Hlavní obsah

5 chyb, které z vás udělají nejhorší hostitelku na světě

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těšíte se, že budete mít o Vánocích hosty? Přemýšlíte, co jim připravíte na zub? Dejte si přitom pozor na některé drobnosti, které by je mohly spíše vypudit – a skvělé jídlo to už nenapraví. A vy přece chcete, aby se jim u vás opravdu líbilo.

Článek

To, že k vám kamarádka dorazí na kafe, ležérně odhodí stranou vaše špinavé ponožky a spokojeně se usadí, ještě neznamená, že se stejně zachovají i sváteční hosté. Přece jen tchyně nebo tetička z matčiny strany většinou představují o něco těžší kalibr. Může se tedy stát, že k vám příště už nepřijdou, a navíc vás budou „hodnotit“ po celém příbuzenstvu. A třeba i kolegové vašeho manžela odmítnou další pozvání a raději zajdou do vinárny. Na co byste si tedy měli dát pozor, aby se k vám hosté rádi vraceli?

1. Co je to tu tak cítit...

Co to tady mají za divný vzduch? Tuhle otázku si host nesmí v žádném případě položit – a už vůbec ne hned při vstupu do předsíně. Bohužel právě tato místnost bývá bez okna, teď v zimě zde mohou viset vlhké kabáty, a proto ne vždy se tu šíří libá vůně. A navíc: vy jste na typický zápach svého bytu zvyklí, takže ho už ani necítíte. Věřte, že návštěva to může vnímat výrazně jinak.

Pokuste se tedy zapojit čich a domov pořádně vyvětrejte a provoňte. Ideální jsou difuzéry nebo aromalampy s éterickými oleji, díky nimž vydrží příjemná vůně několik hodin. Na vonné rozprašovače raději zapomeňte – jejich účinek velmi rychle pomíjí. Nechcete-li za interiérové parfémy utrácet, vyrobte si vlastní domácí difuzér anebo bezvadnou misku s voňavým gelem z jednorázové plenky.

Foto: FabrikaSimf, Shutterstock.com

Nejdůležitější je první dojem a vůně, která hosty „praští do nosu“ hned u dveříFoto: FabrikaSimf, Shutterstock.com

2. Chuchvalce prachu coby dekorace

Víte, co dělá automatický každý, kdo k vám přijde poprvé? Začne podrobně „skenovat“ prostor a postřehne i to, co vašemu zraku uniklo. Například prach. Že ho pravidelně utíráte? O tom nikdo nepochybuje. Jen nezapomeňte zajet prachovkou či vysavačem i pod příborníky, televizi nebo hi-fi věž. A víte, kde se tvoří chuchvalce nejčastěji? V rozích místnosti. Tak je raději před příchodem hostů pečlivě zkontrolujte. Když si něčeho takového návštěva všimne, nemusí být pro ni lákavé se k vám ještě někdy vrátit.

3. Nežádoucí společnost domácích mazlíčků

Je samozřejmé, že vy je milujete a možná s nimi neváháte sdílet postel. Návštěva však nemusí být stejně naladěná a zájem čtyřnohých společníků ji může obtěžovat. Nedopusťte, aby vaši miláčkové strkali hostům čumák do jídla a nutili je si s nimi hrát. Zrovna tak dbejte na to, aby návštěvníci nebyli po zvednutí ze sedačky celí obalení zvířecími chlupy. To dokáže spolehlivě odradit nejen alergiky. Na sedačky skvěle platí lepivé válečky na oblečení, nezapomeňte je před návštěvou použít.

4. Kuchyň plná špinavého nádobí

Kuchyň může být docela dobře uklizená, jenže k špatnému dojmu postačí neumyté nádobí. A nepomůže, že budete servírovat jídlo na drahém porcelánu. Přeplněný dřez je prostě špatná vizitka každého hostitele či hostitelky. Navíc je to jasný signál, že totálně nestíháte. Snažte se tedy (máte-li tu možnost) dávat nádobí průběžně do myčky a kusy, které tam nepatří, ihned odmývejte.

5. Nepříjemné zážitky z koupelny a WC

Koupelna a záchod jsou místnosti, které si každý může v klidu prohlédnout, protože je tam sám. A zašpiněná toaleta je pro hostitele velmi nepěkné vysvědčení. Stejně jako zaschlá špína na umyvadle, nepříjemně rozměklé mýdlo anebo nečistý ručník na ruce. Nezapomínejte, že uklizená koupelna může mít pro úspěch návštěvy větší význam než podávané pochoutky.

Foto: Dmitry Kalinovsky, Shutterstock.com

Záchod a koupelna musejí být čisté – bezpodmínečněFoto: Dmitry Kalinovsky, Shutterstock.com

Vsaďte na svíčky a květiny

Co naopak hosty spolehlivě potěší? Když už máte voňavou předsíň, umytý záchod, čisté umyvadlo a poklizenou kuchyň, stačí málo. Světlo působí přátelsky a optimisticky, živý oheň navíc vytvoří atmosféru hřejivé domácí pohody. Proto obydlí šikovně prosvětlete. Ideální je nepřímé osvětlení, jako jsou lampy nebo svíce. Bojíte se otevřeného ohně? Používejte svíčky v lucernách nebo s LED žárovkami – lze je bez obav nechat bez dozoru. Sváteční svítící dekorace si můžete snadno a levně udělat i sami.

Útulný a zároveň slavnostní dojem vykouzlí květiny. Právě teď se osvědčí klasická květinová výzdoba: barborky naaranžované v krásné váze, řezané orchideje, jmelí, vánoční hvězda v ozdobném květináči, kvetoucí vánoční kaktus či barevný hyacint... Všechny rostliny místnost příjemně oživí, potěší oko a každého pozitivně naladí.

Tak co vy na to? Čeho si na návštěvě zaručeně všimnete a vadí vám to?

Reklama

Načítám