Hlavní obsah

Domácí gel z aloe: Vyhladí vrásky, vyživí vlasy a léčí jizvy

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bylinky a jiné přírodní zdroje jsou poslední dobou hit v domácí péči o pleť i vlasy. Tentokrát jsme sáhli po exotické rostlině zvané aloe vera. Ukážeme vám, jak ji získat a využít k výrobě pečujících prostředků.

Článek

Pod názvem aloe vera se skrývá stálezelená sukulentní rostlina známá též jako aloe pravá. Tlusté dužnaté listy jsou velmi dekorativní a je možné, že ji máte na okenním parapetu. Bude se jí dařit výborně, zvláště pokud jste notorický zapomínač zalévání – aloe totiž nevyžaduje pravidelnou zálivku, bohatě stačí jednou za dva týdny.

Účinky aloe jsou známy po tisíce let a sází na ni i moderní kosmetický průmysl. Jenže znáte to: v kupovaných krémech bývá často všechno možné, jen té nejcennější látky je tam pomálu. Navíc je prokázáno, že aloový gel má největší účinek při okamžitém použití – oxidací na vzduchu rychle ztrácí své vlastnosti. Proto vám ukážeme, jak si opatřit ten nejčerstvější a zcela 100% gel z aloe vera!

Okamžitá pomoc – znamenitý výsledek

K domácímu použití si kupte rostlinu v květinářství (střední velikost pořídíte za sto až dvě stě korun). Aloe vera tak bude neustále k dispozici, zvláště u drobných spálenin, například když zavadíte o žehličku nebo špatně chytíte horkou pánev. V takovém případě na nic nečekejte, popadněte nůž a odřízněte zhruba centimetrový kousek dužnatého listu. Přiložte ho vnitřní gelovitou hmotou na popálené místo a snažte se ho celé pokrýt průhledným slizem. Budete překvapeni, že po krátké chvíli přejde bolest a většinou se ani nevytvoří strup.

Získávání gelu pro další použití

Vyberte jeden či dva nejsilnější výhonky z růžice a odřízněte je. Nelekněte se, v místě řezu i na noži se objeví žlutá šťáva, které se říká latex. Je hořká, mírně projímavá, ale vy si jí vůbec nemusíte všímat – vy potřebujete průhlednou rosolovitou hmotu uvnitř listu.

Foto: Jakub Jurdič

Na začátku oceníte opravdu ostrý nůž Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Klouže to, ale lžičkou vám to půjde dobře Foto: Jakub Jurdič

Nožem odřízněte plochou stranu listu (profil připomíná písmeno D), kávovou lžičkou podeberte celou vypouklou část okraje listu a vydlabejte veškerou dužinu.

Foto: Jakub Jurdič

Rosolovitá hmota by měla být čistá, bez zbytků vnější zelené „kůže“ Foto: Jakub Jurdič

Už v tuto chvíli je gel použitelný, ovšem slizovitá hmota klouže mezi prsty a špatně se s ní pracuje. Proto je lepší ji rozmixovat dohladka (třeba ponorným mixérem).

Foto: Jakub Jurdič

Ze dvou zhruba dvaceticentimetrových šlahounů lze získat až hrnek slizovité hmoty Foto: Jakub Jurdič

Výsledkem – a základem pro další kosmetické použití – by měla být rosolovitá kaše, která jakoby drží na lžičce.

Foto: Jakub Jurdič

Konzistence vám může připadat nevábná, ale obsažené látky jsou zázračné Foto: Jakub Jurdič

Když dáte gel do dobře vymyté uzavíratelné skleničky, vydrží v ledničce i týden (po čase zrůžoví). Ovšem jak už bylo zmíněno, čerstvost se v tomto případě počítá, takže je lepší si pro každé použití připravit novou dávku.

Maska na obličej a jizvy

Odpradávna se aloe používala k léčení jizev a drobných zranění – podporuje totiž hojení. Na povrchu poraněné kůže vytvoří zvlhčující film, jenž působí protizánětlivě a zároveň stimuluje kolagen, který urychluje hojení pokožky. Rána se brzy zacelí, u jizev dojde k rychlejšímu sjednocení s okolní kůží.

Gel z aloe vera je také jedním z nejúčinnějších pomocníků při boji s akné. Nejenže hojí drobné vřídky, ale zároveň zaceluje dávné jizvičky. Navíc díky vysoké hydrataci kůže předchází vzniku dalších pupínků. Vyhlazující efekt aloe oceníte i v případě, že chcete „vymazat“ drobné vrásky a zjemnit ty hlubší.

Pokožka obličeje bude jako vyměněná

Foto: Jakub Jurdič

Maska má spíš tekutější podobu, ale dá se na obličej aplikovat vatovým tamponemFoto: Jakub Jurdič

Připravte si polévkovou lžíci tekutého medu, stejné množství kokosového oleje a citronové šťávy a zhruba tři lžíce gelu z aloe vera. Pokuste se vše rozmíchat lžičkou (chvilku to trvá) a okamžitě naneste pomocí vatového tamponu na obličej. Nechte působit alespoň dvacet minut, nakonec opláchněte vlažnou vodou. Při silném akné aplikujte každý den, pro vypnutí pokožky jednou až dvakrát týdně.

Vlasový elixír za pár drobných

Přivezli jste si od moře nejen hezké opálení, ale také vyšisované a slanou vodou zesláblé vlasy? Pak jim dopřejte pořádnou vzpruhu! Smíchejte zhruba půl šálku aloového gelu se lžící kokosového oleje a naneste na suché vlasy. Nebojte se slizovitou směsí namasírovat i pokožku hlavy, rozhodně vám poděkuje.

Zabalte si hlavu starým ručníkem a pusťte si film, čtěte knížku, zkrátka dejte masce hodinku až dvě, aby vykonala své. Nakonec smyjte obvyklým způsobem, tedy šetrným šamponem. Už po třech aplikacích tohoto elixíru byste měli zaznamenat zásadní posun k lepšímu v pevnosti a lesku vlasů, o lupech a problémech vlasové pokožky ani nemluvě.

Máte doma v květináči aloe vera a využíváte ji? 

Reklama

Načítám