Hlavní obsah

Rychloúklid bytu: Začněte kuchyní, koupelna na konec a držte jeden směr

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Reklama

Venku je krásně, tak proč být doma a uklízet? Jestli je to i váš názor, ale přitom nechcete slevit z dokonale čistého bytu, jistě oceníte pár rad, které vám pomohou uvést ho do pořádku ani ne za hodinku!

Článek

V létě se jistě raději věnujete jiným aktivitám, než je uklízení. Proto se vyplatí mít co nejefektivnější systém, díky kterému vám to zabere minimum času. Poradíme, jak na to.

1. Připravte si úklidové prostředky 

Vyplatí se mít kbelík nebo krabici, do které si ukládáte všechno, co potřebujete k úklidu. Tekuté produkty by měly být ideálně v rozprašovačích, které se snadno aplikují. „Není třeba jich mít moc, doporučuji sáhnout po kvalitním univerzálním čisticím prostředku a utěrkách z mikrovlákna, které můžete použít na většinu povrchů ve vaší domácnosti,“ radí Alexandr Řeháček, zakladatel firmy s čisticími prostředky Ayeto Eco.

2. Vyhazujte 

Vezměte pytel na odpadky a projděte celý byt. Do pytle vyházejte vše nepotřebné. Můžete do něj vysypat i odpadkové koše, které po bytě máte.

3. Začněte v kuchyni

Kuchyň je nejnáročnější. Koupelnu a WC nechejte nakonec (jak správně vyčistit záchod krok za krokem). Je to logické, budete si tam chodit pro vodu a tu špinavou vylévat. Po kuchyni pokračujete podle složitosti buď dětským pokojem, obývákem, nebo ložnicí. Postupujte od prostoru, který se těžko zvládá, k tomu, kde se uklízí snadno.

Foto: BearFotos, Shutterstock.com

Vezměte pytel, projděte celý byt a zbavte se všeho, co je k vyhozeníFoto: BearFotos, Shutterstock.com

4. Uklízejte jen povrchy 

Utřete prach a dejte maximum věcí někam, kde na ně nebude vidět: to platí v případě, že potřebujete opravdu okamžitý efekt, protože je na cestě nečekaná návštěva. Postupujte od stropu k podlaze, tu nakonec vytřete nebo vyluxujte. Při úklidu to berte v jednom směru, nepřebíhejte po místnosti sem a tam.

5. Věci schovejte 

Jestli chcete být pokaždé co nejrychleji hotoví, mějte vystaveno co nejméně lapačů prachu, přičemž nejde jen o prach. „Při nadbytku dekorací a suvenýrů, ale i překombinováním barev nebo třeba nevhodnou organizací elektroniky s nevzhlednou kabeláží, vzniká vizuální pocit neladnosti. Může to způsobit, že i uklizená místnost bude působit neuspořádaně a zahlceně, jako skladiště,“ vysvětluje Anke Glut, interiérová designérka a bytová architektka. Vašim pomocníkem jsou tedy krabice, boxy, šanony, lišty nebo další úložné prostory (tipy, jak si je udělat).

6. Pořiďte si pomocníky 

Vyplatí se mít ruční vysavač na baterky, na okamžité odstranění drobečků ze stolu, nebo akumulátorový, jehož použití je díky jeho stavbě i bezsáčkovosti snadné a rychlé (pro větší úklid se ale vyplatí vlastnit i ten s vyměnitelnými sáčky a hadicí). Příjemné jsou i jednorázové vlhčené utěrky nebo mop s rozprašovačem.

Úklid před dovolenou

Jestli vás ještě čeká dovolená a byt zůstane opuštěný, udělejte v něm, než odjedete, pár opatření. Dohlédněte na to, aby nezůstalo nic v odpadkovém koši, prohlédněte lednici a spíš a vyhoďte všechno, co se za dobu vaší nepřítomnosti může zkazit. Nenechávejte nádobí ve dřezu ani myčce. Do odpadu můžete nalít nějaký čistič, aby rozložil nečistoty, které by mohly začít zapáchat. Vyměňte také ručníky, utěrky a čistě si povlečte postele. Návrat domů bude pak mnohem příjemnější a voňavější.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Podlahu si nechte vždycky až nakonecFoto: New Africa, Shutterstock.com

Úklidový plán na celý rok

Úklidovým plánem se myslí rozdělení činností na denní, týdenní, měsíční a sezonní.

  • Denní úklid - abyste při větším úklidu ušetřili čas i námahu, naučte se některé věci dělat hned. Například otřít sporák či troubu po každém použití.
  • Týdenní úklid - při něm setřete prach z míst, kam vidíte. Vyluxujte nebo vytřete podlahy, otřete ohmatané kliky, dveře a dvířka, vyleštěte skleněné plochy. Vanu či sprchový kout ukliďte důkladněji. Týden je maximum i pro výměnu ručníků a utěrek.
  • Měsíční úklid - otřete prach i tam, kam při běžném pohledu nevidíte – od prachu očistěte i světla a zaměřte se na pavučiny u stropu a v rozích. Odtáhněte nábytek a vyluxujte za ním. Proberte a umyjte lednici a špajz. Pokud to neděláte častěji, rozhodně vyměňte ložní prádlo.
  • Sezonní úklid - čtyřikrát do roka umyjte okna a žaluzie, vyperte záclony a závěsy. Můžete vyčistit koberce a potah sedačky. Proberte šatník a vyhoďte věci, které už nepotřebujete. Přesaďte květiny.

Reklama

Související témata:

Načítám