Hlavní obsah

5 důvodů, proč vás svědí uši

Foto: BLACKDAY, Shutterstock.com

Foto: BLACKDAY, Shutterstock.com

Reklama

Nemůžete přestat s věčným škrábáním v uších? Svědění zvukovodu (trubice spojující vnější svět s ušním bubínkem) trápí jedince všech věkových kategorií. Abyste zjistili, jak si ulevit, musíte odhalit příčinu.

Článek

Svědění v uších je velice nepříjemné a může mít řadu příčin. A právě na jejím odkrytí závisí řešení problému. Jako základní pravidlo si pamatujte, že nikdy není dobrý nápad vkládat do uší ve zvýšené míře jakékoliv předměty, ať už se jedná o sluchátka, vatové tyčinky, nebo třeba speciální čisticí svíčky. Mohli byste si poškodit jak vnitřní ucho, tak i malé kůstky, které pomáhají slyšet.

A třebaže vás uši svědí, neškrábejte se v nich ničím ostrým! Následkem by mohlo být poranění, zanesení infekce a bolestivý zánět zvukovodu. Jakých pět možných příčin může způsobovat svědění v uších?

1. Ušní maz: zapomeňte na „šťourátka“

Tvorba ušního mazu je přirozený způsob samoočisty zdravých zvukovodů. Příliš mnoho mazu však může vyvolat svědění. Odolejte pokušení odstranit jeho nánosy vatovou tyčinkou – maz tak jen zatlačíte hlouběji dovnitř, kde se může zaseknout. Jak jinak ale uši vyčistit? „Pacientům doporučuji zvukovody čistit jen tak, že jemným papírovým kapesníčkem, navlhčeným ve vodě nebo v jemném oleji, na malíčku vytřou zvukovod, jen kam dosáhnou, a to maximálně jednou denně při ranní hygieně nebo po mytí vlasů,“ říká MUDr. Marie Finsterlová, dermatoložka z Čáslavi.

Foto: Pokpak Stock, Shutterstock.com

Místo vatové tyčinky použijte raději mírně navlhčený papírový kapesníček na malíčkuFoto: Pokpak Stock, Shutterstock.com

2. Kožní alergie: pozor na sluchátka

Příčinou může být i lak na vlasy, tužidlo nebo třeba šampon, který spustí alergickou reakci – k jejím projevům patří i svrbivá kůže v uších. Podobně někdy působí i nikl obsažený třeba v náušnicích. Kontaktní dermatitidu také občas spouští plast, kaučuk nebo kov ve sluchátkách nebo naslouchátkách. Chcete-li se nepříjemných problémů zbavit, je nutné zjistit, na co pokožka reaguje, a vyvarovat se toho. Obtíže může zmírnit krém s kortikoidem, který je na lékařský předpis.

3. Infekce: rizikem je voda v uchu

Svrbění v uších mohou způsobovat i bakterie, viry nebo kvasinky. Riziko infekce zvyšuje voda, která třeba po plavání uvízne v uchu a stane se živnou půdou pro mikroorganismy. Přemíra vlhkosti narušuje přirozenou ochranu ušních kanálků. Infekci může nastartovat i časté čištění uší, během něhož nevědomky poškrábete jemnou kůži uvnitř, což usnadní vniknutí bakterií nebo pomnožení kvasinek. Docentka Monika Arenbergerová z Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK doporučuje: „Po koupání vytřete zevní zvukovody preventivně dosucha.“ A to způsobem doporučeným výše.

Foto: Ermolaev Alexander, Shutterstock.com

Voda v uchu, třeba po pobytu v bazénu, se může stát zárodkem svědivé infekceFoto: Ermolaev Alexander, Shutterstock.com

4. Kožní nemoci: potřebujete léčivý krém

Trpíte-li na atopický ekzém, seboroickou dermatitidu nebo lupénku, můžete být náchylní k svědivým zevním zvukovodům. „Obtíže jsou spojené se šupením, začervenáním kůže a otokem. Tyto problémy většinou vyřeší kapky nebo krém s protizánětlivou účinnou látkou,“ vysvětluje Monika Arenbergerová. „Dermatolog zpravidla naplánuje používání speciální dermatokosmetiky, která moduluje tvorbu a složení kožního mazu v zevních zvukovodech,“ dodává Marie Finsterlová.

5. Zkřížená alergie: když pyly útočí

Svědí vás uši při konzumaci určitého ovoce, zeleniny nebo ořechů? Může se jednat o orální alergický syndrom, který se nejčastěji objevuje v sezoně senné rýmy – je to totiž obvyklý projev zkřížené alergie. Nepříjemný pocit by měl odeznít, když potravinu polknete, nebo vyplivnete – je zkrátka třeba ji dostat z úst. Důležité je léčit pylovou alergii a dráždivé potravině se raději vyhnout.

Trápí vás svědění uší? Co vám pomáhá?

Reklama

Související témata:
Steroidy

Načítám