Hlavní obsah

5 chyb při úklidu. Nedělejte je!

Foto: Thinkstock

Letos při úklidu už chybovat nebudete!Foto: Thinkstock

Reklama

Nemůžete se už koukat na zašlapanou podlahu v chodbě, tak ji rychle setřete, mezi tím jdete dle plánu vyluxovat do ložnice, a rodina vám zatím udělá neskutečný nepořádek v už uklizené kuchyni… A vy trávíte všechen volný čas s hadrem v ruce. Je to tak i u vás doma? Už nemusí! Stačí se vyvarovat těchto chyb.

Článek

Nekažte si krásné dny neustálým uklízením a vystupte z nekonečného kolotoče, kdy sotva douklidíte byt, můžete začít z druhé strany znova.

1. Nebuďte chaotičtí!

Začínáte pravidelný úklid vytíráním podlahy, v chodbě či kuchyni, protože je neskutečně zašlapaná, a vy byste se museli stydět, když by „někdo přišel“ a tohle viděl? Uvažujte rozumně! Když jste si naplánovali úklid, návštěvu určitě nečekáte. A přijde-li pošta, podomní prodejci či někdo jiný nezvaný, nemusíte ho pouštět dovnitř, stačí vyběhnout za dveře. S úklidem pak můžete postupovat systematicky, tedy od nejméně používaných místností, jako jsou ložnice či pracovna, přes obývací pokoj, a na konec si nechte kuchyň, chodbu a koupelnu, které potřebujete nejvíce a kde byste si zbytečně zase nadělali nepořádek.

2. Začínáte luxováním?

Zvolte také správný postup prací v jednotlivých místnostech. Začínejte u stropu a pokračujte směrem k podlaze. Mnozí to však dělají – zvlášť v místnostech s koberci – opačně a argumentují tím, že si prach opět rozvíří a mohou začít s úklidem znova. „Není to pravda. Pokud nejprve vyluxujete, a pak setřete prach na lustru, opět vám napadá na podlahu a budete znova vysávat. Proto začněte opravdu s úklidem od stropu. Navíc současné vysavače jsou stále dokonalejší: dokážou pojmout maximální množství prachu a nečistot, a už ho jen nevíří jako kdysi," říká Hana Šináglová z firmy Pohodlnější život.

3. Slunečný den na mytí oken není!

Probudili jste se ráno do slunečného dne, a hned při popíjení kávy máte po náladě, protože paprsky odhalily špinavá okna, která při zataženém dnu nebyla tolik vidět? Přejděte to mávnutím rukou a nechte si jejich mytí na jindy. Pokud byste se do práce pustili hned, náladu si zkazíte podruhé. Voda se saponátem se totiž na slunci odpaří rychleji, než stačíte plochu vyleštit, a zůstanou zde šmouhy. Okna myjte při teplotách mezi 20 až 25 stupni a ve chvíli, kdy na ně nesvítí slunce.

Foto: Thinkstock

Postačí vám méně prostředků. Ale kvalitních!Foto: Thinkstock

4. Připlaťte si za čisticí prostředky

Univerzální čisticí prostředek nebo čistič na všechny povrchy se najde snad v každé domácnosti. Práce s ním je pohodlnější. S jednou lahvičkou v ruce uklidíte byt doslova od stropu k podlaze. Ale mnohem účinnější a lepší je zvolit specializované prostředky. Základní čištění zvládnou také, ale dokážou ještě něco více. Ty určené do kuchyní dezinfikuji, vosky a leštěnky napouštějí dřevo, a tím prodlužují jeho životnost, proti prachu mají odpuzující účinek a zabrání tak po nějakou dobu jeho usazování. Je pravda, že více prostředků vás stojí více peněz a potřebujete větší místo na jejich ukládání, ale za ten výsledek to přece stojí.

5. Důkladně čtěte návody!

Používáte bio či ekologické úklidové prostředky a dělá se vám v koupelně plíseň? „Může to být kromě jiného i proto, že jste si nepřečetli návod k použití, kde na konci bylo: důkladně opláchněte čistou vodou," říká Hana Šináglová, a dále vysvětluje: „Zbytky čistidla se pak spolu s vyššími teplotami a vlhkostí stanou ,potravou´ pro plíseň. Ale pozor – u některých čističů, zvlášť na bázi alkoholu, je oplachování zakázáno. Po několika minutách se odpaří samy." Pokud byste je omyli dříve, nebudou mít slibovaný účinek a vy jste je kupovali i nanášeli zbytečně.

Rada na závěr zní: berte čistotu s rezervou. Už i některé vědecké studie prokázaly, že přílišný pořádek škodí zdraví! Tak si ho neničte.

Reklama

Související témata:

Načítám