Hlavní obsah

4x o kusových kobercích: Jak vybrat správný?

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Jaká barva, jaký vzor? A co materiál? Střižené, či smyčkové? A nízké, nebo vysoké? Jak je udržovat? Pojďme se podívat na kusové koberce právě z těchto úhlů.

Článek

Na kusových kobercích je opravdu skvělé, že jimi dokážete bez velké námahy proměnit svůj domov. A také ho zateplit, reálně i pocitově. Jaké si ale vybrat? Kritéria jsou čtyři zcela základní: design, vlas, materiál a údržba. Pojďme se na ně podívat trochu zblízka.

Z pohledu designu

Není barvy, která by se na kobercích neobjevila. Jde jen o váš vkus, jaké dáte přednost. Komu je jedna málo, zvolí jejich mix. Dnes se hodně objevují koberce připomínající abstraktní obraz, a nejen ty se také věší místo dekorace na stěnu, což je druhé nejčastější použití. A pak už se dostáváme ke vzorům. Poměrně výrazně převažují geometrické. Jsou vděčné a mnohým lidem evokují jejich dětství. Další skupinu už léta zastupují koberce s patinou. Bez ohledu na čas frčí rostlinné motivy a u dětí zábavné dekory, třeba koberečky připomínající autodráhu. Velmi oblíbené jsou i atypické tvary.

Foto: IKEA

Vlněný koberec Färgstark o průměru 200 cm vypadá impozantně. Cena 6790 KčFoto: IKEA

Foto: Viabel

Bavlněný koberec Obláček má odepínací polštářky rovněž z bavlny. Oboje lze dát do pračky. Cena 5400 KčFoto: Viabel

Z pohledu vlasu

„Technologicky se koberce dělí na několik skupin. Vyrábí se ručně vázané, tkané, všívané, vpichované či chemicky pojené. Dále se řeší konstrukce nášlapné plochy – zda vlas neboli vlákno zůstává v podobě smyčky, nebo se rozstřihne,“ uvádí Zuzana Houdová ze společnosti Ipsal, dodávající a instalující podlahové krytiny. Je-li vlas střižený, koberec bude kompaktnější, hustší a komfortnější na došlap, u smyčky se vyzdvihuje snazší péče. Ale můžou se i kombinovat.

Vlas bývá nízký, v řádech milimetrů, nebo vysoký v řádech centimetrů. Není mezi nimi ostrá hranice, spíše jde o výrobce, jak svůj produkt označí. Ale víc než teoretické označení je důležitý váš pocit. Proto byste si koberec měli vybírat „na vlastní nohy“, nikoli jen podle fotky na internetu.

Foto: Ipsal

Vlněný koberec Ines Jardin 19904 je ručně všívaný a kombinuje smyčku a střižený vlas. Různé rozměry, například 200 x 280 cm, cena 33 000 KčFoto: Ipsal

Foto: Grund

Kobereček Karim 20 designéra Karima Rashida poslouží stejně dobře v koupelně jako v dětském pokoji. Polyakryl, cena 4049 KčFoto: Grund

Foto: Le Patio

Luxusní koberec Mink Light Turquoise pochází z Indie a je ručně vyrobený ze směsi vlny a bambusového hedvábí, cena na dotazFoto: Le Patio

Z pohledu materiálů

Tady se škatulkují koberce snadno, jsou přírodní, syntetické, či směsové. Z přírodních je stálicí vlna, s přirozeným obsahem lanolinu, proto je elastická (když ji zatížíte, a poté zátěž odstraníte, vlas se narovná). Dále se používá bavlna, setkáte se i s hedvábím, ale také s mořskou trávou, kokosem, jutou či sisalem. Obecně jsou přírodní materiály antistatické, avšak lépe se v nich daří nežádoucím mikroorganismům.

Syntetické materiály bývají levnější. „Návrat zažívají akrylové koberce, které jsou díky novým technologiím téměř k nerozeznání od vlny. Jsou stejně vysoké a měkké, lépe však odolávají nečistotám, nepouští chlupy a mají i antialergenní vlastnosti,“ říká Šárka Richtrová z Viabelu. Akrylové vlákno se podobně jako polypropylenové, polyamidové nebo polyesterové vyznačuje dobrou odolností. Nejméně trvanlivá je viskóza, ta se také rychle ušpiní. Zato vypadá luxusně, říká se jí umělé hedvábí. Koberce z viskózy jsou extra příjemné, měkké, hebké na dotek a s velmi vysokým leskem. Jinak platí, že se syntetické koberce snadno udržují a bakterie nebo plísně v nich nenajdete.

Foto: Grund

Koberec Mandala Křídla z polyakrylu je k dispozici ve třech barevných provedeních, od průměru 60 cm, cena od 759 KčFoto: Grund

Foto: Hornbach

Ani v kuchyni se nemusíte bát stylového koberečku Cook&Wash z polyamidu a vinylu. Cena 699 KčFoto: Hornbach

Foto: Bonami

Inigo z polypropylenu stačí pravidelně vysávat. Cena 3199 KčFoto: Bonami

Z pohledu údržby

Jak koberec ošetřovat? Vždy se řiďte pokyny výrobce. Pokud není určeno jinak, každý koberec se dá vyprášit a vyluxovat, podle frekvence provozu jednou až třikrát týdně. Pozor – koberce s vyšším vlasem a vlněné nevysávejte rotačním kartáčem, mohli byste je poškodit. Bavlněné i některé syntetické lze vyprat v pračce. Pro důkladnější údržbu se dá koupit v drogerii speciální prášek, jímž kobereček posypete, na něj se nabalí nečistoty a ty vysajete. Ještě preciznější je mokré čištění například s pěnou, ale to, stejně jako čištění pomocí páry, konzultujte s výrobcem.

V čištění má specifické nároky vlna. Vysávejte ji po směru vlasu. Když na koberec vylijete vodu, odsajte ji papírovou utěrkou či mikrovláknem, půjde-li o červené víno, po odstátí flek posypte solí a podložte papírem, posléze vyluxujte. Na skvrny od kávy má platit jádrové mýdlo, flek čistěte od středu směrem ven. Vosk ze svíček se dá odstranit mírně nahřátou žehličkou, ale přes savý papír. Vždy je dobré využívat suchou cestu, protože tekuté čističe můžou změnit barvu vlákna. A jednou za čas si objednejte profesionální čištění.

Foto: Blancheporte

Akrylový koberec se prodává v několika velikostech, cena na dotazFoto: Blancheporte

Foto: Kika

Moderní dekor Soho vás potěší například v obýváku. Cena 2999 KčFoto: Kika

Foto: Hornbach, IKEA

Na foto (zleva): Ibiza, cena 3399 Kč, vícedílný Självständig nabízí větší variabilitu, díly se napojují suchými zipy, cena 3290 KčFoto: Hornbach, IKEA

Který trik na likvidaci skvrn z koberce se vám osvědčil?

Reklama

Související témata:

Načítám