Hlavní obsah

3 zázračné potraviny: Ideální na hubnutí, pro cukrovkáře i jako prevence rakoviny

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderní doba a zdravá výživa si žádají zařazování mnoha potravin, které naše babičky neznaly nebo jsme na ně od té doby zapomněli. Mezi ně patří i tyhle tři přirozeně bezlepkové obiloviny, které vás jídelníček obohatí nejen po výživové, ale i chuťové stránce.

Článek

Zatímco amarant a quinou byste na jídelníčku Evropanů před 100 lety hledali marně, čirok tu býval jako doma – vytlačila ho až kukuřice, která je pro zemědělce výhodnější. Všechny tři obiloviny byste ale v případě redukčních diet, problémů s „vysokým cukrem“, celiakií nebo prostě jen proto, že jsou velmi chutné, měli zařadit do vašeho pravidelného jídelníčku.

Amarant

Tato nesmírně výživná obilovina pochází z jižní Ameriky a v obchodech ho nejčastěji koupíte jako drobné světlé kuličky (což jsou zrna), nebo semletý na mouku. Česky se mu říká laskavec – laskavě nám prý nabízí spoustu výživových látek (a jako bonus roste rychleji než plevel a úrodu sklidíte v dobrých podnebných podmínkách i 3krát ročně!). Je to přirozeně bezlepková obilovina, má vysoký obsah vápníku – uvádí se, že až dvojnásobně více než mléko. Je bohatý i na hořčík, draslík, železo a vitaminy B1, B2, E a C.

Díky nízkému glykemickému indexu je skvělý pro redukční diety i cukrovkáře. Je bohatý na bílkoviny, působí proti zácpě a doporučuje se i jako prevence rakoviny, jeho antioxidační schopnosti výrazně podporují regeneraci buněk a imunitu jako takovou. Amarantová mouka se doporučuje i jako jedna z prvních obilovin při zavádění příkrmů u dětí – je bezlepková, snadno stravitelná a přitom velmi výživná.

Jak ho připravit: Uvařte ho ve dvojnásobném množství vody, trvá to asi 20 minut. Pokud jej přes noc namočíte, ráno vodu slijte a uvařte v čisté, dobu varu tím zkrátíte na polovinu. Dál z něj můžete připravit kaši, použít jej jako zavářku do polévky, přidat do salátu.

Nutriční hodnoty ve 100 g: 403 kcal; bílkoviny 15 g, sacharidy 62 g, z toho cukry 1,7 g, tuky 1,9 g, vláknina 13 g.

Foto: Alexander Ruiz Acevedo, Shutterstock.com

Amarant je velmi vhodný i pro první příkrmy kojencůFoto: Alexander Ruiz Acevedo, Shutterstock.com

Quinoa

Stejně jako amarant pochází quinoa z jižní Ameriky, konkrétně z And. Svědčí o tom i jeho český název: merlík čilský. V původní řeči Inků quinoa znamená „matka zrn“ a spolu s kukuřicí a bramborami patřila ke třem základním složkám jejich jídelníčku. Díky svému obsahu velkého množství stopových prvků, minerálů i vitaminů se quinoa řadí mezi superpotraviny. Má extrémně vysoký podíl dobře stravitelných a kvalitních bílkovin, takže by neměla chybět v žádném jídelníčku.

Semena quinoy můžete koupit v mnoha různých barvách, nejčastěji béžové a cihlově červené. Z botanického hlediska se nejedná o obilovinu, využití má ale velmi podobné. Je přirozeně bezlepková, má nízký glykemický index a stejně jako amarant je quinoa zásadotvorná. Pomáhá při prevenci rakoviny, osteoporózy i kardiovaskulárních onemocnění, zbaví vás problémů s ledvinami, migrénami. Podporuje činnost mozku (tzv. brainfood), uklidňuje pocuchané nervy a podporuje trávení. Koupíte ji nejčastěji ve formě semen, mouky nebo vloček.

Jak ji připravit: Quinou vařte v dvojnásobném množství vody asi 15 minut doměkka, případně ji zalijte vroucí vodou a nechte pod poklicí asi 30 minut odstát. Její využití je všestranné. Hodí se do sladkých i slaných kaší, jako zavářka do polévek, do salátů, použít ji můžete místo rýže při přípravě rizota nebo i jako přílohu. Při svaření s rostlinným mlékem místo vody dostanete skvělý zdravý pudink.

Nutriční hodnoty ve 100 g: 368 kcal; bílkoviny 14,1 g, sacharidy 64,2 g, z toho cukry 0,2 g, tuky 6,1 g, vláknina 7 g.

Foto: joannawnuk, Shutterstock.com

Quinoa právem patří mezi superpotravinyFoto: joannawnuk, Shutterstock.com

Čirok

Z jiného konce planety je čirok dvoubarevný – ten pochází ze střední Afriky, konkrétně z dnešního Súdánu. Jeho používání je prokázáno z dob kolem 8 tisíc let před Kristem. Je tradiční součástí afrických jídel, zejména kaší, dnes už je velmi populární i v celé Asii a Austrálii. Je bohatý na bílkoviny, vlákninu, taniny, vitaminy skupiny B, polyfenoly a řadu minerálů a stopových prvků.

Řadí se mezi tzv. brainfood, což doslova znamená potrava pro mozek. Podporuje totiž mozkovou činnost, podporuje nervový systém, bojuje proti únavě a snižuje stres. Pokud tedy máte zrovna zkouškové období nebo příliš práce, čirok vás doslova nakopne. Je vhodný jako prevence rakoviny tlustého střeva nebo prsu a kůže. Snižuje cholesterol a díky svému pozitivnímu vlivu na hladinu cukru v krvi je víc než vhodný pro cukrovkáře. Opět se jedná o přirozeně bezlepkovou obilovinu, takže se ho nemusí bát ani celiaci. Má nízký glykemický index, takže zasytí na dlouho a dobře se prolíná s klasickou pšeničnou moukou. Nejčastěji jej seženete ve formě mouky, otruby a zrna jsou ale o dost výživnější.

Jak ho připravit: Přimícháním čirokové mouky snížíte v jídle množství lepku, zlepšíte texturu těst a zvýšíte výživovou hodnotu. Pražená čiroková zrna fungují stejně jako popcorn, v USA se z něj vyrábí i bezlepkové pivo. Čirok propláchněte ve studené vodě a přes noc jej namočte do trojnásobného množství vody. Ve stejné vodě pak vařte asi 40 minut doměkka, dokud se všechna nevstřebá. Pokud chcete udělat kaši, dejte více vody – čím více vody použijete, tím je doba varu delší, ale kaše jemnější. Čirok nejvíc připomíná jáhly a stejně jako jáhly se používá na sladké i slané kaše, jako příloha, zavářka, na saláty i do cereálií.

Nutriční hodnoty ve 100 g: 357 kcal; bílkoviny 10,86 g, sacharidy 70,93 g, z toho cukry 1,45 g, tuky 3,43 g, vláknina 7,28 g.

Foto: GreenTree, Shutterstock.com

Čirok pochází z AfrikyFoto: GreenTree, Shutterstock.com

Znáte tyto obiloviny? A používáte je?

Reklama

Načítám