Hlavní obsah

Milujete romantické filmy? Nestyďte se za to! 6 lekcí, které nám dávají do života

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Muži je zpravidla nesnášejí a my ženy je milujeme, i když to třeba někdy nepřiznáme. Protože nám to občas připadá jako slabošství. Přitom když se budeme pozorně dívat, romantické filmy nám mohou poskytnout životní lekce nejen o lásce.

Článek

Občas se říkává, že romantické příběhy mohou zkazit vztahy. Ženy si prý potom pletou fikci s realitou a dožadují se něčeho, co může fungovat skutečně jen ve filmu. To nepopíráme a přiznáváme, že šance, aby se do prostitutky zahleděl chytrý, movitý a navíc ještě hezký muž, jsou dost mizivé (i když jeden nikdy neví). Na druhou stranu tyto filmy mohou stejně dobře sloužit jako dobří rádci a my si z nich můžeme vzít důležité poznatky – pokud o to stojíme.

1. Poslouchat kamarády se vyplatí

Máma a nejlepší kamarádi mají vždycky pravdu! Tedy skoro vždy... Zvláště když jsou stejně protřelí životem jako ti, které měla filmová hrdinka Bridget Jones nebo Carrie Bradshaw v „Sexu ve městě“ (2008). A nezáleží, zda udílejí duchaplné rady, jak se chovat na společenské akci a na jakého chlapa se vykašlat, nebo že pokud si nechcete zničit vlasy, rozhodně si je nikdy nežehlete žehličkou na oblečení. Ano, přiznáváme, občas to nevyjde ani jim, ale vždycky to s vámi myslí vážně a udělají vše pro to, abyste byla šťastná. Tak si jich važte.

2. Nejlepší terapií je změna

Receptů, jak se vyrovnat s rozchodem, je nespočet a na každého platí něco jiného. Známým a osvědčeným lékem je změna. Cokoliv, co člověka vytrhne ze všední reality, která mu připomíná bývalou lásku. Ale nemusí to být ani tak radikální, jako v případě Amandy a Iris ve filmu „Prázdniny“ (2006), které si vyměnily byty a jedna se snažila uletět smutku z Ameriky do Evropy a druhá opačným směrem. Například si zkuste najít další koníček. Přijdete do kontaktu s novými lidmi a kdoví, třeba potkáte novou lásku…

Foto: Profimedia.cz

Jude Law a Cameron Diaz v romantické komedii „Prázdniny“Foto: Profimedia.cz

3. Důvěřuj, ale prověřuj

Zavřete oči, odcházím… Zamilovat se do Oldřicha Nového v komedii „Kristián“ (1939) není vůbec těžké. Elegán, který hlubokým hlasem vypráví o fantastických exotických dálkách, dokáže podlomit nohy nejedné krasavici. Ve skutečnosti je to ale trochu uťápnutý Alois Novák, úředník v cestovní kanceláři. Ne každý muž, který se chová a působí jako váš ideál, jím skutečně je. Než začnete spřádat společné plány, ověřte si, s kým vlastně máte tu čest.

4. Nikdy nedej na první pohled

Když se Elizabeth ve snímku „Pýcha a předsudek“ (2005) poprvé setkala s panem Darcym, příliš dojmu na ni neudělal. Namyšlený frajírek, řekli bychom dnes my. Jenže to byla pouze maska, za kterou se skrývala jemná duše, a Elizabeth ji dokázala odhalit. My ovšem občas bezdůvodně zavřeme dveře někomu, kdo by v našem životě mohl zaujmout nenahraditelné místo. Dříve než někoho šmahem odsoudíte, zkuste mu dát šanci a prohlédnout, co se skrývá pod slupkou.

Foto: Profimedia.cz

Keira Knightley jako Elizabeth a Matthew MacFadyen jako zdánlivě nepřístupný pan DarcyFoto: Profimedia.cz

5. Špatní kluci zůstanou špatnými kluky

Zázraky se sice dějí, ale v reálném životě na ně raději příliš nespoléhejte. A mimo jiné tedy nečekejte, že se z grázla, podvodníka a sukničkáře stane zodpovědný, milující a věrný muž. Jak se říká: starého psa novým kouskům nenaučíš. Jestli se potřebujete přesvědčit, podívejte se třeba na „Deník Bridget Jonesové“ (2001). Hrdinčin šéf a posléze i milenec Daniel Cleaver své chutě nikdy nedokázal udržet na uzdě a jí zbyly jen oči pro pláč. Tak pozor, abyste i vy u svého kajícníka jednou nenašla cizí nahou ženu.

6. Život je občas pořádně krutý

To, že vám život pod nohy nehodí jen pár klacků, ale pokácí přímo celý les, ještě neznamená, že musíte zatrpknout  a navždy ztratit víru. Nakonec totiž nic netrvá věčně, ani to nejšpatnější období. Když ve filmu „P.S. Miluji Tě“ (2007) zemře Holly manžel, má pocit, že už jí nikdy nebude lépe. Stejně tak ve filmu „Sex ve městě“ považuje Carrie Bradshaw svůj svatební den, kdy ji pan Božský nechal stát u oltáře, za nejhorší den svého života. Několik následujících týdnů je stejně sžíravých a bolestných, ale její zášť vůči němu nakonec odezní. A tak je to i v životě: každé špatné životní období jednou skončí.

Foto: Profimedia.cz

Gerard Butler a Hilary Swank hrají ve snímku „P.S. Miluji Tě“ zamilovaný pár, který rozdělí nelítostný osudFoto: Profimedia.cz

Jaké jste si z romantických filmů vzali poučení vy?

Reklama

Související témata:

Načítám