Hlavní obsah

5 kroků, jak se naučit mít se ráda

Foto: thinkstock

Pořád nespokojená? A z čeho, proboha?!Foto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jste na sebe často přísné, trápíte se výčitkami, trestáte se, když se vám něco nepovede? Zkuste to změnit a naučte se mít rády. Máme pro vás pět kroků, jak toho docílit!

Článek

Radka měla dojem, že ji šéf nemá v oblibě. „Ať jsem se snažila sebevíc, pořád jsem narážela,“ vypráví třicetiletá manažerka. Sráželo jí to. Bralo motivaci i radost z práce. „Přestávala jsem si věřit, byla nešťastná a obviňovala se z toho, že je na mně všechno špatně,“ vypráví Radka. Ano, mohla prý změnit práci, ale nebyla zvyklá se vzdávat.

To dvaatřicetiletá Petra se na sebe nemohla už ani podívat do zrcadla. „Dřela jsem v tělocvičně a stejně jsem neměla tělo, jaké bych si přála,“ vypráví, a vy při pohledu na ni nechápete, co má na mysli. Větší zadek i prsa? Vždyť je to tak sexy a ženské… „Jenže chlapům se líbí hubené holky. Tedy aspoň těm, o které mám zájem,“ líčí otevřeně a ještě přidává výčet, co všechno na sobě má špatně: pytle pod očima, vrásky, celulitidu, málo hustých vlasů, faldy na břiše schované pod páskem…

Co mají tyhle dvě ženy společného? „Nepřipadají si dost dobré, nevěří si, neberou se takové, jaké jsou,“ hodnotí psycholožka Karolína Švejdarová. A hlavně ani jedna z nich se nemá ráda. „Přitom není nic přitažlivějšího než lidé, kteří jsou v pohodě sami se sebou,“ říká Tara Springett, mimo jiné autorka knihy Vaše spřízněná duše. Jak toho ale docílit?

Foto: thinkstock

Ten nádherný štíhlý pas a ploché břicho! Naučte se chválit a ne se pořád kritizovatFoto: thinkstock

1. Nebuďte na sebe přísné

Také máte někdy pocit, že jste samy sobě největším kritikem? „Zkuste se někdy jeden jediný den pozorovat, kolik negací a výčitek si samy dáváte,“ uvádí koučka Lenka Černá ze Školy pro ženy. Proč byste se ale pořád měly bičovat? Tak jste si daly dort, místo cvičení šly s kamarádkou na víno a nevyžehlily manželovi košile!? Nemusíte pořád jen plnit plán... „Hýčkejte se a připomínejte si, že si zasloužíte i to hezké,“ dodává Lenka Černá.

2. Kamaraďte nejvíc samy se sebou

Že děláte to nejlepší pro partnera, potomky, rodiče, přátele… A co pro sebe? Vyhraďte si každý den hodinku jen pro sebe. A věnujte se během ní tomu, co máte opravdu rády. Čtěte si, tancujte, luštěte křížovky, zajděte na masáž či třeba zpívejte nebo meditujte. Nebojte se být samy sebou...

3. Začněte si samy sebe vážit

„V dnešní době jsme ze všech stran bombardováni tím, jací bychom měli být, co je správně a co je špatně, ale už se samy sebe nezeptáme, jestli je to skutečně to, co si přejeme my,“ říká koučka v oblasti sebevědomí Hana Wolf. „Pak upadáte do depresí, pokud vizi okolí nebo svoji vlastní vykonstruovanou představu nesplňujete.“ Mějte ze sebe radost! Vždyť třeba skvěle pečete bábovku, umíte se hezky obléknout, dobře fotíte… Najděte si na sobě hezké věci, to je teď váš úkol!

Foto: thinkstock

Hledejte na sobě kvality, ne chyby. Třeba jste milá k lidem, umíte pomoci či skvěle vaříteFoto: thinkstock

4. Přestaňte se srovnávat

Nejhorší je užírat se závistí nebo pocitem křivdy, že ostatní okolo vás jsou na tom lépe. „Spíš se lidmi kolem sebe inspirujte nebo prostě jen obdivujte jejich silné stránky,“ radí Hana Wolf. Vždyť vy je máte také, takže si to nezapomeňte neustále připomínat. Uvidíte, jak se vám uleví.

5. Chvalte se i za malý úspěch

Také se vám stává, že to, co se vám podaří, přejdete jako by nic, avšak za každičký neúspěch si to vnitřně pořádně osolíte?

„Zkuste se tedy namísto toho, co se vám nepodařilo, zaměřit na vše, co se vám povede,“ říká Hana Wolf a uvádí příklad, že jste ráno do práce přišla včas, že jste se zdravě nasnídala, že jste se hezky nalíčila... „Nečekejte na pochvalu od okolí, které se vám často nedostává, což vás vede opět do pocitů frustrace a méněcennosti,“ doplňuje odbornice.

Co vy na to?

Reklama

Související témata:

Načítám