Hlavní obsah

Typologie sexu: V čem je jiné milování s kamarádem, ex či cizincem?

Foto: Kate Kultsevych, Shutterstock.com

Foto: Kate Kultsevych, Shutterstock.com

Reklama

Na tom, s kým se pomilujete, zatraceně záleží. Jiné je to s manželem, s bývalým přítelem nebo třeba s kamarádem. Podívejte, s kým si můžete užít, a jaké to má výhody i rizika.

Článek

Není sex jako sex; není jen dobrý, nebo špatný. Jde i o to, jak se cítíte po něm a jak třeba ovlivní váš další život. Zásadní je, s kým spíte. Je jasné, že ne každý, s kým jste kdy měli nebo budete mít sex, je vaším životním partnerem. Nechceme moralizovat, ale je prostě dobré být připraven na to, co vás možná čeká. Tohle jsou výhody a nevýhody toho, když spíte s…

…s manželem

O manželském sexu existuje celá řada vtipů a vlastně by se dalo říct, že se velké popularitě netěší. Prý ho je málo (po letech soužití samozřejmě), je stereotypní, nudný, málo vzrušující, prostě dort, který už jste měli tolikrát, že se vám přejedl.

Ve fungujícím manželství má však sex i řadu výhod:

  • Je bezpečný - V emocionálním smyslu. Máte sex s někým, koho znáte, víte, že vám neublíží, že se na něj můžete spolehnout.
  • Je funkční - Po fyzické stránce se velmi dobře znáte, víte, co na koho funguje, takže dosahovat orgasmu nebývá problematické.
  • Je uvolněný - Nestydíte se před sebou, jste k sobě otevření a oba uvolnění. Po těch letech už není třeba si na nic hrát. Vy se netrápíte tím, zda se mu vaše prsa nezdají moc malá a zadek velký, on se zase netrápí svojí výkonností.
  • Je to intimita - Manželský sex utužuje vzájemnou intimitu a psychickou blízkost. Není to jen ukojení fyzických potřeb, poeticky řečeno je to láska, sdílení, vy dva.
Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Znaky manželského sexu jsou intimita, důvěra...Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

…s bývalým

Rozešli jste se, ale pak jste se zase sešli. V posteli a jen na chvíli. Výhody jsou podobné jako u manželského sexu. Nestydíte se, víte, co se komu líbí, a jdete přímo k cíli. Sex s ex bývá dobrý, tedy ve smyslu fyzického potěšení. „Dokonce takto můžete zažít mnohem intenzivnější sex, než když jste byli spolu. Už od sebe nic neočekáváte, jen si užíváte společných chvil bez obav, plánování, co bude, a bez vztahového řešení,“ tvrdí vztahová koučka Lucie Königová.

Ovšem jsou tu i rizika. Obzvlášť pokud jeden z vás stále doufá v návrat a přes rozchod se ještě nepřenesl. „Pokud nemáte ten vztah v hloubi duše uzavřený a pořád ve vás bliká světýlko naděje, tak sami sebe blokujete, uzavíráte si cestu k novému a třeba funkčnímu vztahu,“ varuje Lucie Königová.

…s panem neznámým

Jsou to ty nečekané akce, sex na jednu noc s někým, koho jste právě potkaly, neznáte se, ale mezi vámi to zajiskřilo. Především ty okamžiky, než k sexu dojde, bývají mimořádně vzrušující. Je to takové sexy dobrodružství. Samotné milování pak mnohdy nestojí za nic. Za prvé se neznáte, nevíte, která „tlačítka“ zmáčknout. Za druhé bývá tento sex hodně sobecký, prostě si každý jdete za svým.

V nevýhodě jsou v tomto případě bohužel ženy, ty orgasmu dosahují mnohem hůř a déle než muži (obzvlášť s někým, koho důvěrně neznají). A samozřejmě je tu i jakási morální kocovina druhý den, kdy se stydíte, můžete se cítit poníženě a zostuzeně.

Foto: altafulla, Shutterstock.com

Spát s ex je lákavé, ale také velmi rizikové!Foto: altafulla, Shutterstock.com

…s kamarádem

Léta se znáte, jste prostě dobří kamarádi. Jenže najednou skončíte v posteli. „Velkou výhodou je, že už se znáte, nejdete do intimního splynutí se zcela cizím člověkem. Můžete se tak mnohem víc uvolnit a cítit se bezpečně,“ uvádí vztahová koučka a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá. Mnohdy z toho může vzniknout i plnohodnotný a úžasný vztah.

Pokud ale šlo jen o sex, jsou tu samozřejmě i rizika. Obzvlášť ženy totiž mívají problém oddělit sex od citů. A pokud s někým spí, dost často ho milují, nebo se do něj později zamilují. Ve chvíli, kdy je to láska jen z jedné strany, v sázce není jen ztráta milence, ale i dobrého přítele. A to bolí víc než ztráta postelového parťáka.

Spaly jste někdy s kamarádem nebo bývalým? Jaké to bylo?

Reklama

Související témata:

Načítám