak se to hodí jim. Dokážou zneužít úplně všeho, aby vás dostali tam, kam sami chtějí.

Nejhorší variantou je, když manipulátor či manipulátorka představuje vám velmi blízkou osobu, typicky třeba partnera. Pro takové případy si zapamatujte jedno pravidlo: s vaší polovičkou by vám po většinu času mělo být hezky. Pokud ve vztahu převládají výčitky, vzbuzování pocitů viny či vydírání, dejte od toho ruce pryč.

Kopírka

Oproti výše jmenovaným se typ kopírka nezdá tak škodlivý, přesto je lepší si od něj držet odstup. Není to totiž ani tak váš přítel, jako spíš fanoušek. Bude napodobovat váš způsob oblékání, osvojí si vaše oblíbené aktivity, začne číst stejné knihy a postupně u něj zpozorujete i podobná gesta.

Takový člověk vám paradoxně začne vadit nejdříve. Je ale dobré si uvědomit, že jedinec, který se snaží sám sebe najít v druhých, není (přinejmenším) dostatečně emočně vyspělý.

Jakmile od sebe kopírku odříznete, protože jeho přítomnost nedokážete vystát, může zareagovat různě. A možná s ním nakonec budete mít horší oplétačky než s jakýmkoli jiným falešným přítelem či kamarádkou.

Máte s takovými přáteli zkušenost?

Reklama

Související témata:

Načítám