Hlavní obsah

Přátelství mezi mužem a ženou? Jde to, ale musíte dodržovat těchto 7 pravidel!

Foto: Dima Sidelnikov, Shutterstock.com

Mohou být muž a žena pouze přátelé? Jen za určitých podmínek!Foto: Dima Sidelnikov, Shutterstock.com

Reklama

Většina lidí vyjmenuje mnoho důvodů, proč se muž nemůže přátelit se ženou. A obráceně. Dá se rozeznat a udržet platonický vztah mezi dvěma osobami opačného pohlaví? Bez sedmi pravidel těžko!

Článek

Karel s Maruškou, Pepa s Kristýnou. První dvojice se zná osm let, ta druhá dva. Údajně se jedná o přátelské vztahy, nad čímž se okolí usmívá. Proč asi?

Jistý výzkum provedený na univerzitě v Manchesteru, který se uskutečnil v roce 2007, potvrdil, že přátelství mezi mužem a ženou patří spíš k výjimečným událostem. Z výpovědí jedenácti tisíc oslovených totiž vyplynulo, že 85 procent lidí se přátelí pouze s osobami stejného pohlaví. Na druhé straně někteří dnešní mentoři a koučové partnerských vztahů zastávají názor, že se spíš jedná o přežitek z dob minulých. Je tedy v současnosti všechno jinak?

Socializace ženy jako vývoj

Dřív totiž ženy pečovaly o teplo rodinného krbu a s jinými muži se stýkaly jen výjimečně. I proto se občas stávalo, že se z „náhlého kontaktu se světem“ zamilovávaly jinde. Dnes už prý čistě bezproblémový, tedy platonický, vztah mezi mužem a ženou možný je. Pokud ovšem respektujete sedm pravidel, která sestavil kouč partnerských vztahů Sean Jameson z irského Dublinu. Tohle je v pořádku…

1. Vidíte se navzájem jako sourozenci

„Pokud se znáte delší dobu, váš protějšek zároveň není váš typ, ale navzájem se máte rádi, jedná se o platonické přátelství,“ popisuje Sean Jameson. A dál?

2. Nechcete vztah

Podle kouče pouhé přátelství zajišťuje stávající a harmonický partnerský vztah na obou stranách. Nebo taky workoholismus. Když ani jeden z vás nemá na partnerství čas, nebo ho odmítá, riziko vzniku postranních úmyslů se snižuje.

Foto: MEgo-studio, shutterstock.com

Ani jeden nesmíte hledat vztah. Pevné ukotvení v tomto směru někde jinde je zásadníFoto: MEgo-studio, shutterstock.com

3. Nevadí vám, že kamarád flirtuje

Mnoho lidí se cítí rozpačitě, když vidí kamaráda flirtovat. Že by k němu něco cítili? Dobrá otázka. Jestli jste z obliga a „necháváte“ přítele randit bez přítomnosti negativních emocí, nemusíte se bát. Dejte si ovšem pozor, zda i on dělá to samé…

4. Jste schopni mluvit o svých pocitech

Máte nastavené hranice, vy i on víte, co k sobě navzájem cítíte a nebojíte se to rozebrat? Pak by to na přátelské vlně fungovat rozhodně mohlo.

5. Říkáte si pravdu a podporujete se

Kdo jiný by vám měl říct pravdu, když ne přítel? Partner občas našlapuje v rukavičkách, aby si to u vás nerozházel, ale kamarád? Ten vám i to, co nechcete slyšet, pěkně naservíruje. Funguje to tak i u vás?

Foto: Mikhail_Kayl, shutterstock.com

Znáte se opravdu dobře, zažili jste spolu i vypjaté situace a říkáte si čistou pravdu bez obalu? To se mnohdy v milostném vztahu děje jen obtížněFoto: Mikhail_Kayl, shutterstock.com

6. Nevytváříte prostor pro hlubší propojení

Necháváte kamaráda, aby dělal věci, které náleží pouze partnerovi? Začátek konce. Třeba takové zapínání podprsenek (byť v dobré víře) si leckdo může vyložit úplně jinak. Podívejte se na to z druhé strany. Proč máte potřebu stavět přítele do pozice životního druha? Nejspíš tohle téma nemáte vyřešené. Nebo snad vina padá na druhého?

7. Respektujete sebe i jeho

„Toto pravidlo je základem všech ostatních pravidel, aspoň co se týče platonických přátelství. Když respektujete svého přítele a svůj vztah, i když jste k sobě vyvinuli jakési city, pak se nesnažíte, aby se kamarád cítil špatně kvůli schůzkám s jinými. Nebo nezneužíváte jeho laskavosti,“ popisuje Sean Jameson na svém blogu s tím, že i tak se pozná platonický vztah.

Je však třeba přihlédnout i k další pravdě. Podle něj muži a ženy mohou být přátelé, když na to jdou chytře, ale ne všichni muži a ženy by měli být přátelé. Tak na to myslete a nic nelámejte přes koleno.

A jaké zkušenosti s přátelstvím mezi mužem a ženou máte právě vy?

Reklama

Načítám