Hlavní obsah

Expert na lásku má jasno: O čem sníte při sexu, takoví jste!

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Reklama

Sexuální terapeuti se shodují, že i nevšední erotické fantazie jsou zcela přirozené a obohacují intimní život. Teď se navíc ukázalo, že částečně odrážejí i naše osobnostní rysy. Co vypovídají i o vás?

Článek

Představivost podněcuje sexuální vzrušení. O tom není sporu. Erotické snění může urychlit nástup vyvrcholení nebo znásobit milostný prožitek. Ba co víc. Americký sexuolog, psycholog a badatel Justin Lehmiller se na svém blogu nechal slyšet, že při studiu sexuálních fantazií více než 4000 Američanů, které bylo podkladem pro jeho knihu s názvem „Tell me what you want“, zjistil cosi zajímavého. Sexuální fantazie jsou podle něj spojené s pěti osobnostními rysy (a jejich případnými vzájemnými kombinacemi). Jakou máte povahu, podle toho, na co myslíte při sexu?

1. Otevřená osobnost

Tuhle jste se zamysleli nad tím, že by bylo fajn pohrát si s mušelínem a světly a pozvat k sobě domů jiný pár, který by vás při sexu sledoval? To znamená, že jste otevření a přátelští. Vynikáte vysokou mírou intelektuální zvědavosti a zároveň aktivní představivostí. Obecně platí, že lidé s vysokou otevřeností jsou víc než ochotni zkoušet nové věci. Sní téměř o všem, od konvenčních až po nekonvenční scénáře a příběhy s různými zápletkami, které by snad ani William Shakespeare nevymyslel. Máte to taky tak?

2. Svědomitý detailista 

Představujete si detailně scénu o sexy paničce a ochotném opraváři, který spraví nejen poškozené spotřebiče, ale udělá i mnohem víc? Pak budete nejspíš tak trochu puntičkář. Svědomití jednotlivci mívají více konvenčních přesvědčení a postojů a taky podrobnější sexuální představy. Konkrétně se zaměřují spíš na atmosféru a precizní průběh intimních setkání než na samotné techniky. Moc jim neříkají fantazie typu BDSM – možná proto, že tolik inklinují k normám a zažitým vzorcům chování. Nevybočují z řady. Stejně jako vy?

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Jsou vaše sexuální fantazie plné detailů? Jste nejspíš tak trochu puntičkář a perfekcionistaFoto: nd3000, Shutterstock.com

3. Společenský typ

Často si představujete, že se milujete s několika dalšími osobami současně? Vzrušuje vás pomyšlení na swingers kluby nebo sexuálně otevřený vztah, ve kterém se váš protějšek dívá, jak souložíte s někým jiným? Pak patříte ke komunikativním osobám, které na sebe, aspoň ve většině případů, prozradí kde co. Rády se totiž baví naprosto o všem, třeba právě o intimním životě. Patříte-li k nim, jste extrovertní typ osobnosti. (Extroverze je vlastnost projevující se zálibou ve společnosti.)

4. Vstřícnost jako druhé jméno

Jakmile se vyžíváte v poskytování rozkoše, třeba s pomocí smyslných masáží nebo orální techniky, a největší vzrušení vidíte v tom, když sexuálně pečujete o druhé, jste maximálně vstřícní i v běžném životě. Přívětiví lidé chtějí, aby bylo jejich okolí šťastné. Jejich fantazie neobsahují prvky, u nichž není jasný vzájemný souhlas, bezpečnost a potěšení. Justin Lehmiller si zároveň všiml, že tito lidé méně často sní o nevěrách a sexu bez emocí. Zároveň potřebují vědět, zda se partner z jejich činnosti těší. Názor protistrany je pro ně důležitý.

Foto: vgstudio, Shutterstock.com

Raději sexuální potěšení dáváte než přijímáte? Nesobeckost je vaše hlavní vlastnost i v běžném životěFoto: vgstudio, Shutterstock.com

5. Chlípný neurotik

Vaše fantazie jsou jasné, mají obvyklý scénář a vykazují stejné prvky – například stále se opakující milostnou polohu nebo téměř až románový příběh o tom, jak chudá holka bohatého, ale chlípného milence potkala? Možná patříte k neurotikům. Justin Lehmiller zjistil, že neurotici jen velmi zřídka fantazírují o skupinovém sexu či odvážných sexuálních praktikách. Zdá se, že se obecně méně zajímají o zkoušení nových věcí – vykazují vysokou míru emoční nestability a neumí pracovat se stresem. Na druhou stranu se jejich pohádkové příběhy obvykle spojují s vášní (Sex pro pokročilé: Jak vrátit do vztahu vášeň? Máme pro vás návod!), tělesnou blízkostí a živočišnem. Tímto způsobem se prý neurotici uklidňují. Vnímáte to stejně?

Také máte pocit, že sexuální fantazie odrážejí vaše já?

Reklama

Načítám