Hlavní obsah

4 ničitelé sexuální vášně. Podléháte jim také?

Foto: g-stockstudio, Shutterstock.com

Foto: g-stockstudio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proč to mnohým párům v posteli neklape? Protože si nenalily čistého vína! Vášeň se totiž nedá charakterizovat jedním slovem. Co všechno ji ovlivňuje a jak je možné, že vyvolává smutek či zmatek v milionech lidí po celém světě?

Článek

Ohňostroj, naprostá slast, nirvána, malá sexuální smrt... Od milostné vášně se dá očekávat v podstatě cokoli. A přesně v tom je ten problém.

Od líbánkové fáze po denní problémy

Manželská a sexuální terapeutka Isadora Alman z Kalifornie na svém blogu popisuje, že mnoho lidí žijících v dlouhodobých vztazích je ze svého sexuálního života doslova otrávených. Leckdo pak obviňuje protějšek, že se nechová jako kdysi a nevyvolává v něm ty samé sexuální podněty. Potíž je v tom, že včera bylo včera a dnes je dnes. Kdo věří, že se párovému stereotypu dovede vyhnout, podléhá sebeklamu. Berte to jako zklamání číslo jedna.

Rozdílné preference i přemrštěná přání

Vášeň obecně by se dala charakterizovat jako touha, sexuální chemie, chtíč a žádostivost. Jedná se však o vágní pojmy. Lidé sice tuší, co se tím míní, ale jednoduchá definice chybí. Proto leckdo neví, jak vášeň skutečně vypadá. Jsou to nekončící mokré orgasmy? Nebo snad několikahodinová erekce zakončená mocným výstřikem spermatu? Absurdní požadavky a realita zkreslená pornografií... V tom je další veliký problém mnoha dnešních milenců.

Bez práce nejsou koláče

„Každý člověk, který od mileneckého vztahu očekává něco bájného a nesmyslného, je dřív nebo později zklamaný,“ popisuje Isadora Alman s tím, že vášeň není nějakou neměnnou hodnotou, ale spíš prvkem, který vyžaduje prvky novosti a překvapení. Nelze si myslet, že sexuální prožitky jsou a budou stejné, výbušné a živočišné. Lidé se potýkají se stále stejnými problémy od dysfunkčních orgasmů po krátkou výdrž. Nepodléhejte iluzím – ostatní na tom doopravdy nejsou o moc lépe a navíc nemohou těžit z něčeho, na čem sami nepracují. Jasný třetí nešvar.

„Honba za dokonalostí je možná pochopitelná, ale marná. Každý máme jiné vlohy či vůli a podmínky je prosadit. V tak intimní oblasti, jakou je sexualita, slouží normy spíše jako vodítka. Naše city, touhy, vzrušení a prožitky lze těžko měřit a porovnávat,“ říká sexuolog Zlatko Pastor.

Foto: conrado, Shutterstock.com

I v sexu buďte sví a nečekejte žádnou „dokonalost“ či splnění jakýchsi noremFoto: conrado, Shutterstock.com

Kudy vede cesta k sexuální spokojenosti

Proto se řiďte citem, intuicí a vlastním rozumem. Vzdělávejte svoje sexuální IQ, ať už s pomocí koučů, odborných knih, nebo seminářů, a vymýšlejte, jak si sex užít na maximum, aniž byste si „šablony na rozkoš“ brali od okolí. Pak se sexuálnímu zklamání s velkou pravděpodobností vyhnete. Tedy pokud přihlédnete ještě k čtvrtému ničiteli vášně: Opravdu berete v potaz, že muži a ženy prožívají sex trochu odlišně?

Když Karla není Karel

Pánové jsou v sexu přímočařejší a průhlednější – leckdy se nemohou mazlit bez vedlejších úmyslů. Dámy si zase klidně vyžádají lechtivou masáž, která je, k údivu druhého pohlaví, na sex nenaladí. A další příklad, že se muži a ženy neliší jen pohlavními orgány? Pro muže sex končí orgasmem. Co se děje potom, už je moc nezajímá, rozhodně to pro ně není prioritní. U většiny žen je to jinak.

Po souloži chtějí dále komunikovat, pokračovat, neusínají, sex pro ně orgasmem nekončí. Tak to prostě je. Z ženy muže neuděláš – a naopak. Kdo si myslí, že sexualita má jen jednu podobu, může narazit. Ti šťastnější již dávno pochopili, že některé prastaré programy je vhodné respektovat nebo o nich minimálně mluvit. To je asi to nejlepší pravidlo, u kterého je dobré v souvislosti s vášní a očekáváním začít.

A jak vášeň charakterizujete právě vy?

Reklama

Načítám