Hlavní obsah

5 filmů, které vás o lásce naučí víc, než si myslíte

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Romeo a Julie, Radúz a Mahulena, Elizabeth Bennet a pan Darcy. Vzory mileneckých dvojic, které učí o bezmezné lásce celá staletí. Ovšem nejen v literárních, ale i v modernějších ztvárněních milostných příběhů najdete páry, od kterých je co okoukat.

Článek

Sice jde o vymyšlené příběhy, ale jejich autoři se museli inspirovat životem kolem sebe. Proto se nejen mezi knižními, ale i filmovými zamilovanými dvojicemi najdou takové, od nichž se máme co přiučit a které toho o lásce říkají více, než si možná zpočátku uvědomujete. Ne vždycky to ale musí být to, že každá láska na první pohled trvá až do konce života.

Baby a Johnny (Hříšný tanec)

Ona je dívka z lepší rodiny, on bouřlivák, který vyrostl na ulici. Baby (Jennifer Grey, 58) a Johnny (Patrick Swayze, †57) ve filmu „Hříšný tanec“ (1987) jsou sice perfektním příkladem toho, že se protiklady přitahují, ale zároveň si nelžou do kapsy. Oba vědí, že ačkoliv láska mezi nimi je něco, co už v životě pravděpodobně nezažijí, jednou musí skončit. Jejich životy jsou natolik rozdílné, že jen co by vyprchala všechna prvotní zamilovanost, přestalo by to pravděpodobně fungovat. A i když mají lidé sklony dělat z lásky šílené věci, je dobré si občas nastavit zrcadlo a přiznat si, kdy vztah nemá smysl.

Foto: Profimedia.cz

Johnny nás naučil, nejen že Baby nebude sedět v koutě, ale také že některé letní lásky mají s koncem prázdnin skončit, protože by v reálném světě neobstályFoto: Profimedia.cz

Erica a Harry (Lepší pozdě nežli později)

Milostné avantýry a bezhlavá zamilovanost se často přisuzují pouze mladším ročníkům. Jakmile je vám padesát plus, šance zažít něco romantického se snižují – nebo si to alespoň hodně lidí myslí. Ve skutečnosti je věk jen číslo, což dokazuje i starý mládenec Harry (Jack Nicholson, 81), který bez problému svádí i o dost mladší ročníky, než je on sám. Ovšem do chvíle, než pozná svoji spřízněnou duši stejného věku Ericu (Diane Keaton, 72). Neměli bychom tedy nikdy házet flintu do žita. Láska na věk skutečně nehledí. Nechte se inspirovat filmem „Lepší pozdě nežli později“ (2003).

Foto: Profimedia.cz

Láska na stará kolena? Jasně, kdy jindy může člověk používat vtipy ze života? Foto: Profimedia.cz

Allie a Noah (Zápisník jedné lásky)

Těžko byste ve 21. století našli lepší milostný příběh, než je ten, který se odehrává ve filmu „Zápisník jedné lásky“ (2004). Allie (Rachel McAdams, 39) a Noah (Ryan Gosling, 37) se do sebe zamilují, ale dívčini rodiče lásku překazí – představují si k dceři manžela z lepších kruhů, a tak ji takřka násilím vytrhnou z neperspektivního vztahu. Když se rány v srdcích zacelí a oba si vyzkouší i jiná milostná dobrodružství, cesty osudu je opět svedou dohromady. A ačkoliv je Allie již zasnoubená, Noah stále v skrytu duše doufá, že se mu jeho milovaná jednou vrátí. Což se nakonec skutečně stane. Někdy má prostě smysl věřit a počkat si. Vyplatí se to.

Foto: Profimedia.cz

Ačkoliv je „Zápisník jedné lásky“ neuvěřitelně kýčovitý, ukazuje, že láska na celý život existuje. A my tomu chceme věřit! Foto: Profimedia.cz

Clementine a Joel (Věčný svit neposkvrněné mysli)

Minulost nevymažete. A ani byste se o to neměli pokoušet – jednou se totiž před vámi zcela jistě někde zjeví. Stejně jako v případě Clementine (Kate Winslet, 42) a Joela (Jim Carrey, 56) ve filmu „Věčný svit neposkvrněné mysli“ (2004). Ti se po dvouletém vztahu rozešli a po jedné hádce zatoužila Clementine na Joela i celé období s ním spojené zapomenout. Nechala si proto vymazat tuto část vzpomínek, stejně jako později Joel. Po nějaké době se náhodou potkají a jsou k sobě přitahováni, aniž by tušili proč. I když skončíte nějaký vztah, nesnažte se ho vymazat ze života. Jednou jste to už prožili a nelze se toho zbavit.

Foto: Profimedia.cz

Bylo by jednoduché nechat si po rozchodu vymazat paměť a jít dál. Jenže život to tak nechce Foto: Profimedia.cz

June a Johnny (Walk the Line)

June Carter (Reese Witherspoon, 42) a Johnny Cash (Joaquin Phoenix, 43) v životopisném filmu „Walk the Line“ (2005) ukazují i odvrácenou stranu lásky a pravý význam slibu „v dobrém i zlém, v nemoci i ve zdraví“. June Carter byla pro Johnnyho Cashe osudovou láskou od první chvíle, kdy ji slyšel zpívat v rádiu. Tehdy ho ani v nejmenším nenapadlo, že by se s ní o deset let později mohl nejen seznámit, ale i s ní začít randit. Jenže čím výš stoupala zpěvákova kariéra, tím hlouběji se propadal v osobním životě – kvůli drogám a alkoholu nemohl mnohdy ani vystupovat. June tolikrát přetekl pohár trpělivosti a odešla od něj, ale láska byla vždy silnější a nakonec ho z jeho osobního pekla vytáhla, byť ji to stálo mnoho sil. Stála vždy při něm a nevzdala se. Z boje se neutíká.

Foto: Profimedia.cz

Láska není jen vznášet se na obláčku štěstí, člověk musí přežít i pády a přitom chytat toho druhého. Vydržet to celý život znamená nevzdávat seFoto: Profimedia.cz

Jaká je vaše oblíbená zamilovaná dvojice?

Reklama

Načítám